Czarne porzeczki łączą browarników z Wrocławia i plantatorów czarnych porzeczek. Browar Stu Mostów dołączył do swojej oferty porzeczkowe piwo, a na inaugurację zaprosił przedstawicieli Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek. 13 lipca w siedzibie browaru odbyła się inauguracja – SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse. Porzeczkowego piwa spróbowali delegaci KSPCP i przybyli tam miłośnicy piwa. 

Dwie pokrewne branże

Niewielki rzemieślniczy browar we Wrocław ale otwarty na nowe smaki i nowe pomysły. Browar Stu Mostów działa dopiero od 2014 roku, a już odnosi znaczące sukcesy. Największym jest, że rzemieślnicze piwo warzone według tradycyjnych receptur ma uznanie i coraz szersze grono  miłośników. A właściciele browaru są cały czas otwarci na nowe inicjatywy. Dlatego zaczęli produkować piwa owocowe z prawdziwych owoców. W ubiegłym roku swoją premierę miało piwo porzeczkowe ART#8 Strawberry Berliner Weisse, na ten sezon zostało przygotowane Strawberry Milkshake IPA oraz piwo porzeczkowe SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse. Na jego premierę zaproszeni zostali producenci porzeczek z KSPCP. Produkcja czarnych porzeczek i rzemieślnicze browarnictwo mają wiele wspólnego. Tradycję, pasję i uparte dążenie do celu. Polska to lider w produkcji czarnych porzeczek a polskie rzemieślnicze piwa to produkt unikatowy na skalę Europy i świata. Dzięki współpracy z producentami czarnych porzeczek, tworzymy most, który łączy ludzi i branże  – powiedział Grzegorz Ziemian z Browaru Stu Mostów.

SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse – prawdziwie porzeczkowe piwo

Tam powstaje prawdziwe piwo rzemieślnicze

Przywitanie w pubie Browaru Stu Mostów, zaczęło się oczywiście od degustacji porzeczkowego piwa. Było lekkie, przyjemnie kwaśne i orzeźwiające. Do tego piękny ciemnoczerwony kolor i puszysta pianka. Zaproszeni na zwiedzanie browaru mogliśmy się przekonać, że piwo jest tu warzone według tradycyjnych receptur i z ogromną pasją o- o czym świadczyło ogromne zaangażowanie Mateusz Guleji, głównego piwowara Browaru Stu Mostów. Prawdziwe piwo to składowa trzech podstawowych składników, rodzaju słodu, chmielu (jego typu i momentu w jakim zostały dodane) oraz szczepu drożdży wykorzystywanych w procesie fermentacji. Dodatek owoców nadaje piwom specyficznego lekko kwaśnego smaku, barwy i aromatu – mówił Mateusz Gulej.

To dzięki czarnym porzeczkom powstało piwo SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse

Piwo truskawkowe i porzeczkowe to kolejne piwowarskie perełki w galerii Browaru Stu Mostów. Piwo truskawkowe zdobyło już uznanie smakoszy  jak też  produkowane jest na zlecenia zagranicznych browarów. Porzeczkowe mu nie ustępuje, a piwowarzy z Wrocławia mają już apetyt na kolejne owoce jagodowe. Jest to znakomity przykład tego, że jest wiele jeszcze nieodkrytych możliwości wykorzystania jagodowych. Kto wie, być może to właśnie Polska już niebawem będzie liderem w produkcji piw owocowych. Surowców nam nie brakuje, mamy jak się okazuje świetnych browarników – nic więcej nie trzeba. W Polsce działa już około 150 browarów rzemieślniczych, niebawem będzie ich jeszcze więcej.

Tym, którzy będą we Wrocławiu polecam Browar Stu Mostów, przy ulicy Jana Długosza 2. Warto tam zajrzeć na dobre piwo i na dobre jedzenie.









Poprzedni artykułMalinka – polski, półrzędowy kombajn do zbioru maliny letniej
Następny artykułCeny owoców miękkich w połowie lipca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj