Przebarwienia ogonków i szypułek owocowych – Komunikat XIX dla Grupy Truskawkowej Osadkowski SA z dnia 12.06.2015



Jak wynika z informacji docierających od plantatorów, w niektórych rejonach kraju pojawiają się na roślinach charakterystyczne przebarwienia przyszypułkowe ogonków owocowych truskawki Najczęściej przebarwienia takie obserwowane są na odmianie 'Onebor’ (Marmolada), chociaż niektórzy plantatorzy donoszą również o zmianie barwy ogonków owocowych na innych odmianach.

Powodem powstania tego rodzaju przebarwień jest najczęściej reakcja fizjologiczna roślin obciążonych dużą liczbą owoców na niekorzystne czynniki środowiskowe takie jak:

– gwałtowne zmiany temperatury,

– zmiany wilgotności gleby,

– zmiany intensywności nasłonecznienia,

– gradobicie.

Niekiedy powodem powstania przebarwień ogonków owocowych oraz części przyszypułkowej może być również nadmierna intensyfikacja zabiegów ochrony lub dokarmiania pozakorzeniowego.

Powodem powstania podobnych przebarwień szypułek i ogonków owocowych może być infekcja chorobowa na owocach, żerowanie szkodnika (np. przędziorka) lub za słabe odżywienie azotem.

Alba truskawka
Przebarwienia części przyszypułkowej będące objawem infekcji chorobowej na owocach (odm. 'Alba’, okolice Oświęcimia, 25.05.2015)

W przypadku pojawienia się przebarwień wywołanych infekcją chorobową na owocach w części przyszypułkowej w okolicach pojawiających się przebarwień łatwo można dostrzec miejsce infekcji w postaci ciemnych gnilnych plam.

truskawka Fleurette
Przebarwienia ogonków i szypułek owocu będące objawem niedostatecznego odżywienia azotem (odm. Fleurette, Zachodniopomorskie 29.05.2015)

Aby prawidłowo zdiagnozować przyczynę powstania tych przebarwień należy dokładnie przyjrzeć się roślinom eliminując kolejno poszczególne możliwości i podejmując odpowiednie środki zaradcze.

W przypadku, gdy powstanie tego typu przebarwień przyszypułkowej części ogonków owocowych jest wynikiem reakcji fizjologicznej można wykonać zabieg dokarmiania pozakorzeniowego nawozem o podwyższonej zawartości fosforu w dolnej zalecanej dawce:

OSD Fosfor (2 kg na 1000 litrów wody) z dodatkiem Terra Sorb Complex (0,5 l/ha).

Zabieg wykonać z zachowaniem minimum siedmiodniowego odstępu od poprzedniego dokarmiania pozakorzeniowego oraz od zbioru owoców. Przed połączeniem tego zabiegu z innymi agrochemikaliami należy sprawdzić możliwość wykonania danej mieszanki i pamiętać o konieczności zachowania bezpiecznego stężenia fizjologicznego cieczy roboczej dla roślin.

—————————–

Jest to fragment komunikatu wysłanego do Grupy Truskawkowej, w ramach funkcjonowania systemu doradczego oferowanego przez firmę Osadkowski SA. Komunikaty dotyczące ochrony nawożenia i agrotechniki w uprawie truskawek są wysyłane uczestnikom Grupy Truskawkowejktórzy zgłosili swoje uczestnictwo w systemie doradczym w roku 2015. Z Grupą Truskawkową można się skontaktować pod adresem e-mail: grupatruskawkowa@osadkowski.pl. Więcej informacji udziela koordynator Grupy Truskawkowej Albert Zwierzyńskitel 883310179 e-mail a.zwierzynski@osadkowski.pl.

 







Poprzedni artykułOdmiany malin owocujące na tegorocznych pędach (cz. I) – jakość sadzonek
Następny artykułCzy kampania jagodowa zaowocuje?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj