Rozwiązań technologicznych dla produkcji owoców cały czas przebywa. W Wielkiej Brytanii, gdzie uprawy truskawek (ale też i malin) w praktyce całkowicie przeniosły się pod osłony, technologia jest już tak zaawansowana, że w ciągu roku w szklarniach zbiera się nawet do 250 ton truskawek w przeliczeniu na hektar! Może się to wydawać niewiarygodne, ale takie są obecne możliwości technologiczne. Dlatego trzeba i warto podążać za nowościami, za tym, co pozwala ograniczać koszty produkcji i poprawiać jakość owoców. Dlatego w „Jagodniku” często przybliżamy innowacje i pokazujemy, jak radzą sobie poszczególni plantatorzy, jakie rozwiązania wdrażają, tak by produkcja była łatwiejsza i bardziej dochodowa. Zapraszamy zatem do lektury kolejnego numeru.

Ważne sprawy
Granice otwierać, granice zamykać
Handel jest ogniwem mającym zapewnić dotarcie różnych produktów od ich wytwórców do odbiorców. Kiedyś miał on charakter wymienny. Ktoś miał czegoś za dużo, więc oferował swój towar temu, który go nie miał. Kiedy pojawiły się pieniądze, stały się one wymiennikiem pozwalającym usprawnić ten proces. Z czasem zaczęto specjalizować się w produkcji, czyli nie wszyscy wytwarzali wszystko, tylko koncentrowali się na tym, co z różnych przyczyn robili lepiej albo taniej od innych. Potem pojawili się pośrednicy zajmujący się tylko obrotem.
Truskawka
Rekomendacje dla powtarzających owocowanie
Ważną częścią szkolenia zorganizowanego w ubiegłym roku przez firmę Greenovatica dla jej klientów (czyt. też „Jagodnik” 2/2025) było omówienie wyników uprawy oraz plonowania truskawek w minionym sezonie.
Nowe odmiany powtarzające owocowanie
Udział upraw odmian truskawki powtarzających owocowanie w ogólnej produkcji owoców tego gatunku systematycznie rośnie w ostatnich latach. Długi okres zbiorów, w połączeniu z wysokimi plonami z hektara sprawiają, że uprawa odmian tego typu w substracie na rusztowaniach jest bardzo atrakcyjna dla plantatorów.
Co „gryzie” truskawki
W ramach tegorocznego cyklu spotkań organizowanych przez firmę Agrosimex, 14 stycznia w Chynowie odbyła się Konferencja Truskawkowa. W jej trakcie eksperci z tego przedsiębiorstwaoraz zaproszeni goście omówili najważniejsze problemy występujące w uprawach truskawek i wskazywali na rozwiązania pozwalające ich uniknąć w przyszłości.
Wybrane z oferty. 15. Targi Sadownictwa i Warzywnictwa
Sadownictwa i Warzywnictwa – TSW 2025, które odbyły się w dniach 22-23 stycznia, to wydarzenie od wielu lat przyciągające wielu producentów związanych z jagodową branżą. Z bogatej oferty przeznaczonej dla plantatorów roślin z tej grupy, a zwłaszcza truskawek, trudno wybrać i przedstawić wszystkie nowości. W materiale prezentujemy tylko wybrane rozwiązaniai produkty, aby pokazać pewien kierunek rozwoju oferty dla tego sektora produkcyjnego.
Truskawki w Norwegii
Norwegia kojarzy się przede wszystkim z dużo chłodniejszym niż w Polsce klimatem, piękną, dziką naturą oraz wysokim PKB. Wspólną cechą dla wszystkich krajów skandynawskich jest również zamiłowanie konsumentów do truskawek, zwłaszcza wyprodukowanych lokalnie.
Malina
Zwalczanie chwastów i dobór herbicydów na plantacjach malin
Rolą współczesnej ochrony przed chwastami jest utrzymanie zachwaszczenia na niskim poziomie, tolerowanym przez rośliny uprawne. Priorytetem regulacji zachwaszczenia jest nie tylko ograniczenie konkurencji chwastów, ale również troska o zdrowie ludzkie i stan środowiska. Dlatego w integrowanej ochronie roślin podstawową rolę w ograniczaniu zbędnej roślinności przypisuje się metodom niechemicznym. Należą do nich uprawa i ściółkowanie gleby, koszenie chwastów oraz wykorzystanie roślin okrywowych.Wymienione metody są uzupełniane stosowaniem herbicydów.
