Odmiany truskawek na trudne czasy. Włosi mają propozycje

Truskawki odmiany 'Klodia'


Uprawa truskawek stoi przed poważnymi wyzwaniami spowodowanymi przez zmiany klimatu i nieprzewidywalną pogodę, w związku z którymi coraz częściej pojawiają się ekstremalne zjawiska powodujące duży stres u roślin. Rośnie także presja patogenów, dlatego hodowcy i producenci coraz bardziej zwracają swój wzrok ku najodporniejszym odmianom.

Frederico Stanzani, dyrektor handlowy Włoskiego Konsorcjum Szkółkarskiego CIV w rozmowie z portalem freshplaza.it podkreślił kluczową rolę badań odmianowych w pokonywaniu aktualnych wyzwań. Niestabilność klimatyczna zwiększyła zagrożenie ze strony agresywnych patogenów, podczas gdy przepisy europejskie w dalszym ciągu ograniczają dostępność zabiegów chemicznych. Opracowywanie tolerancyjnych i odpornych odmian jest niezbędne do zapewnienia stabilności i produktywności – powiedział.

W najnowsze potrzeby rynku i producentów wpisuje się jego zdaniem odmiana ‘Klodia’ (CIVH725), która została opracowana przez tę firmę. Jest to tradycyjna odmiana tzw. czerwcowa, a powstała z myślą o wyzwaniach współczesnego rolnictwa. Jak tłumaczy Frederico Stanzani, wyróżnia ją kilka istotnych cech. Przede wszystkim ma tolerancję na mączniaka prawdziwego, jest wczesna, a drugie kwitnienie wydłuża okres zbiorów, maksymalizując plon z rośliny. Przy tym jej owoce są bardzo atrakcyjne: słodkie, o jednolitym kolorze i długim shelf life. Jest to także odmiana bardzo elastyczna i według zapewnień przedstawiciela CIV, adaptuje się do uprawy zarówno w otwartym polu w glebie, jak i w tunelu w systemie bezglebowym.

‘Klodia’ jest przystosowana do warunków klimatycznych północnych Włoch i Europy Północnej. Według Andrea Colpo, asystenta hodowcy w CIV, odmiana ta jest prosta w uprawie i niezawodna. Ma średni wigor i wzniesiony pokrój, co ułatwia zbiory, a przy tym odporność na patogeny i niskie wymagania nawozowe, szczególnie jeśli chodzi o nawożenia azotowe.

Owoce ‘Klodii’ powinny być zbierane w momencie, gdy osiągną głęboki czerwony kolor. Zdaniem specjalistów z CIV, jest to odmiana idealna na rynki Francji, Niemiec, ale także Wielkiej Brytanii, Holandii i Belgii. Wskazują również, że popyt na jej sadzonki cały czas rośnie. Jeśli chodzi o polskie warunki, to jak przekazał nam Tomasz Pieniak z firmy Ekopland, która w swojej ofercie ma sadzonki pochodzące z CIV, 'Klodia’ nie jest aż tak popularnym wyborem wśród polskich producentów. Zdecydowanie chętniej wybierana jest inna nowość – odmiana 'Giusy’. Jej plenność i jakość owoców sprawiają, że plantatorzy wracają po nią chętniej niż po 'Klodię’ – choć i owoce tej odmiany mogą pochwalić się bardzo dobrym smakiem i jakością. Jednak z praktyki w polskich warunkach wynika, że 'Giusy’ zapewnia wyższe plony.

Na podstawie freshplaza.it





Poprzedni artykułW lutym czeka nas powrót zimy. Nadciągają siarczyste mrozy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj