GUS opublikował szacunki dotyczące wielkości zbiorów jagodowych w kończącym się właśnie roku. Informacje te zawarte zostały w dokumencie noszącym tytuł „Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 r.”
Produkcja jagodowych w 2023 roku
Produkcję owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach oceniono wstępnie na niespełna 0,6 mln t, tj. o ok. 3% mniej niż w roku poprzednim.
Zbiory malin zostały oszacowane na prawie 101 tys. t, czyli o ok. 4% mniej niż w 2022 roku. Przyczyn spadku produkcji malin autorzy dokumentu upatrują w niekorzystnych dla tego gatunku warunkach pogodowych. Nie bez znaczenia była ich zdaniem także niska opłacalność produkcji spowodowana ograniczonym zapotrzebowaniem na te owoce zgłaszanym przez zakłady przetwórcze.
Zbiory porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) oszacowano na ok. 142 tys. t, czyli o prawie 3% mniej w porównaniu z 2022 roku. Czynnikiem ograniczającym owocowanie, podobnie jak w zeszłym roku, był silny opad kwiatów, a następnie zawiązków wywołany suszą. Zbiory porzeczek czarnych oceniono na poziomie 100 tys. t, tj. o ok. 2% mniej niż przed rokiem.
Produkcja borówki wysokiej została oszacowana na ponad 66 tys. t, czyli o 4% więcej niż w 2022 roku.
Produkcja truskawek w bieżącym roku wyniosła niemal 179 tys. t i była o ok. 3% mniejsza niż w roku ubiegłym.
Zbiory agrestu oszacowano na poziomie nieznacznie powyżej 9 tys. ton, tj. o 8% niższym niż w 2022 roku.
Produkcja pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach została oceniona na prawie 86 tys. t, czyli o ok. 4% mniej w porównaniu z poprzednim rokiem. Największy udział w tej grupie ma aronia i jagoda kamczacka.
Kontrowersyjne dane?
Na koniec krótki, subiektywny komentarz. Z doniesień od plantatorów wynikało, że zwłaszcza w przypadku produkcji malin i porzeczki czarnej redukcja plonowania była silniejsza. Zaprezentowane dane liczbowe wydają się dość wysokie. Raport opracowany przez GUS pozytywnie więc zaskakuje. Nie zmienia to jednak faktu, że trend w kolejnych latach zapewne się utrzyma. Z krajobrazu tradycyjnych stref produkcji malin znikają szybko kolejne kwatery. Także w przypadku porzeczki czarnej tendencja ta jest wyraźnie odczuwalna. Choć ubywa przede wszystkim kwater o stosunkowo najniższym potencjale plonotwórczym, to jednak w ujęciu sumarycznym w kolejnych latach można zakładać, że zbiory tych owoców kierowanych do przemysłu będą coraz niższe.
Źródło: GUS