Samo zdrowie (cz. I) – truskawa, poziomka, malina

truskawka, poziomka, malina, superfruit,

Czy zdajemy sobie sprawę jak wartościowe są owoce jagodowe? Chronią przed nowotworami, poprawiają krążenie krwi, obniżają poziom cukru i cholesterolu, odmładzają skórę oraz spowalniają proces starzenia się – to tylko niektóre z licznych właściwości czerwonych owoców jagodowych, które są skarbami dla naszego zdrowia.

Mają mało kalorii, a witaminy C więcej niż cytryna czy grejpfrut.

Lubiane przez dzieci i dorosłych truskawki są nie tylko smaczne, ale również przysparzają wielu korzyści naszemu zdrowiu

Mowa o truskawkach, które zawierają także witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez oraz dużo błonnika i bromelinę. Może nieprzypadkowo przypominają też kształtem serce, bo mają na nie dobroczynny wpływ. Jedząc truskawki obniżamy poziom złego cholesterolu i utrudniamy wchłanianie tłuszczu. Dostarczamy także kwas elagowy, który unieszkodliwia substancje rakotwórcze docierające do naszego organizmu ze środowiska. Mało kto wie, że te czerwone owoce obniżają gorączkę i działają przeciwbólowo, ponieważ zawierają takie same związki co aspiryna, czyli salicylany. Wracając raz jeszcze do kalorii, Ci którzy je liczą mogą objadać się truskawkami bezkarnie, bo 100 g to jedyne 28 kcal. Zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Dodatkowo są żółciopędne, stymulują pracę wątroby, i moczopoędne, wspomagają pracę nerek. O urodę też zadbają! W kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. W dwóch słowach truskawki to niedoceniony skarb, który powinniśmy spożywać nie tylko świeży ale także w postaci dżemów, konfitur, sosów czy wina.

Nietrudno jest już kupić poziomki, warto po nie sięgać by wzmocnić swoje zdrowie

Choć rzadziej spotykana to nie mniej ważna jest poziomka, szczególnie leśna. Dzięki dużej zawartości witaminy C podnosi odporność organizmu i pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Ponadto za sprawą potasu usprawnia pracę układu krwionośnego i może być stosowana w walce z nadciśnieniem tętniczym, anemią czy krwawieniami. Antyoksydanty nadające owocom czerwony kolor blokują wchłanianie złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz hamują namnażanie komórek nowotworowych. Napar z liści poziomek pomaga w leczeniu chorób układu moczowego (właściwości moczopędne) oraz rozpuszcza kamień nazębny, a także przeciwdziała chorobom dziąseł i przyzębia. Warto profilaktycznie stosować zarówno surowe jak i przetworzone owoce poziomki jako środek witaminowo – odżywczy.

Znane i lubiane od dawna soki i syropy malinowe

truskawka, poziomka, malina, superfruit, właściwości owoców
Świeże maliny w sezonie, soki malinowe w zimie – pomagają zwalczać przeziębienia i nie tylko (fot. Magdalena Podymniak)

z niejednych z nas wycisnęły siódme poty, a to z powodu pobudzenia gruczołów potowych, a pot – parując ze skóry – powoduje obniżenie gorączki. Te czerwone owoce są źródłem substancji odżywczych- przede wszystkim magnezu, potasu, wapnia, żelaza, ale także witamin (C,E,B1,B2,B6) oraz błonnika który obniża poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Nie tylko owoce, ale i liście mają swoje właściwości. Działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę oraz niestrawność. Maliny działają odchudzająco, w kontakcie z wodą szybciej napełniają jelita, a tym samym zwalczają uczucie głodu, ponadto 100g owocu to tylko 29kcal. Zawierają ten sam co truskawki kwas elagowy, który zmniejsza ryzyko nowotworów. Robi się z nich doskonałe musy, galaretki, dżemy, soki oraz syropy.

Nie bez powodu owoce jagodowe często określane są jako superfruits. Nie tylko dostarczają nam niezbędnych witamin, ale mają także zbawienny wpływ na oczy, serce, układ krążenia, układ moczowy, ciśnienie czy urodę. Sprzedając zatem swoje owoce promujmy ich prozdrowotne właściwości – będzie to z pewnością sprzyjać większej ich konsumpcji.

 





ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here