Wyzwania i nagrody dla ekologicznych plantatorów




Pod takim hasłem 15 lutego odbyła się IX Konferencja Ekologiczna w Różańcu zorganizowana przez BioConcept-Gardenia, G.P. Bio-Food Roztocze i Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. Organizacja konferencji była współfinansowana przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu BIOSTRATEG.

Układając program konferencji organizatorzy wyszli naprzeciw oczekiwaniom producentów, którzy prowadzą swoje plantacje z zachowaniem zasad rolnictwa ekologicznego. Tematyka wykładów dotyczyła agrotechniki, ochrony roślin i ekonomiki w produkcji ekologicznej (szczegółowo na ten temat będzie można przeczytać w czasopiśmie „Jagodnik”).

W trakcie szkolenia podkreślano, że na świecie (głównie w Europie i w Ameryce Północnej) zwiększa się popyt na żywność ekologiczną wśród konsumentów. Dlatego, wydaje się, że postawienie na rolnictwo ekologiczne jest właściwym kierunkiem rozwoju dla wielu gospodarstw w Polsce. Sporo uwagi poświęcono wykorzystaniu pożytecznych mikroorganizmów jako bionawozów, stymulatorów wzrostu i plonowania roślin, biopestycydów i stymulatorów odporności roślin. Zaprezentowano biopreparaty oparte na nicieniach do zwalczania pędraków, larw opuchlaków i innych szkodników w uprawie drzew i krzewów owocowych. W myśl najważniejszej zasady rolnictwa ekologicznego „zdrowa gleba → zdrowa roślina → zdrowy człowiek” prelegenci podkreślali konieczność kształtowania dobrej jakości gleb m.in. poprzez  aplikację mikroorganizmów glebowych, uprawę właściwych przedplonów i stosowanie polepszaczy glebowych.

Stanisław Jamrozik (BioConcept Gardenia)

Stanisław Jamrozik (BioConcept Gardenia) wśród wyzwań, jakie stanęły przed producentami truskawek w sezonie 2019 r. wymienił m.in. opanowanie chorób powodowanych przez Phytophtora cactorum i Verticillium, walka z lokalnymi podtopieniami po ulewnych deszczach i prowadzenie intensywnej ochrony biologicznej pomimo przeciwności pogodowych.

W ostatnim sezonie Firma BioConcept Gardenia z powodzeniem rozpoczęła skup ekologicznej truskawki deserowej. Podczas konferencji przyznano wyróżnienia osobom, które podjęły się tej wymagającej produkcji. Wyróżnienia otrzymali: Monika Popek, Tomasz Kamieniec, Marta Wołoszyn i Ewa Czuryło. Na zakończenie konferencji jak co roku przyznano prestiżową nagrodę w formie „Szabli Wołodyjowskiego” za uzyskanie najwyższego plonu z plantacji prowadzonej metodami ekologicznymi dla truskawki odmiany ‘Honeoye’ (33 t/ha), którą uhonorowano Sebastiana Drapała z Widnej Góry k/Jarosławia.

Dr Marcela Krawiec, Horti Team









Poprzedni artykułPolacy nie jedzą wystarczająco owoców i warzyw
Następny artykułSondaż Kantar: 17% Polaków jadło borówki w lutym!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj