Uprawa truskawek stoi przed poważnymi wyzwaniami spowodowanymi przez zmiany klimatu i nieprzewidywalną pogodę, w związku z którymi coraz częściej pojawiają się ekstremalne zjawiska powodujące duży stres u roślin. Rośnie także presja patogenów, dlatego hodowcy i producenci coraz bardziej zwracają swój wzrok ku najodporniejszym odmianom.
Frederico Stanzani, dyrektor handlowy Włoskiego Konsorcjum Szkółkarskiego CIV w rozmowie z portalem freshplaza.it podkreślił kluczową rolę badań odmianowych w pokonywaniu aktualnych wyzwań. Niestabilność klimatyczna zwiększyła zagrożenie ze strony agresywnych patogenów, podczas gdy przepisy europejskie w dalszym ciągu ograniczają dostępność zabiegów chemicznych. Opracowywanie tolerancyjnych i odpornych odmian jest niezbędne do zapewnienia stabilności i produktywności – powiedział.
W najnowsze potrzeby rynku i producentów wpisuje się jego zdaniem odmiana ‘Klodia’ (CIVH725), która została opracowana przez tę firmę. Jest to tradycyjna odmiana tzw. czerwcowa, a powstała z myślą o wyzwaniach współczesnego rolnictwa. Jak tłumaczy Frederico Stanzani, wyróżnia ją kilka istotnych cech. Przede wszystkim ma tolerancję na mączniaka prawdziwego, jest wczesna, a drugie kwitnienie wydłuża okres zbiorów, maksymalizując plon z rośliny. Przy tym jej owoce są bardzo atrakcyjne: słodkie, o jednolitym kolorze i długim shelf life. Jest to także odmiana bardzo elastyczna i według zapewnień przedstawiciela CIV, adaptuje się do uprawy zarówno w otwartym polu w glebie, jak i w tunelu w systemie bezglebowym.
‘Klodia’ jest przystosowana do warunków klimatycznych północnych Włoch i Europy Północnej. Według Andrea Colpo, asystenta hodowcy w CIV, odmiana ta jest prosta w uprawie i niezawodna. Ma średni wigor i wzniesiony pokrój, co ułatwia zbiory, a przy tym odporność na patogeny i niskie wymagania nawozowe, szczególnie jeśli chodzi o nawożenia azotowe.
Owoce ‘Klodii’ powinny być zbierane w momencie, gdy osiągną głęboki czerwony kolor. Zdaniem specjalistów z CIV, jest to odmiana idealna na rynki Francji, Niemiec, ale także Wielkiej Brytanii, Holandii i Belgii. Wskazują również, że popyt na jej sadzonki cały czas rośnie. Jeśli chodzi o polskie warunki, to jak przekazał nam Tomasz Pieniak z firmy Ekopland, która w swojej ofercie ma sadzonki pochodzące z CIV, 'Klodia’ nie jest aż tak popularnym wyborem wśród polskich producentów. Zdecydowanie chętniej wybierana jest inna nowość – odmiana 'Giusy’. Jej plenność i jakość owoców sprawiają, że plantatorzy wracają po nią chętniej niż po 'Klodię’ – choć i owoce tej odmiany mogą pochwalić się bardzo dobrym smakiem i jakością. Jednak z praktyki w polskich warunkach wynika, że 'Giusy’ zapewnia wyższe plony.
Na podstawie freshplaza.it