Na plantacjach zlokalizowanych w województwie lubelskim krzewy porzeczki czarnej (‘Tisel’, ‘Ruben’) i czerwonej (‘Rolan’, ‘Rovada’) znajdują się w fazie wzrostu owoców – BBCH 74-76. W porównaniu z rokiem ubiegłym obserwujemy znacznie słabsze zawiązanie owoców, co jest następstwem przymrozków z nocy 22/23.04.2024 . Szacuje się, że owoców porzeczki może być o 30-50% mniej niż w 2023 roku.
Aktualnie warto zwrócić uwagę na szkodniki
- Wielkopąkowiec porzeczkowy (obecny na niektórych plantacjach)
- Przędziorek chmielowiec (obecny na niektórych plantacjach)
- Mszyce (obecne)
- Zwójka różóweczka (obecna)
- Pryszczarek porzeczkowiak liściowy (obecny na niektórych plantacjach)
Zabiegi ochroniarskie należy przeprowadzić po przekroczeniu progów zagrożenia. Metodyka lustracji i liczby określające progi zagrożenia dla szkodników: przędziorek chmielowiec mszyce, zwójka różóweczka, zostały opisane w poprzednich komunikatach (04.04.2024., 17.04.2024.). Lustracje pod kątem występowania pryszczarka porzeczkowiaka liściowego polegają na sprawdzeniu obecności larw szkodnika na 200 losowo wybranych pędach. Progiem zagrożenia jest 10% zasiedlonych wierzchołków pędów. Aktualnie utrzymująca się ciepła i sucha pogoda stwarza doskonałe warunki do rozwoju szkodników, przede wszystkim mszyc i przędziorków.
Na plantacjach należy kontrolować pułapki feromonowe do odłowu przeziernika porzeczkowca.
Propozycje zabiegów po kwitnieniu do zbioru owoców
- Wielkopąkowiec porzeczkowy
Movento 100 SC – na plantacjach porzeczki czarnej, czerwonej i białej w okresie od początku rozwoju owoców do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 71-85) zabieg praparatem w dawce 0,75 l/ha.
2. Przędziorek chmielowiec i mszyce
Fitter – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10-89), w dawce 10 l/ha. Oprysk należy wykonać po trzy zabiegi w odstępach 7-dniowych.
Wsparcie w ograniczaniu tego szkodnika obserwujemy również po zastosowaniu produkt Rodeo, który zwiększa skuteczność tradycyjnych środków ochrony roślin poprzez stworzenie lepkiej powłoki, unieruchamiającej drobne insekty.
Movento 100 SC – na plantacjach porzeczki czarnej, czerwonej i białej w okresie od początku rozwoju owoców do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 71-85) zabieg praparatem w dawce 0,75 l/ha.
3. Zwójka różóweczka
spinosad – stosować od fazy pąków kwiatowych do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 51-89). Zabieg wykonać na najmłodsze stadia rozwojowe gąsienic.
4. Pryszczarek porzeczkowiak liściowy
Movento 100 SC – stosować po kwitnieniu, w okresie od początku rozwoju owoców do fazy zaawansowanego dojrzewania BBCH (71-85) w dawce 0,75 l/ha.
Choroby:
- Antraknoza (opadzina liści) porzeczki (pierwsze objawy)
- Amerykański mączniak agrestu (obecnie nie stwierdzono objawów)
- Szara pleśń (obecnie nie stwierdzono objawów)
Propozycje zabiegów po kwitnieniu do zbioru owoców
- Antraknoza (opadzina liści) porzeczki
Luna Sensation 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,
Zato 50 WG – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby w dawce 0,2 kg/ha,
Puenta 62,5 WG– maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 kg/ha. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 – 1,0 kg/ha. Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.
2. Amerykański mączniak agrestu
Luna Sensation 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,
Serenade ASO – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha,
Zato 50 WG – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, w dawce 0,2 kg/ha.
3. Szara pleśń
Luna Sensation 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,
Puenta 62,5 WG– maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 kg/ha. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 – 1,0 kg/ha. Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.
Serenade ASO – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha,
Teldor 500 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować od fazy widocznych pierwszych pąków kwiatowych (zbite grono) obok rozwiniętych liści, jak również ze względu na krótki okres karencji, tuż przed i pomiędzy zbiorami (BBCH 55-89), w dawce 1,5 l/ha.
Pamiętajmy!
Zdrowe i pełne wigoru rośliny to rośliny silniejsze. Stąd też wielu plantatorów sięga po produkt Bakto G-Stop.
Bakto G-Stop – wspomaga prawidłowy rozwój roślin. Bakterie zawarte w tym produkcie wytwarzają metabolity m.in. witaminy oraz hormony roślinne, które w praktyce podnoszą odporność roślin w tym także odporność na czynniki niekorzystne. Dawka produktu 0,5-1 l/ha.
Budowanie jakości owoców oraz poprawa kondycji krzewów:
Maj i czerwiec to okres intensywnego wzrostu pędów i owoców, podczas którego dochodzi do podziałów komórkowych. Wapń jest pierwiastkiem, który bezwzględnie trzeba dostarczyć do owoców poprzez pozakorzeniowe opryskiwanie. Do dokarmiania pozakorzeniowego wapniem należy wybierać sprawdzone oraz skuteczne rozwiązania. Idealnym rozwiązaniem a jednocześnie alternatywą alternatywą dla soli wapnia jest stosowanie nanotechnologicznych produktów. Nano Active 2-3kg/ha i Nano Active Forte 4-5kg/ha w swoim składzie zawierają duże ilości Ca ale również inne składniki, zarówno makro jak i mikro elementy. Nawóz ten posiada unikalne właściwości transportowe umożliwiające transport wapnia do owoców.
Kolejnym istotnym pierwiastkiem ,który wpływa między innymi na jakość owoców jest krzem. Odgrywa on ogromną rolę w produkcji owoców wysokiej jakości. Jak wykazują doniesienia z kilku ostatnich lat, krzem poprawia jędrności miąższu owoców oraz ich odporność na uszkodzenia. Jego obecność w roślinie zwiększa odporność na niskie i wysokie temperatury otoczenia oraz stres wodny ograniczając nadmierną transpirację. Jedyną przyswajalną przez rośliny formą krzemu jest kwas ortokrzemowy, będący składową preparatu Krzemian.
Krzemian jest w formie płynnej w postaci kwasu ortokrzemowego(2,5%) wzbogacony o mikroelementy Bor B(0,3%),miedź CU(1%),cynk Zn(0,6%),molibden Mo(0,2%).Kwas ortokrzemowy zapewnia maksymalną przyswajalność dla roślin zawartych w nim składników. Dawki: 0,5-0,8 l/ha w trakcie całego okresu wegetacyjnego.
Partnerami monitoringu plantacji są firmy Bayer i Chemirol