Uprawa malin by była opłacalna powinna być ukierunkowana na wysokie plony i dobra jakość owoców. Dotyczy to zarówno produkcji owoców deserowych jak tez dla przetwórstwa, gdzie coraz częściej poszukiwany jest dobrej jakości surowiec do mrożenia. By sprostać tym wzywaniom konieczne jest wdrażanie do produkcji nowych technologii uprawy. Które będą najlepsze? Można się będzie o tym przekonać uczestnicząc w Malinowych Warsztatach 2019. Pierwsze spotkanie już 23 czerwca w Karczmiskach.
W gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach po raz kolejny realizowane są liczne doświadczenia związane z uprawa malin. W tym roku szczególny nacisk kładziemy na rozwiązania pozwalające na uprawę malin w glebie rok po roku. Można będzie już podczas spotkania ocenić jak różne systemy przygotowania gleby wpływają na wzrost i rozwój roślin. W tunelu testowym rosną tez róże odmiany malin, zarówno te owocujące na pędach dwuletnich jak i jednorocznych. Jak co roku realizowane są tez różne doświadczenia związane z ochroną i nawożeniem, o czym Państwa informujemy na bieżąco w przygotowywanych materiałach filmowych. Czytaj Więcej
Zapraszamy serdecznie na pierwsze w tym roku spotkanie w ramach Malinowych Warsztatów:
Program Malinowe Warsztaty 2019
Rejestracja uczestników od godziny 11.00
Prezentacje w hali 12.00-14.00
- Przywitanie uczestników spotkania
- Fertygacja nie musi być trudna, optymalne rozwiązania technologiczne – Łukasz Głuszcz, Milex
- Zasady przygotowywania pożywki oraz programu fertygacyjnego dla malin – dr Andrzej Grenda, Yara Poland
- Nietypowe zjawiska na plantacji malin – przyczyny i identyfikacja – dr Aneta Chałańska NEFscience
- Jaki będzie sezon malinowy 2019? – dr Paweł Krawiec, Horti Team
Część polowa: 14.00- 15.30 (w grupach)
- Prezentacja doświadczeń nawozowych i związanych z ochroną malin – dr Paweł Krawiec i partnerzy
- Maliny w tunelach – odmiany i różne sposoby przygotowania gleby
Od. 15.30 – dyskusje przy grillu
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do wcześniejszej REJESTRACJI. Wstęp na spotkanie jest płatny i wynosi 50 zł/osoby. Dla wszystkich uczestników dostępne będą napoje zimne i gorące oraz ciepły posiłek.