Uprawa agrestu, szczególnie tego kierowanego do przetwórstwa w ostatnich kilku latach nie jest dochodowa. W przeszłości wydawało się przez długi czas, że rynek ten jest dość stabilny, a produkcja owoców odmiany ‘Biały triumf’, choć może bardziej problematyczna niż wielu innych odmian, gwarantuje płynny zbyt pozyskiwanego plonu. Ostatnie sezony przyniosły jednak beznadziejnie niskie stawki i ograniczony popyt. Jak zatem aktualnie prezentuje się uprawa agrestu? Analizie poddajmy dane z 2020 i 2021 roku zgromadzone i opublikowane przez ARiMR.
Uprawa agrestu na stabilnym poziomie
Areał uprawy agrestu w Polsce w minionych dwóch latach nie uległ poważniejszej zmianie. Pomimo trwającej dekoniunktury nawet nieznacznie wzrósł. Można zakładać, że część plantatorów wierzy w to, że karta może się odwrócić i że za owoce tego gatunku w punktach skupu otrzymać będzie można lepsze stawki. Mowa tu o produkcji z przeznaczeniem na zaopatrzenie zakładów. Na rynek owoców deserowych trafiają w Polsce wciąż relatywnie małe ilości towaru, ale ten kierunek produkcji za sprawą nowych odmian o których przeczytacie w czasopiśmie „Jagodnik” 1/2022 może nabierać na znaczeniu. Cały czas jedna widok agrestu na sklepowych półkach nie należy do częstych, a szkoda.
Areał uprawy agrestu w Polsce w latach 2020 i 2021 z podziałem na województwa
Województwo | Powierzchnia uprawy (ha) w 2020 i 2021 r: | |
dolnośląskie | 40,95 | 42,73 |
kujawsko-pomorskie | 72,64 | 70,67 |
lubelskie | 793,71 | 772,90 |
lubuskie | 7,04 | 4,23 |
łódzkie | 284,76 | 290,17 |
małopolskie | 16,08 | 40,15 |
mazowieckie | 270,98 | 281,26 |
opolskie | 13,24 | 12,95 |
podkarpackie | 43,05 | 40,5 |
podlaskie | 6,13 | 4,55 |
pomorskie | 5,01 | 8,97 |
śląskie | 7,74 | 12,93 |
świętokrzyskie | 50,74 | 49,83 |
warmińsko-mazurskie | 29,46 | 27,55 |
wielkopolskie | 50,65 | 57,24 |
zachodniopomorskie | 40,23 | 33,39 |
Ogółem: | 1732,41 | 1750,02 |
Gdzie uprawia się agrest w Polsce?
Niekwestionowany prym w produkcji agrestu wiedzie Lubelszczyzna. Podium uzupełniają województwo łódzkie i mazowieckie. Uprawa agrestu w pierwszym z wymienionych regionów prowadzona była w bieżącym roku na nieznacznie mniejszej powierzchni niż w roku 2020. Na Mazowszu i w województwie łódzkim zanotowano z kolei delikatne wzrosty areałów. Najbardziej spektakularny przyrost powierzchni kwater z agrestem odnotowano w Małopolsce. Tam areał uprawy tego gatunku niemal potroił się. Przyznać jednak należy że wzrost z poziomu 16,08 ha do 40,15 ha nie ma większego znaczenia dla ogólnopolskiej branży agrestowej.
Na Lubelszczyźnie najwięcej ziemi pod uprawę agrestu przeznaczyli ogrodnicy z powiecie puławskim (133,97 ha), kraśnickim (132,38), świdnickim (115,45 ha) oraz opolskim (101,08 ha). Na Mazowszu prym wiodą powiaty lipski (92,77 ha), grójecki (66,61 ha) a także siedlecki (17,76 ha). Trzeci z wymienionych jednak dość mocno odstaje, co pokazuje silną koncentrację produkcji wokół Grójca i Lipska. W województwie łódzkim uprawa agrestu realizowana jest na największych powierzchniach w takich powiatach, jak skierniewicki (104,29 ha), rawski (79,05 ha) oraz brzeziński (43,14 ha). Powiaty te graniczą ze sobą. Bliskość geograficzna dotyczy także Rawy Mazowieckiej (łódzkie) i Grójca (mazowieckie) oraz Lipska (mazowieckie) i Opola Lubelskiego czy Puław (lubelskie). Można więc mówić o dwóch skupiskach produkcji agrestu: mazowiecko-łódzkim oraz lubelskim obejmującym także południowy skrawek województwa mazowieckiego.
Źródło: ARiMR