Projekt Malinowe Factory, przez ostatnie lata realizowaliśmy w gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach. Wydarzenie to zapoczątkowaliśmy jednak w 2014 roku gospodarstwie Katarzyny i Leszka Jakubiaków w Roguszynie koło Czerwińska nad Wisłą. Po 10 latach wracamy z tym wydarzeniem również do tej lokalizacji, tak aby w praktyce pokazać jak ewoluowała tutaj produkcja malin. Niezależnie od tego wydarzenia, realizowane są doświadczenia i obserwacje w Karczmiskach, o których będziemy Państwa informować w osobnych materiałach. Tam też, ja co roku we wrześnie odbędzie się finałowe spotkanie w ramach projektu „Malinowe Factory”.
W ramach tegorocznego spotkania w ramach półfinału „Malinowego Factory” – wczesne odmiany, realizowanego w Roguszynie powiemy jak produkowane są tutaj maliny na przyspieszony zbiór i jak zmieniają się wymagania stawiane tej uprawie. Ważną częścią produkcji w tym gospodarstwie stanowią również maliny produkowane na jesienny zbiór. W produkcję zaangażowane jest tutaj obecnie również młode pokolenie – Julia i Dawid Lewandowscy.
Aktualnie maliny w gospodarstwie Jakubiaków oraz Lewandowskich produkowane są już na 7 ha w solowych jak też w zblokowanych tunelach foliowych. O tym jak wygląda obecnie tutaj struktura produkcji malin oraz o systemach ich uprawy rozmawiają Leszek Jakubiak oraz Marek Jamry z firmy Haygrove, z którym to przedsiębiorstwem właściciele gospodarstwa współpracują już od 14 lat.