Założenia dotyczące uprawy malin w donicach
W ostatnich sezonach przybywa plantacji malin zakładanych w tunelach. Cały czas dominują obiekty, w których rośliny te uprawia się w rodzimej glebie, ale rośnie też powierzchnia uprawy malin w donicach. Przed decyzją o podjęciu takiej produkcji, warto poznać kilka ważnych zasad dotyczących tego systemu.
Rdza maliny sieje spustoszenie na plantacjach
Powodowana przez grzyb rdzawnikowy Phragmidium rubi-idaei rdza maliny jest najpopularniejszą chorobą atakującą maliny. Nie tak dawno nie była jeszcze tak groźna, ale ze względu na zmianę technologii upraw oraz stosunkowo duże koszty ich prowadzenia zwłaszcza pod osłonami, a także w związku ze wzrostem intensyfikacji produkcji, staje się coraz większym zagrożeniem dla plantacji malin.
Borówka wysoka
Coraz intensywniej
Na początku stycznia firma Fall Creek zorganizowała w swojej holenderskiej siedzibie coroczne spotkanie pod nazwą Blueberry School. Przybyli z całej Europy goście mogli posłuchać przygotowanych prelekcji dotyczących agrotechniki, a także wziąć udział w praktycznych warsztatach cięcia krzewów borówki. W spotkaniu wzięła udział całkiem spora grupa zainteresowanych z Polski.
Kategorie ekonomiczne i ich znaczenie w ocenie gospodarstwa
W rozmowach potocznych, a nawet i na wykładach czy prelekcjach dotyczących upraw borówki wysokiej podkreślany jest często temat dużego potencjału sprzedażowego w Polsce, Europie i na świecie owoców tego gatunku. W różnych publikacjach zaznacza się, iż w naszym kraju spożywa się rocznie ok. 1,8 kg tych jagód na osobę, co bardzo mnie zaskakuje, bo – gdyby odjąć dzieci do trzeciego roku życia oraz osoby starsze o niskich dochodach, których łączna populacja wynosi ok. 3,5 mln – spożycie wyniosłoby ok. 2,0 kg na osobę.
Uszkodzenia mrozowe w ostatnich 9 latach
Odporność borówki na mróz jest cechą odmianową, zależy też od warunków klimatycznych podczas wegetacji i wykorzystywanych na plantacji praktyk agrotechnicznych. W „strategii antymrozowej” dla danej plantacji przydatna jest znajomość mikroklimatu i wynikające z niej wdrażanie rozwiązań, które ograniczają negatywne skutki ekstremalnych temperatur zimą lub wiosną. Mijająca zima 2024/2025 prawdopodobnie wpłynie na kondycję plantacji borówek, ale jej skutki będą oceniane dopiero po ewentualnych wiosennych przymrozkach. Jak różne mogą być skutki niskich temperatur, obrazują przedstawione poniżej obserwacje z krytycznych zim i wiosen z ostatnich 9 lat.
Cięcie dla jakości owoców
W połowie stycznia w gospodarstwie pokazowym Marceli i Pawła Krawców w Karczmiskach, w którym między innymi realizowany jest projekt Borówkowe Factory, odbyły się pokazy cięcia krzewów borówki. Poprowadził je Marcin Wereszczuk z firmy Fall Creek. Skupił się przede wszystkim na nowych odmianach i wskazywał, jak przeprowadzić cięcie, by uzyskać owoce najlepszej jakości.
Winiarstwo
Małe winnice – czy warto je zakładać. Cz. III – Koszty produkcji wina
I oto mamy spełnione marzenia „małego winiarza” – jest winnica, zebrane winogrona – czas na zrobienie wina. Ale, jak to bywa z marzeniami, rzeczywistość potrafi czasem brutalnie zweryfikować wyobrażenia. Od chwili posadzenia winorośli do pierwszego sensownego zbioru mijają w zasadzie 2 lub 3 lata. W tym czasie trzeba przemyśleć i podjąć właściwe kroki, by mieć gdzie i na czym zrobić dobre wino.
Winiarstwo wymaga cierpliwości
Jubileuszowa, 15. Edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach po raz pierwszy w historii była okazją do organizacji konferencji winiarskiej „Od gleby po butelkę: efektywne zarządzanie winnicą i rozwój rynkowy”. Jej kulminacją była ciekawa debata, podczas której eksperci z branży podzielili się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi zakładania i prowadzenia winnicy, optymalnych dróg rozwoju dla winiarskiego biznesu oraz perspektyw dla tej branży i uprawy winorośli w Polsce.
Targi/Konferencje
Kongres Ogrodniczy w Rumunii
Kolejny, organizowany co 4 lata, V Europejski Kongres Ogrodniczy (European Horticultural Congress – EHC2024) odbył się w dniach 12-16 maja ub. roku w Rumunii. Zorganizowany został przez Uniwersytet Nauk Agronomicznych i Medycyny Weterynaryjnej, pod auspicjami Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS*) i patronatem Rumuńskiej Akademii Nauk, przy współudziale Ministerstwa Edukacji, Urzędu Miasta Bukaresztu i Rumuńskiego Towarzystwa Ogrodniczego.
Ochrona
Nicienie zwalczające szkodniki glebowe
Od kilku lat grupą organizmów, które zagrażają roślinom jagodowym, są szkodniki żerujące w glebie. Gdy używamy tej nazwy – lub skrótowej szkodniki glebowe – zazwyczaj mamy na myśli larwy chrząszczy (Coleoptera) żerujące i uszkadzające korzenie roślin uprawnych. Do tej grupy zaliczane są larwy chrabąszcza majowego, ogrodnicy niszczylistki i guniaka czerwczyka, zwane pędrakami oraz larwy opuchlaków, a także larwy chrząszczy z rodziny sprężykowatych, nazywane drutowcami. W ostatnim okresie szczególnie duże straty plonu, a co za tym idzie i straty ekonomiczne obserwowane są na plantacjach truskawek, ale szkodniki te nie omijają też upraw borówki wysokiej i innych roślin jagodowych.
Co nowego w środkach ochrony roślin
Z każdym rokiem ochrona roślin jagodowych staje się coraz większym wyzwaniem dla plantatorów. Jako producenci owoców musimy nadążyć za dynamicznymi zmianami w przepisach dotyczących rynku środków ochrony roślin, np. wycofywaniem kolejnych substancji czynnych. Dodatkowo, jesteśmy zmuszeni sprostać rosnącym wymaganiom odbiorców owoców odnośnie do redukcji liczby zastosowanych pestycydów i poziomu ich pozostałości. Gwarancją sukcesu w produkcji i sprzedaży owoców będzie przemyślany wybór produktów do ochrony roślin przed agrofagami. Mam nadzieję, że ułatwi go najnowsze wydanie „Poradnika Integrowanej Ochrony Roślin Jagodowych 2025”.
Tylko u nas
Podłoża do uprawy jagodowych
W grupie roślin jagodowych są gatunki o różnym pokroju, z wiązkowym systemem korzeniowym (truskawki) czy włóknisto-rozłogowym (maliny), uprawiane tylko w gruncie (porzeczki) czy w glebie zarówno „na płasko”, jak i na zagonach z gleby macierzystej (np. truskawki), a także kwaśnolubna borówka, która wymaga wprowadzenia na stanowisko odpowiedniej ilości materii organicznej. Odrębnym sposobem jest uprawa w pojemnikach truskawek, malin, jeżyn czy borówki, a każde z tych roślin wymagają innych substratów i nawożenia. Wiedza o właściwościach i przydatności podłoży oraz ich dobór dla poszczególnych gatunków i sposobów uprawy stanowią zasadnicze czynniki plonotwórcze.
Technika
Ciągniki na każdą okazję i kieszeń. Cz. I – do 30 KM
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach były świetną okazją, by przed nowym sezonem poznać ofertę producentów i dilerów ciągników oraz maszyn sadowniczych. Na odwiedzających czekało kilkadziesiąt modeli ciągników specjalistycznych, sadowniczych, uniwersalnych i komunalnych, które mogą być interesującym wyborem na jagodowe plantacje. Zainteresowani na miejscu mogli skonfigurować pojazd odpowiadający ich potrzebom. Możliwości do wyboru było niezwykle dużo, w tym również wśród najmniejszych ciągników o mocy poniżej 30 KM, którymi zajmę się w tym tekście. Oprócz pojazdów nowych, zainteresowani mogli także poznać ofertę ciągników używanych.