Tegoroczne zbiory truskawek w Wielkiej Brytanii oszacowano na około 60 170 ton, co oznacza wzrost produkcji względem 2013 roku o 8%. Prognozuje się, że w kolejnych latach produkcja ta będzie się zwiększała, a to za sprawą coraz większego popytu, nowym odmianą i technologiom pozwalajacym na oferowanie tych owoców przez coraz więszkszą liczbę miesięcy w roku.
Tegoroczne zbiory truskawek w Wielkiej Brytanii rozpoczęły się już w marcu, o blisko siedem tygodni wcześniej niż w bardzo późnym 2013 roku. Powodem tego była wczesna wiosna. Wyjątkowo długi był także sezon produkcji, gdyż truskawki w niektórych angielskich farmach zbierano jeszcze w grudniu.
Wzrost produkcji został zastymulowany głównie przez wzrost popytu na lokalnie produkowane owoce jagodowe. Za promocję tych owoców w WB odpowiada w największym stopniu organizacja British Summer Fruits. Zrzesza ona angielskich producentów, którzy mają 97% udział w sprzedaży owoców jagodowych oferowanych w sieciach hadlowych. Ze sprzedażą tych owoców związane są też liczne akcje promocyjne, które wraz z rozwojem produkcji owoców jagodowych w angielskich farmach, czemu sprzyja dopracowanie technologii produkcji oraz uprawa nowych odmian akceptowanych przez klientów. Rozwojowi produkcji truskawek bardzo pomogło wprowadzenie w 1993 roku do uprawy tuneli foliowych. Trendem ostatnich lat jest rozwój uprawy owoców jagodowych w ogrzewanych szklarniach, w których wcześniej produkowano warzywa i kwiaty.
Truskawki promowane są na wyspach jako bardzo zdrowe owoce, których zjedzenie dziennie zaledwie 10 sztuk zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Te niskokaloryczne owoce są promowane również jako idealna przekoska, którą można jeść bezpośrednio z opakowań jednostkowych.