W poszukiwaniu jagodowej niszy (Cz. 1)

Z owoców rokitnika można wytwarzać szeroką gamę produktów o licznych walorach prozdrowotnych



W ramach Targów Sadownictwa i Warzywnictwa 2018 odbyło się kilka konferencji. Jedna z nich poświęcona została nowym gatunkom sadowniczym. Produkcja owoców niektórych z nich może okazać się „czarnym koniem” na coraz bardziej wymagającym i konkurencyjnym rynku i stać się szansą na podniesienie dochodowości prowadzonej działalności ogrodniczej. Konferencja zatytułowana „Perspektywiczne gatunki w sadownictwie”, która odbyła się drugiego dnia targów, cieszyła się więc sporym zainteresowaniem plantatorów.

Mniej znane gatunki do uprawy w Polsce

Dr Iwona Szot z UP w Lublinie dostrzega potencjał do upraw wielu mało popularnych gatunków jagodowych w Polsce

Na kilka gatunków, interesujących pod kątem uprawy w Polsce, uwagę zwróciła dr Iwona Szot z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Pochodzą one głównie z rodziny różowatych, choć nie tylko. Z ich grona w polskich warunkach klimatycznych całkiem dobrze udaje się uprawa róży dzikiej i róży pomarszczonej. Ważną rolę w przyszłości może także odegrać świdośliwa. Warto też zwrócić uwagę na takie gatunki, jak aktinidia czy dereń jadalny. Pewne znaczenie może mieć też uprawa morwy białej lub czarnej albo pigwowca. Zainteresowanie wzbudza rokitnik pospolity oraz bez czarny. W obrębie każdego z tych gatunków znaleźć można różne odmiany. Dobrym przykładem jest dereń jadalny, w przypadku którego zróżnicowanie owoców pozyskiwanych z poszczególnych odmian jest bardzo wysokie. Gatunki te są mało znane, zatem wciąż niezbyt powszechnie uprawiane, dlatego są rzadko atakowane przez choroby czy szkodniki. To dobra propozycja do uprawy prowadzonej zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa, a w niektórych przypadkach nawet metodą ekologiczną. Te gatunki pozwolą też plantatorom zaskoczyć konsumentów asortymentem, który umożliwi rozszerzenie diety o nowe smaki, owoce o innowacyjnych kształtach i barwach, a także przetwory z nich powstałe. W Polsce pojawiło się ostatnio sporo małych przetwórni, które oferują interesujące produkty z niszowych gatunków. Wykorzystywany jest rokitnik czy dereń. Szeroką gamę produktów pozyskać można z aronii. Specyficzne składniki, o silnym oddziaływaniu prozdrowotnym, może organizmowi człowieka dostarczyć np. róża – mówiła dr inż. I. Szot.

Owoce rokitnika dobre do przetwórstwa

Dr inż. Justyna Ewa Bojarska zaprezentowała szeroki wachlarz możliwych zastosowań owoców rokitnika  

O możliwościach przetwarzania owoców rokitnika mówiła dr Justyna Ewa Bojarska reprezentująca Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Polska jest ważnym producentem owoców jagodowych w Europie, stale goszczącym w kontynentalnej i światowej czołówce pod względem wielkości produkcji. Owoce mało popularnych gatunków mają szansę na znalezienie zbytu także na rodzimym rynku, na zainteresowanie konsumentów. Takim atrakcyjnym gatunkiem może być rokitnik pospolity. Jego owoce zawierają prawie 200 związków aktywnych mających właściwości prozdrowotne. Z rokitnika produkuje się dżemy, także z dodatkami innych owoców, np. róży czy jabłek czy żelki z żelatyną lub agarem. Powstają też nektary na bazie rokitnika. O słuszności tych słów można było przekonać się odwiedzając VI Targi Ekologicznego Stylu Życia BeEco, które połączono z 10 edycją Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food. Impreza ta odbyła się w dniach 13–15 października 2017 r. Na jednym ze stoisk firma Stragan Smaków, reprezentowana przez Jacka Motylewskiego, zaprezentowała tam szeroki asortyment produktów na bazie rokitnika.

Jacek Motylewski uważa, że z rokitnika można wytwarzać wiele atrakcyjnych rynkowo produktów

Już dziś zapraszamy na kolejną edycję targów TSW 2019 oraz konferencję pt. Perspektywiczne gatunki w ogrodnictwie, która odbędzie się 10 stycznia 2019 roku – więcej informacji na: https://tsw.com.pl/konferencje









Poprzedni artykułRolniczy Handel Detaliczny i Sprzedaż Bezpośrednia w Polsce
Następny artykułGlobalny rynek borówki – międzynarodowa prasówka (Cz. 1)

2 KOMENTARZE

  1. Šwidošliwa to super owoc,wczesny,podobno ma lepsze właściwości od borówki ale na większych plantacjach mogą być problemy z odrostami.Podobno niektóre odmiany mniej wypuszczają „rozłogów”.Mechaniczna likwidacja spowoduje jeszcze większy odrost.

  2. Zbigniew, odrostom można zaradzić stosując jako podkładkę jarzębinę. Tym bardziej, że dzięki temu krzew wcześniej wchodzi w okres owocowania i osiąga większe plony. Nie do końca rozumiem, o jakie właściwości chodzi. Jeśli o prozdrowotne, to borówka niestety przewyższa świdośliwę pod tym względem kilkakrotnie. Jeśli chodzi o smak, no cóż, kwestia gustu. I odmiany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj