W tym roku będzie odbywać się jubileuszowa, 10 edycja projektu Malinowe Factory 2024. W ciągu 10 lat trwania projektu udało się wdrożyć do praktyki produkcyjnej innowacyjne rozwiązania, które dostarczyły wielu praktycznych informacji z zakresu deserowej produkcji malin w tunelach jak też w gruncie. Cały czas opracowywane są też systemy, które pozwolą zmechanizować zbiór malin dla przemysłu. Tegoroczna edycja kolejny już raz będzie obfitowała w praktyczne informacje z zakresu uprawy malin, ale też jeżyn.
Program warsztatów w dniu 7 września w ramach Malinowego Factory
Rejestracja – 9.00–10.00
Konferencja
10.00 – 10.15 – Otwarcie i podsumowanie 10 lat projektu Malinowe Factory
10.15 – 10.45 – Najgroźniejsze patogeny sezonu 2024 – dr Paweł Krawiec, Horti Team i dr Aneta Chałańska, NEF Science
10.45 – 11.10 – Pozostałości środków ochrony roślin w malinach – dr Artur Miszczak, IO w Skierniewicach
11.10 – 11.30 – Wpływ ozonu na trwałość owoców jagodowych po zbiorze – prof. Maciej Balawejder, Uniwersytet Rzeszowski
11.30 – 12.30 – Aktualna sytuacja na rynku malin – DEBATA – prowadzenie dr Paweł Krawiec i Mariusz Podymniak
Sebastian Huber, Stowarzyszenia Lubelskich Producentów Malin
Marek Pawlonka, International Rasberry Organization (IBO)
Nico de Groot, Advanced Berry Breeding, Holandia
Krzysztof Sak, 4Berries
12.30 – 15.30 – część plenerowa – zwiedzanie plantacji i omówienie doświadczeń realizowanych w tym sezonie:
1. Planacja malin pod mechaniczny zbiór owoców (odmiana ‘Cascade Harvest’)
– Zasady przygotowania stanowiska pod uprawę malin oraz praktyczne programy ochrony i biostymulacji – Michał Malicki, UPL Polska
– Siarczan wapnia i korzyści z jego zastosowania w uprawie malin – dr Diana Wieczorek, ICL Polska
2. Nawożenie i ochrony malin deserowych w tunelach
– Biostymulacja, a jakość maliny – Hubert Tabor, Yara Poland
– Ochrona malin przed szarą pleśnią – konwencjonalnie czy biologiczne – Katarzyna Rębarz, Syngenta
– Ochrona malin przed szkodnikami – dr Michał Pniak, Biocont
– Biologiczna ochrona malin przed chorobami – dr Paweł Szymczak, ASCROP
3. Nowe odmiany malin, jeżyn i systemu ich uprawy
– Przygotowanie stanowiska pod uprawę malin w tunelach – Jakub Kosik ,Timac Agro Polska
– Nowe materiały do ściółkowania zagonów – Tomasz Poliszak, Agrimpex
– Rola produktów na bazie węgla brunatnego w uprawie malin – Dezyderiusz Mietlicki, Carbohort
4. Odmiany „letnie” i „jesiennych” uprawiane w zblokowanych tunelach (kilkanaście odmian)
– Zwalczanie chorób maliny – Tomasz Gasparski i Barbara Witkowska, Bayer
– Zwięszenie odporności malin na trudne warunki pogodowe – Krzysztof Łęgocki, ICB Pharma i Przemysław Zarębski, Symbioz
– Omówienie nowych odmian maliny – dr Paweł Krawiec, Horti Team
16.00 – 17.00 – zakończenie – wspólny grilli
Wstęp płatny w dniu spotkania. Wymagana wcześniejsza rejestracja:
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do REJESTRACJI. Opłata za uczestnictwo wynosi 90 zł/osoby dla osób które mają aktualną prenumeratę czasopisma „Jagodnik” i dokonają rejestracji online wynosi 90 zł/osoby. Dla pozostałych osób – 140 zł/osoby.
Podczas szkolenia będzie możliwość nabycia prenumeraty „Jagodnika” w preferencyjnej cenie (120 zł/rok) i skorzystania z niższej opały za uczestnictwo w Borówkowym Factory. Dzieci i młodzież do lat 18 wejście gratis. Dla wszystkich uczestników przewidziany jest poczęstunek i … niespodzianki od wystawców.
Partnerzy główni: Carbohort, UPL Polska, Syngenta, Timac Agro Polska, Yara Poland
Partnerzy: Agrimpex, ASCROP, Bayer, Biocont, ICL, ICB Pharma
Wystawcy: Ceres, Cosmocel, Forfruits, Haygrove, Milex