System Jakości Certyfikowany Produkt (CP)




System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to innowacyjne rozwiązanie wprowadzane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej.

Czytelne oznaczenie produktów

Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w Systemie. Certyfikat ułatwi zatem konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) wspierać będzie kampania informacyjna „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.

Kto może się ubiegać o System Jakości Certyfikowany Produkt (CP)?

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) dedykowany jest dla przetworów z owoców i warzyw, mogą się o niego ubiegać przetwórcy, firmy handlowe, jednostki handlowe (np. sieci) i producenci rolni. Certyfikat ustanawia jasne zasady produkcji oraz określone czynności kontrolne, których spełnienie gwarantuje, że dany produkt charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą. Systemem Jakości Certyfikowany Produkt (CP) oznaczone są bowiem tylko te produkty z owoców i warzyw, do których nie dodano substancji słodzących (np. żadnych cukrów, miodu, słodzików), a pożądaną słodycz osiągnięto poprzez skład produktu w oparciu o naturalne surowce oraz, do których nie zostały dodane żadne substancje konserwujące oraz barwniki i aromaty inne niż pochodzące z owoców lub warzyw.

Twórcy systemu

Twórcą i administratorem Sytemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) – organizacja non profit, która poprzez kampanie informacyjne od wielu lat wspiera Polaków w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. W jego opracowanie, jak i sam proces certyfikacji zaangażowani są także przedstawiciele renomowanych, niezależnych ośrodków badawczych. Podobnie, jak warzywa i owoce, z których powstały niskoprzetworzone przetwory owocowo-warzywne, takie jak mrożonki, suszone owoce, soki, musy czy 100% przetwory, kryją w sobie całą gamę witamin i innych, wartościowych składników odżywczych. To sprawia, że mogą być znakowane na etykiecie oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi. Dzięki Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), informacje te staną się wyraźnie wyeksponowane, a konsument otrzyma rzetelną informację, jakie substancje odżywcze dany produkt zawiera oraz jaki jest ich wpływ na organizm człowieka. Będzie to dla niego gwarancją, że dokonuje racjonalnej decyzji żywieniowej i wybiera wartościowy produkt. Z kolei przedsiębiorcy będą mogli wyróżnić swoje produkty spożywcze spośród innych, dostępnych na rynku poprzez wyraźne oznakowanie, które w jasny sposób komunikuje ich walory. – informuje Sekretarz Generalna KUPS, Barbara Groele.









Poprzedni artykułPrzybywa nowych plantacji borówki w Europie. Czy mamy się czego obawiać?
Następny artykułTruskawki i maliny w regionie Huelva

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj