Nowe kartonowe opakowania na owoce


Wymogi względem owoców w obrocie handlowym stale zmieniają się. Stają się coraz bardziej restrykcyjne. Z jednej strony to uzasadnione, gdyż bezpieczeństwo i satysfakcja konsumenta są szalenie ważne. Z drugiej zaś wszystkie te oczekiwania stawiają przed plantatorami wyzwania dotyczące dostarczanej na rynek żywności. Niektóre z nich dotyczą także sposobów pakowania jagód.

Problemy do rozwiązania

Problemów do rozwiązania jest kilka. Na pierwszy plan przebijają się kwestia ochrony środowiska. Ludzkość produkuje koszmarnie duże ilości odpadów. Te z tworzyw sztucznych, których nie da się łatwo a czasem wcale przetworzyć, generują skażenie środowiska na ogromną skalę. Inną sprawą jest kwestia wykorzystania opakowań z łuszczki drzewnej. Choć materiał ten jest naturalny, to wielokrotne wykorzystywanie łubianek tego typu jest niebezpieczne  dla zdrowia osób kupujących owoce. W zeszłym roku głośna była na przykład sprawa grupowego zatrucia 13 Szwedów wirusem zapalenia wątroby typu A. Powodem było niezachowanie warunków higieny w polskich gospodarstwach z których owoce pochodziły. Za wprowadzanie owoców do obrotu w brudnych opakowaniach grozi mandat do wysokości 500 zł. Jednak w skrajnych sytuacjach Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia przewiduje znacznie dotkliwsze kary, łącznie z pozbawieniem wolności. Czasu do pierwszych zbiorów owoców jest sporo, więc można wciąż przygotować warianty sprzedaży owoców w sposób bezpieczny zarówno dla siebie jak i dla osób będących finalnymi odbiorcami i konsumentami płodów z gospodarstwa. Ale zagrożenia dotyczą nie także plantacji. Producenci owoców poprzez wielokrotne używanie łubianek narażają swoje plantacje na zarażenie ich za sprawą brudnych opakowań różnymi niebezpiecznymi grzybami i pleśniami oraz szkodnikami, w tym roztoczami i przędziorkami – mówi Adam Sikorski z SoFruPak, firmy która specjalizuje się w produkcji opakowań na owoce.

Kartonowe opakowanie na owoce jagodowe z zamknięciem

Nowe opakowania odpowiedzią na wyzwania w handlu owocami

Jak informuje Adam Sikorski z SoFruPak, firma ta wciąż poszukuje innowacyjnych, proekologicznych rozwiązań w zakresie pakowania owoców. Działania te wpisują się w generalny trend na tym rynku dodatkowo napędzany rosnącą świadomością konsumentów, ich troską o stan środowiska naturalnego. Nowe opakowania na owoce oferowane przez nas wyposażone zostały w transparentne wieko, które jest biodegradowalne podobnie jak reszta opakowania. Mam na myśli całą serię SoFruMiniPak EV (EcoView). Po zjedzeniu owoców konsument może w całości wyrzucić opakowanie do kosza na odpady z papieru – informuje przedstawiciel producenta opakowań SoFruPak. Innowacyjne produkty były demonstrowane już podczas Międzynarodowej Konferencji Borówkowej, która w początkach marca odbyła się w Jachrance pod Warszawą. Pokazywano je również podczas Global Berry Congress w Rotterdamie. Od kwietnia opakowania te będą w masowej produkcji. Jesteśmy po pierwszych rozmowach z przedstawicielami sieci handlowych. Dostrzegam spore zainteresowanie tym produktem. Nowe opakowania na owoce których jesteśmy producentem wpisują się doskonale w długofalowe zamierzenia tych firm związane z wykorzystywanymi opakowaniami. Chcą one ograniczyć wykorzystanie tworzyw sztucznych zanieczyszczających środowisko naturalne. A my mamy produkt, który jest w stanie zagwarantować owocom odpowiednio długi shelf life, konsumentom bezpieczną żywność, a sieciom handlowym ułatwią wypełnienie zobowiązań prośrodowiskowych – informuje A. Sikorski.

Stoisko SoFruPak na Konferencji Borówkowej






Poprzedni artykułNowa aplikacja PeKacid Advisor od ICL Speciality Fertilizers ułatwia pracę!
Następny artykułPiękna strona Superowoców

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj