W pobliżu łódzkich Poddębic od tego roku działa farma należąca do Daifressh specjalizującej się w sprzedaży i dystrybucji świeżych owoców i warzyw. Nowa inwestycja skupiona jest przede wszystkim na produkcji wysokiej jakości owoców jagodowych. Dlatego uruchomiane do tej pory 12 ha to produkcja wyłącznie pod osłonami gdzie rosną truskawki i maliny. Choć jest początek października nadal trwają tam zbiory tych owoców.
Kierunek owoce jagodowe
Jest to nasz pierwszy rok działalności związanej z produkcją owoców w Polsce w nowej lokalizacji (Daifressh posiada już 10 ha plantację blisko Kalisza ). Tak jak przedstawiliśmy to już w czasopiśmie Jagodnik (numer 6/2020) uruchomiliśmy w tym roku 12 ha produkcji tunelowej. Obecnie prowadzimy dalsze prace związane z kolejnymi inwestycjami, tym razem w uprawę borówki – informuje Krzysztof Żabówka dyrektor zarządzający Daifressh Berry. Wszystkie prowadzone tu działania ukierunkowane są na jakość końcowego produktu, począwszy od techniki produkcji po wszelkie niuanse związane z prowadzeniem upraw. Nad tym czuwał już Dariusz Daniłkiewicz, Manager Techniczny. Ten rok nie był dla nas łatwy, dużo nowych inwestycji , intensywna produkcja i truskawek i malin, walka z czasem by wszystko wykonać na czas. Nie powiem, że wszystko zrobiliśmy dobrze. Czasem brakowało nam ludzi do pracy i musieliśmy dokonywać wyborów co jest ważniejsze, co trzeba zrobić a co można odpuścić. Mimo wszystko uważam, że ten nasz pierwszy sezon produkcyjny możemy zaliczyć do udanych – mówi Dariusz Daniłkiewicz.
Maliny – różne systemy produkcji
W przypadku malin na skalę produkcyjną uprawiane były dwie odmiany: ‘Majestic’ posadzony z sadzonek typu long – cane na początku kwietnia oraz ‘Enrosadira’ sadzona w połowie kwietnia z sadzonek typu plug plants. Spośród tych odmian zdecydowanym faworytem okazał się ‘Majestic’. Jest to przede wszystkim odmian o dość luźnym pokroju, przez co owoce są dobrze widoczne i wyeksponowane dla zbieraczy. To też ułatwia samą pielęgnację roślin i chociażby wykonywanie zabiegów ochrony. ‘Enrosadira’ jest odmianą o bardzo dużym wigorze i sile wzrostu. Widać to po pędach tegorocznych, które miejscami mają już po 3 m wysokości. Jest to jednak pewne utrudnienie w produkcji. Także jakość owoców u ‘Majestic’ jest zdecydowanie lepsza względem ‘Enrosadiry’ – uważa Dariusz Daniłkiewicz. W przypadku roślin posadzonych jako long-cane, pędy owocujące zostały już usunięte, a obecnie trwają jeszcze zbiory owoców z pędów tegorocznych. Pozostaną one do produkcji na kolejny rok z przeznaczeniem do zbioru z pędów dwuletnich.
Truskawki powtarzające owocowanie
W przypadku truskawek uprawiane były również dwie odmiany powtarzające owocowanie: ‘Murano’ i ‘Vivara’ – na matach z podłożem kokosowym. Tu zdecydowanym liderem jeśli chodzi o jakość owoców okazała się odmiana ‘Murano’, z której zebrano plon przekraczający 1 kg owoców z rośliny mimo opóźnień z terminem sadzenia (choć potencjał jest sporo wyższy i możliwe było uzyskanie nawet 1,3-1,4 kg/rośliny, co wciąż pokazuje duża liczba zielonych owoców oraz kwiatów). W przypadku truskawek jeśli pogoda dopisze to zbiory będą kontynuowane jeszcze jakiś czas. Po zbiorach rośliny będą usuwane a maty wykorzystane do produkcji w kolejnym roku.
Wyzwania
Jednym z problemów jakie towarzyszyły uprawie była niewystarczająca ilość pracowników do pracy przy zbiorach i pielęgnacji roślin. Jest to nasz pierwszy rok tak intensywnej działalności w Polsce i zderzyliśmy się z realiami jakie panują w kwestii zatrudniania pracowników, w tym cudzoziemców. Największą bolączką, w mojej ocenie, jest fakt migracji pracowników z Ukrainy, którzy po kilku dniach pracy przenoszą się w inne miejsca. Taki proceder nie powinien mieć miejsca, a pracownicy którzy przyjeżdżają na zaproszenie do danego gospodarstwa tylko w nim powinni mieć możliwość legalnej pacy. To jest wyzwanie dla całej ogrodniczej branży – uważa Krzysztof Żabówka. Planuje już działania na kolejny rok, a pracy nie zabraknie bo zamierzenia firmy są bardzo ambitne.
Co dalej będzie się tam działo? Czytajcie czasopismo Jagodnik, tam już niebawem szczegółowa relacja i podsumowanie pierwszego sezonu w na plantacji Daifressh Berry w Górze Bałdrzychowskiej.