Ile kosztują mrożone truskawki i jaki udział w końcowej cenie ma surowiec – takiej analizy podjęto się na portalu wyborcza.biz.pl. Przy założeniu, że koszt w skupie najwyższej jakościowo truskawki wynosi 4,5 zł, to udział surowca w cenie kilograma mrożonki sięga 27 proc.
Jesteśmy światową potęgą w owocach jagodowych. W zbiorach truskawek Polska zajmuje szóste-ósme miejsce. W 2011 r. większymi od nas producentami były: USA, Turcja, Hiszpania, Egipt, Meksyk, Japonia, Korea i Rosja. Wszystkich mrożonych owoców nie konsumujemy sami, więc ok. 70 proc. idzie na eksport.
Konkurencja nas podgryza. Chińczycy odebrali nam pozycję globalnego lidera w 2007 r., a na intratnym rynku Unii musimy walczyć z mrożonymi truskawkami z Maroka i Egiptu, gdzie ze względu na niższe koszty przenieśli swoje plantacje inwestorzy hiszpańscy…
W tym roku ceny mrożonej truskawki powinny być niższe. Tak przynajmniej wynikałoby ze średnich cen skupu – w tym roku spadły poniżej 3 zł w porównaniu z ok. 4,6 zł w 2012 r. Oznacza to, że wielu producentów w tym roku sprzedawało owoce poniżej kosztów produkcji (ponad 3 zł). To skutek wyższych o 10 proc. zbiorów i za wysokich cen w polskiej ofercie eksportowej w sezonie 2012/13.
Jednak z rynku płyną sygnały, że choć zbiory były wysokie, to owoce, szczególnie z południa Polski, były słabej jakości z powodu deszczów. Dlatego truskawki najwyższej klasy przemysł skupował nawet po 4,5 zł.
O takich cenach oczywiście konsument musi zapomnieć, gdy sięgnie po woreczek mrożonych truskawek. Dlaczego?
Więcej czytaj: wyborcza.biz.pl