Wyjątkowe truskawkowe spotkanie odbyło się 21 czerwca w miejscowości Księży Las – jego tytuł to „Truskawka w czekoladzie”. Wydarzenie odbywało się w szczycie zbioru polskich truskawek i było doskonałą okazją do przypomnienia sobie o niezwykłych walorach dietetycznych tych ulubionych owoców Polaków, ale również możliwości wykorzystania ich w przygotowaniu wykwintnych dań.
Jakość, jakość i jeszcze raz jakość
Ten sezon może być jednym z lepszych jeśli chodzi o uprawę truskawek w moim gospodarstwie – podkreślał Manfred Skrzypczyk, producent truskawek z miejscowości Księży Las. Dobre są zarówno plony jak też jakość truskawek uprawianych w tym gospodarstwie odmian. Wśród nich, w grupie odmian czerwcowych prym wiodą takie kreacje jak 'Rumba’, 'Falco’, 'Dahli’, 'Verdi’, 'Magnus’ i 'Malwina’ a z powtarzających 'Harmony’. Nie narzekam również na ceny truskawek, dzięki doskonałej jakości oferowanych owoców przez lata nasz gospodarstwo zbudowało sobie bardzo dobrą markę i uznanie wśród konsumentów, którzy do naszego gospodarstwa przyjeżdżają nie tylko po truskawki, ale wybrane odmiany i to co w nich odnajdują – informował M. Skrzypczyk. W jego ocenie jeśli produkuje się dobrej jakości truskawki bez problemu można sprzedawać je w tym sezonie z gospodarstwa po 11 czy 12 zł/kg, a więc w cenie satysfakcjonującej dla plantatora, oczywiście oferując zawsze świeże, zdrowe i smaczne truskawki. Będziesz miał jakość, będziesz miał cenę i klienta – puentował w swoim stylu M. Skrzypczyk.
Kulinarne podróże po truskawkach
Organizatorami tego wydarzenia promującego smak polskich truskawek były osoby z akcji „Czas na polskie superowoce!”. W wydarzeniu tym uczestniczyli blogerzy kulinarni oraz foodies, a także przedstawiciele prasy kulinarnej i nie tylko. Za sprawą gospodarza spotkania Manfreda Skrzypczyka, producenta truskawek właśnie z miejscowości Księży Las oraz wspaniałym szefom kuchni w osobach m.in. Mikołaja Reja, Agnieszki Jasińskiej oraz Łukasza Ziembiewicza mogli nie tylko zapoznać się z uprawą deserowych truskawek, ale również spróbować doskonałych dań oczywiście z truskawkami.
Truskawka to elementem zdrowego stylu życia. Doskonale wpływający na poprawę zdrowi, ale również odporności i urody o czym informowała Iwona Zmysło z portalu zdrowocześni.pl
O tym dlaczego warto łączyć polską truskawkę z najlepszej jakości czekoladami mówiła z kolei Natalia Aurora Ignacek dziennikarka kulinarna, redaktor naczelna magazynu Mistrz Branży oraz autorka Bloga Czekolady, promotorka rzemieślniczych słodkości, które promuje również na swoim kanale YouTube. Podkreślała również wyjątkowy smak polskich truskawek i korzyści jakie daje łączenie ich z innymi produktami i surowcami od lokalnych producentów. W tym z czekoladą!
Szefowie kuchni opowiadają o przygotowanym menu degustacyjnym Mikołaj Rej mówił nie tylko o potrawach, ale również historii uprawy truskawek Czekolada i liofilizowane truskawki Natalia Aurora Ignacek dziennikarka kulinarna, redaktor naczelna magazynu Mistrz Branży oraz autorka Bloga Czekolady Iwona Zmysło z portalu zdrowocześni.pl O tym, że truskawka to ulubiony owoc Polaków mówił Maciej Dolata, koordynator akcji „Czas na polskie superowoce” Polskie truskawki i przygotowane z nich potrawy
Kulinarny fenomen truskawki oraz możliwość wykorzystania ich w najróżniejszych, często nieoczywistych połączeniach mówili szefowie kuchni Mikołaj Rey i Łukasz Ziembiewicz, którzy wspólnie przygotowali doskonałe menu degustacyjne:
Startery
– Tatar z Łososia z truskawkami
– Szaszłyk: Halloumi / cukinia / truskawka / pesto miętowo bazyliowe z kawałkami gorzkiej czekolady
Drugie dania
Pieczony filet z indyka (plastry) na 2 sposoby:
- Plastry pieczonego fileta / truskawka / spaghetti z cukinii / sos cytrynowy
Sos: szalotka, bulion lub rosół, białe wino wytrawny, cytryna, estragon, szałwia, kapary, masło, skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
- Plastry pieczonego fileta / sos czekoladowy (jak do karmazynu) / truskawka / zielony szparag / kruszonka z orzechów laskowych
Ryba
1. Karmazyn / konfitowana cytryna / groszek cukrowy / truskawka szafran-balsamico / sos czekoladowy
- Sos (przykład 4 osoby): gorzka czekolada 50g (kąpiel wodna), doprawić 100ml soku z limonek, 5g tartego świeżego imbiru, szczypta pieprzu cayenne (lub ulubiony chili), szczypta soli, kilka kropli oliwy z oliwek.
- Truskawka: szafran, ocet balsamico, oliwa z pestek winogron
- Cytryna: 2 szt. pokroić w Julienne + skórka, smażyć mały ogień z odrobiną brązowego cukru, dodać groszek cukrowy
Ser
Deska serów, suszone figi, truskawki, orzechy, tarta gorzka czekolada
Deser
1. Truskawki w skorupce czekoladowej (biała i gorzka) pistacje
2. Sernik z białej czekolady i truskawek z pistacjami.