Zbiór borówek dobrze zorganizowany



Na dużych plantacjach borówki wysokiej bardzo ważna staje się dobra organizacja pracy, a przede wszystkim zbiorów owoców. Ważne jest kontrola jakości podczas samego zbioru, ich szybkie schłodzenie po zebraniu i właściwe przygotowanie do sprzedaży. Bardzo istotne jest by owoce podczas dalszej ich ekspedycji można było identyfikować – skąd pochodzą i przez kogo były zebrane.

Takie wymogi związane są z certyfikatami, jak się okazuje, się niezbędne na plantacjach z których owce są przeznaczane na eksport. Do ich grona należy plantacja borówek w Ochoży, należąca do firmy Polana. Borówki uprawia się tam w systemie ekologicznym, a powierzchnia plantacji wynosi obecnie 102 ha.

Osoby zbierające mają przypisane identyfikatory z kodami kreskowymi

Zbiór owoców jest realizowany w brygadach, liczących koło 100 osób – każda z nich nadzorowana jest przez 3 brygadzistów. Zawsze dana brygada zbiera owoce tej samej odmiany, z danej kwatery. Na czas zbioru instalowany w danej kwaterze jest punkt odbioru owoców, gdzie są one też ważone. W tym roku wdrożono na plantacji pierwszy etap systemu, przy użyciu którego można będzie kontrolować na bieżąco zbiory. Każdy z pracowników ma już indywidualny identyfikator z kodem kreskowym. Przy zdawaniu owoców osoba ważąca spisuje ręcznie numer zbieracza, ilość zebranych owoców i kwaterę, z której pochodzą owoce. Do każdej skrzynki wrzucana jest też kartka z numerem zbieracza. W przyszłości tzw. wagowi zostaną wyposażeni w tablety i czytniki kodów kreskowych. W chwili zdawania owoców skanowany będzie identyfikator zbieracza, a z przygotowanego katalogu kod kreskowy przypisany do rzędu, z którego pochodzą borówki, i na tej podstawie będzie generowany odpowiedni kod kreskowy do naklejenia na skrzynkę. Na dalszym etapie ekspedycji owoców umożliwi to dotarcie do informacji, kto zbierał owoce i z którego miejsca na plantacji one pochodzą. Dzięki takim danym, można będzie wyeliminować problemy z jakością, czy to powstałe w czasie zbioru czy też samego procesu uprawy.

Sortowanie owoców usprawnia pas transportowy na którym są podawane borówki do sortowania i opakowania z zapakowanymi już owocami

Na plantacji w Ochoży owoce sortuje się ręcznie. Są one przesypywane do handlowych punetek, owoce złej jakości odrzuca a następnie waży się opakowania.

Przy każdej wadze pracują dwie osoby, jedna sortuje owoce, a druga waży gotowe opakowania

Wagi połączone są z systemem nadzorującym cały proces pakowania – dzięki zdalnie przekazywanym informacjom na bieżąco wiadomo ile owoców jakiej odmiany zostało spakowano i jakie są stany magazynowe. Jak podkreśla Paweł Wawryszczuk dyrektor techniczny plantacji takie systemy bardzo ułatwiają pracę, a przede wszystkim zarządzanie produkcją.

Więcej informacji o plantacji borówek w Ochoży w czasopiśmie Jagodnik nr 6/2013.







Poprzedni artykułHiszpania zwiększa eksport malin
Następny artykuł32 mln euro dla polskiego rolnictwa w najbliższej siedmiolatce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj