Najwięksi producenci i eksporterzy truskawek. Gdzie jest Polska?



Polska przez wiele lat utrzymała pozycję światowego lider w eksporcie mrożonych truskawek. W ostatnich latach niestety utraciła zaszczytne pierwsze miejsce. Mało tego z eksportera staliśmy się importerem mrożonych truskawek. Kto zatem zdominował ten rynek?

Przez pierwszą dekadę obecnego stulecia to właśnie Polska była czołowym eksporterem mrożonych truskawek. W latach 2011-2012 na podium wysunęły się Chiny,  a okresie 2015-2016 główny udział w tym rynku zajmowały Meksyk. W 2018 roku Polska ponownie wróciła na pierwsze miejsce, które bezpowrotnie utraciła już w 2020 roku.

Do największych na świecie producentów truskawek należą: nr. 1. to Chiny (3 578 400 ton). Następnie USA (1 027 600 ton), Meksyk (948 970 ton) i Egipt (528 780 ton.). Polska w tym rankingu zajmuje 7 miejsce z produkcją 180 000 ton w 2023 roku.   

Obecnie to właśnie Egipt przejmuje pałeczkę największego importera mrożonych truskawek. Największym ich odbiorca okazują się Chiny i Niemcy, a w dalszej kolejności … Polska i Holandia.  Tak więc z  roli głównego dostawcy mrożonych truskawek, staliśmy się importerem tych owoców. Dla przypomnienia. W szczytowym okresie produkcji truskawek w Polsce i zbiorach na poziomie 200 tys. ton rocznie, eksport mrożonych truskawek z Polski sięgał 120 tys. ton. Wraz ze spadkiem produkcji, znacząco spadł również eksport mrożonych truskawek do 73 tys. ton w 2022 roku. Obecnie czołowym eksporterem mrożonych truskawek na świecie jest Egipt. W 2022  roku wartość eksportu egipskich mrożonych truskawek została oszacowana na 366 mln $. Drugie miejsce w tym rankingu zajął Meksyk (180 mln $) a trzecie Polska (120 mln $). Całkowity eksport mrożonych truskawek z Egiptu to 160 tys. ton rocznie.

Z czego to wynika? Od kilku już lat w Polsce zmniejsza się powierzchnia uprawy truskawek. Jak podawaliśmy niedawno w Polsce ubyło 12 tys. gospodarstw zajmujących się uprawą truskawek. W przeciągu ostatnich lat powierzchni uprawy zmniejszyła się z 38,5 tys. ha w 2019 roku do 27 tys. ha w roku 2024. Trzeba się spodziewać, że proces ten nadal będzie postępował.   







Poprzedni artykułNawozy i biostymulatory dla truskawek i malin
Następny artykułRamowy program Międzynarodowej Konferencji Borówkowej – 6-7 marca 2025

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj