W dniach 13-15 października w halach Międzynarodowych Targów Łódzkich odbyły się VI Targi Ekologicznego Stylu Życia BeEco. Impreza ta była połączona z 10 edycją Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food. W wystawie uczestniczyły firmy zajmujące się produkcją żywności ekologicznej zarówno przetworzonej jak i dostarczanej na rynek świeży.
Otwarcie imprezy
Natura Food & BeEco oficjalnie otwartePaweł Kozłowski poprowadził otwarcie imprezy
W inauguracji imprezy, którą prowadził Paweł Kozłowski, uczestniczyło kilkadziesiąt osób, wśród nich przedstawiciele administracji samorządowej i włodarze organizacji ekologicznych. Wszyscy zgodnie potwierdzali, że do wykonania jest masa pracy. Łódzkie targi, to zdaniem ich uczestników, najważniejsza impreza ekologiczna w Polsce. Niektóre firmy w targach Natura Food udział biorą nieprzerwanie od początku i podkreślają, że wydarzenie to stale się rozwija, choć zawsze mogło by być więcej odwiedzających. Budowa świadomości konsumenckiej, zachęcanie nabywców żywności do sięgania po ekologiczne produkty to procesy wymagające wytrwałej pracy i wielu wysiłków. Rezultaty tych działań są coraz lepsze podobnie jak perspektywy dla całej branży ekologicznej.
Nagrody dla najlepszych gospodarstw ekologicznych
Redaktor Bogdan Sawicki
Po zakończeniu ceremonii otwarcia odbyło się wręczenie nagród dla najlepszych gospodarstw ekologicznych. Ceremonię prowadził redaktor Bogdan Sawicki. W konkursie przez minione 10 lat wzięło udział już ponad 1000 gospodarstw. W 2017 roku konkurs przeprowadzono dwuetapowo. Szczebel wojewódzki przebrnęło 29 gospodarstw. Wszystkie one zostały uhonorowane pamiątkowymi statuetkami. Laureatem w województwie łódzkim został Piotr Krajewski, który prowadzi duże, ekologiczne gospodarstwo warzywnicze. Na etapie krajowym konkurs rozstrzygała komisja powołana przez CDR w Radomiu. Po długiej naradzie przyznano 6 nagród i 2 wyróżnienia. Zwycięzcą w kategorii Środowisko i Ekologia została Kamila Kasperska z woj. lubuskiego. Najwyższy stopień podium w kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe zajęli z kolei Barbara i Piotr Banaś z Lubelszczyzny. Za trud włożony w organizację Konkursu podziękowanie otrzymali pracownicy CDR w Brwinowie, oddział w Radomiu w imieniu których nagrodę przyjęła Anna Litwinow.
Statuetki dla laureatów etapu wojewódzkiego konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne
Nagrody dla laureatów konkursu na szczeblu krajowym
Sad Danków kolekcjonuje nagrody na wydarzeniach w branży ekologicznej
Kamila Kasperska zwyciężczynią w kategorii ekologia i środowisko
Barbara i Piotr Banaś zdaniem komisji prowadzą najlepsze towarowe gospodarstwo ekologiczne w Polsce
Piotr Krajewski Bio-Vege odbiera nagrodę
Klasowie w kaszubskich strojach ludowych
Dorota Metera z jednostki certyfikującej Bioekspert
Podziękowania dla zespołu pracowników CDR w Brwinowie za zorganizowanie Konkursu
Anna Litwinow przyjęła podziękowania w imieniu pracowników CDR
IV Forum Ekobranży
Jednym z elementów łódzkich targów ekologicznych było IV Forum Ekobranży. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez magazyn Ekodostawcy. Jego redaktor naczelny, Maricn Fajerski, wygłosił dwie prelekcje opisujące branże ekologiczną w Polsce, jej perspektywy i wyznawania oraz opisał zmiany zachodzące w handlu produktami ekologicznymi. Sklepy specjalistyczne zmieniają się, ich powierzchnia rośnie, rośnie też liczba oferowanych produktów.
Firmy nagrodzone podczas IV Forum Ekobranży
Finalnym etapem Forum był wręczenie statuetek EkoInnowacji 2016-2017. To nagroda przyznawana co miesiąc od listopada do października, lecz statuetki wręczane są właśnie w październiku podczas Forum Ekobranży. Spektrum nagrodzonych produktów i firm było bardzo szerokie, począwszy od kosmetyków na słodyczach skończywszy
Natura Food i BeEco 2017
Zapraszamy do zapoznania się z galerią z targów, które zdaniem organizatorów, są największą tego typu imprezą w Polsce w branży ekologicznej.
Zwiedzający łódzkie targi mogli zapoznać się z licznymi wariantami produktów naturalnych
Zespół OneDayMore na swym stoisku podczas łódzkich targów ekologicznych
Wyśmienite wino ekologiczne z aronii
W sklepach Ekowital nabyć można ekologiczne owoce, warzywa i inne jeszcze produkty
Symbio aktywnie poszukuje plantatorów owoców i warzyw ekologicznych na Lubelszczyźnie w celu zakupu surowca do przetwarzania
Soki jagodowe z oferty firmy Agrestada
Soki borówkowe na stoisku firmy Zielono Mi Agnieszki Jarosińskiej
Również w gospodarstwie Faruga przetwarza się własne owoce
PurellaFood oferuje wiele interesujących produktów, częściowo na bazie jagód
Przetwory pomidorowe z firmy NaturArvena
Przedstawiciele NaturArvena chętnie opowiadali o szerokiej ofercie podmiotu
Pożywny i bezglutenowy baton jagodowy z firmy PurellaFood
Ogródek Dziadunia to firma oferująca szeroki katalog przetworów ekologicznych
Musli z owocami jagodowymi z OneDayMore
Miodowo-owocowe produkty znajdują uznanie zwłaszcza wśród dzieci
Maik Trinowitz z Voelkel (Niemcy) informuje, że firma zaopatruje sklepy Ekowital w produkty na bazie surowców z Polski
Łukasz Ceroń przetwarza maliny wyprodukowane w swoim gospodarstwie
Korab Garden sprzedaje ekologiczne soki aroniowe i z czarnej porzeczki
Konfitury z borówki amerykańskiej
Kiszona kapusta certyfikowana ekologicznie z Farmy Świętokrzyskiej
Jacek Motylewski ze Straganu Smaków rekomenduje produkty z serii Złoto z Rokitnika
Etykietownica marki AGJ z serii SER 3000
Ekologiczne warzywa z Bio-Vege
Ekologiczne soki owocowo-warzywne z Farmy Świętokrzyskiej
Ekologiczne produkty z gospodarstwa Sad Danków
Eko-Barć to duże ekologiczne gospodarstwo pszczelarskie na Pomorzu
Doradcy na stoisku PharmoVit
Degustacja przetworów na stoisku firmy Lifeberry
Bio Planet to jeden z największych w Polsce dystrybutorów żywności ekologicznej
Aroniowy błonnik i nie tylko z PharmoVit
Aronia w kapsułkach na stoisku PharmoVit
Aronia to jeden z najwdzięczniejszych owoców do produkcji szerokiej gamy produktów ekologicznych
Aronia to idealny gatunek do uprawy ekologicznej i dobry surowiec do przetwórstwa
Aronia ekologiczna w różnych postaciach
Andrzej Obszański rekomenduje produkty ekologiczne z firmy Agrestada
Aleksandra Lech z gospodarstwa EkoAr poleca szerogą gamę przetworów z aronii
Agnieszka Jarosińska i Tomasz Falczewski przekonują, że borówka to nie tylko owoc deserowy
AGJ oferuje też etykietownice do podłużnych opakowań tekturowych serii SEP1000
Grzegorz (z lewej) i Tomasz Harciarek, Polskie Aminokwasy