Polskie truskawki wśród najlepszych owoców świata!

paweł Leszczyński, ODR w Kartuzach, truskawki kaszubskie, owoce z kaszub
Paweł Leszyński na swojej plantacji (zdjęcie zrobione w 2013 roku)




Truskawki kaszubskie zostały uznane przez portal Food Atlas za 2. najlepszy owoc na świecie w najnowszym rankingu 100 najlepszych owoców świata. Przegrały jedynie z grecką brzoskwinią Rodakina Naoussas.

Truskawki z Kaszub, znane również pod nazwą Kaszëbskô malëna, są produkowane na terenie trzech tamtejszych powiatów: bytowskiego, kartuskiego i kościerskiego, zwłaszcza w gminach Cewice, Linia, Luzino, Łęczyce, Przywidz, Szemud i Wejherowo. Nazwa jest zastrzeżona na terenie UE i podlega ochronie.

Truskawki Kaszubskie to odmiany 'Elsanta’, 'Honeoye’ i 'Senga Sengana’. Dwie pierwsze uprawiane są z przeznaczeniem na świeży rynek, a ostatnia do przetwórstwa. Ze względu na specyficzne warunki lokalne truskawki z tego regionu wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Paweł Leszczyński, producent truskawek z Kaszub podkreślił, że truskawki kaszubskie, ze względu na specyficzne warunki dojrzewania charakteryzują się wysoką zawartością cukru. Tamtejszy mikroklimat wyróżnia się m.in. dużymi wahaniami temperatur pomiędzy dniem a nocą, suma opadów jest wyższa, a okres wegetacji nieco krótszy niż w innych regionach. Chłodne noce działają konserwująco na rośliny, co sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Jest to istotna zaleta, ponieważ fruktoza znajdująca się w truskawkach jest bardziej skoncentrowana. Wyższa suma opadów i polodowcowe kaszubskie jeziora zapewniają im odpowiedni poziom wilgotności, co również korzystnie wpływa na smak i aromat.

Podobnie jak w innych regionach Polski, tak i na Kaszubach areał i produkcja truskawek w ostatnich latach nieco spadła. Z danych ARiMR wynika, że w 2024 roku w całym województwie pomorskim truskawki uprawiano na nieco ponad 722 ha. Rok wcześniej było to ponad 761 ha, a w roku 2020 – 884 ha. Jednak Paweł Leszczyński zwrócił uwagę, że likwidacja plantacji dotyczyła przede wszystkim mniejszych producentów – więksi koncentrują swoją produkcję, inwestują i profesjonalizują uprawy. Dlatego zmniejszający się areał nie musi oznaczać spadku produkcji owoców, gdyż plony osiągane na właściwie zarządzanych plantacjach są wyższe.

Podium najlepszych owoców świata zajęła mandarynka odmiany 'Chiou’. Oprócz truskawek autorzy rankingu docenili także wiśnie nadwiślańskie uprawiane na Lubelszyźnie (17. miejsce) oraz jabłka łąckie (19. miejsce) i grójeckie (33. miejsce).










Poprzedni artykułBiologiczne metody ochrony w uprawie maliny
Następny artykułSponsorzy i wystawcy 13. Międzynarodowej Konferencji Borówkowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj