Polskie truskawki ze szklarni już od kwietnia w sprzedaży



Z początkiem kwietnia pojawiają się na polskim rynku pierwsze krajowe truskawki pochodzące z upraw szklarniowych. Truskawki pochodzące od polskich producentów mają nie tylko wyborny smak i zapach, ale przede wszystkim doskonałą jakość i trwałość w obrocie towarowym. 8 kwietnia rozpoczęły się zbiory na plantacji Mariusza Chenczke zlokalizowanej koło Kalisza, który zdecydował się uprawiać truskawki w szklarniach. W tych obiektach wcześniej uprawiano pomidory.

Koszty energii

W gospodarstwie Mariusza Chenczke w Skrajni, nieopodal Kalisza, truskawki uprawiane są w szklarniach, które kiedyś wykorzystywane były do uprawy pomidorów. Jest to krok, na który decydują się co roku kolejni producenci. Starsze obiekty, które nie sprawdzały się w uprawie pomidorów, idealnie nadają się do produkcji truskawek. W obecnej sytuacji, przy wzroście cen wszystkich środków produkcji, w szczególności opału, przejście z uprawy pomidorów na wymagającej niższych temperatur uprawę truskawek niewątpliwie pozwoliło producentom na zmniejszenie nakładów finansowych na produkcję. 

Na rynnach

Truskawki w tym gospodarstwie uprawiane są na powierzchni 3 ha, na wiszących rynnach w donicach wypełnionych substratem kokosowym. W tym sezonie producent zdecydował się na uprawę tylko jednej odmiany – ‘Malling Centenary’. W ocenie plantatora odmiana ta jest dużo lepsza od uprawianej w ubiegłym sezonie na części plantacji odmiany ‘Elsanta’. ‘Malling Centenary’ jest plenna, jej owoce nie drobniej i co ważne mają nie tylko dużo lepszą trwałością w obrocie towarowym niż ‘Elsanta’. Są również bardzo smaczne. W tym roku zbiory owoców rozpoczęto wcześniej niż w ubiegłym roku tak, bo już przed Wielkanocą.

Klimat do uprawy

Uprawa truskawek w szklarni pozwala na utrzymanie optymalnych dla roślin warunków klimatycznych, a także na utrzymanie najwyższych standardów higieny. Uprawa w szklarni, pozwalają również ograniczyć liczbę wykonywanych zabiegów ochrony roślin w porównaniu nie tylko do upraw polowych, ale nawet do upraw realizowanych w tunelach. Na plantacji regularnie prowadzona jest jednak lustracja pod kątem możliwości występowania chorób i szkodników. Do monitoringu szkodników, jak też ich odłowu mechanicznego wykorzystywane są tablice lepowe – żółte i niebieskie, które gęsto rozmieszczone są nad roślinami. Producent podkreśla, że uprawa szklarniowa pozwala na uzyskanie owoców najwyższej jakości, również pod względem pozostałości środków ochrony roślin, dzięki możliwości wykorzystania wielu produktów polecanych w ochronie biologicznej. Poszukiwanie alternatywnych rozwiązań dla chemicznych metod ochrony roślin jest koniecznością, ponieważ sieci handlowe nakładają na producentów bardzo rygorystyczne wymagania odnośnie pozostałości środków ochrony roślin w owocach. To wszystko składa się na to, że produkowane w polskich szklarniach truskawki mają o wiele lepszą jakość niż owoce importowane.

Autor: dr Sabina Łukaszewicz-Chrzan, Koppert Polska







Poprzedni artykułPolowe plantacje truskawek po przymrozkach – rekomendacje Jacka Witkowskiego z TAP
Następny artykułRozwiązania firmy Koppert do uprawy truskawek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj