MacFrut – nowości i nagrody „Oscar Macfrut”

aktualności, świat, Macfrut, truskawki, Oscar Macfrut,


aktualności, świat, Macfrut, truskawki, Oscar Macfrut,W dniach 25-27 września w Cesenie odbywały się targi MacFrut. Ta międzynarodowa wystawa jest niezwykle ważnym wydarzeniem dla włoskich producentów owoców i warzyw oraz dostawców maszyn i technologii kierowanych dla tego sektora przybywających do Ceseny z całego świata. W czasie tegorocznych targów swoją ofertę zaprezentowało 817 firm (w ubiegłym roku było ich 800). Ważną częścią targów są towarzyszące im konferencje oraz spotkania B2B dla sprzedających i kupujących włoskie produkty.

Organizatorzy targów dbają o to aby co roku uczestniczyły w nich liczne zagraniczne delegacje co ma pomóc w promocji włoskich towarów i usług oraz pomóc w zdobywaniu nowych rynków. W tym roku w targach szczególnie dużo było gości oraz zaproszonych delegacji z krajów Basenu Morza Śródziemnego, Bałkan, Chin oraz Brazylii. Ważnym wydarzeniem poprzedzającym targi była międzynarodowa konferencja poświęcona produkcji owoców kiwi oraz możliwości zagospodarowania tych ważnych dla włoskich producentów owoców. W ich przypadku w tym sezonie zanotowano wzrost produkcji o 5% i o 7% w Hiszpanii. Spadek produkcji prognozowany jest w Kalifornii (-23%), Grecji i Korei Południowej (-15%) oraz Francji (-13 %).

Ważnym wydarzeniem targowym była konferencja poświęcona nowym możliwością sprzedaży owoców i warzyw z Europy do USA. Poszukiwanie nowych możliwości eksportu włoskich owoców, w tym jabłek, których ten kraj jest drugim po Polsce producentem w Europie odgrywa dla Włochów ważną rolę. Nawiązanie współpracy handlowej możliwe było po zaakceptowaniu przez amerykańskie służby sanitarne standardów produkcji jabłek we Włoszech (te można powiedzieć, że należą obecnie do najwyższych w Europie). Sprzedaż owoców będzie oczywiście połączona z kapaniami reklamowymi, które włosi doskonale już opanowali, a do ich realizacji co roku przeznaczają znaczącą kwotę pochodzącą z zysku sprzedanych owoców. Coraz więcej mówi się o potrzebie poszukiwania nowych rynków na produkowane w tym kraju owoce jagodowe np. przez firmę Santa Orsola, jednego z największych włoskich dystrybutorów owoców jagodowych, która jeszcze do niedawna koncentrowała się wyłącznie na włoskim rynku.

Targom jak zwykle towarzyszy bogata oferta maszyn usprawniających pakowanie owoców i warzyw. Co roku w wystawie uczestniczy również kilka włoskich szkółek oferujących rośliny jagodowe oraz drzewka owocowe. W tym roku na uwagę zwracały silnie promowane różne odmiany brzoskwini i moreli, których to gatunków uprawa dominuje w regionie Bolonii.

Od kilku lat w ramach targów przyznawane są nagrody Oscar Macfrut, które wręczane są w ostatniego dnia targów. W kategorii „maszyny do pakowania” główną nagrodę otrzymała firma Ishida za serię nowej generacji wagi wielogłowicowej Rv Series, która pozwala na bardzo szybkie i precyzyjne odważanie produktów. W kategoriiopakowań i materiałów do pakowania” zwyciężyła firma Carton Pack za technologię opakowań Cpfresh®, którą stanowi specjalna folia przeznaczona do pakowania gotowych do spożycia owoców lub warzyw. Dzięki temu, że jest selektywnie przepuszczalna dla wybranych rodzajów gazów pozwala długo utrzymać wysoką trwałość oferowanych produktów przez cały okres ich transportu czy eksponowania na półkach sklepowych. W trzeciej kategorii „nasiona, świeże owoce i warzywa” zwyciężyła włoska firma Ortoromi, która zaprezentowała na targach nowy rodzaj opakowania na sałatę i ser o nazwie Lunch Topolina, który ma urozmaicić ofertę gotowych do spożycia produktów również w czasie obiaduW kategorii „transport i usługi” zwyciężyła firma Polymer Logistics za nowy rodzaj opakowań Rattan Active Lock Rpc, który w prosty sposób przekształca się z palety transportowej w wózek do przewozu opakowań na ternie skelpu, co ułatiwa eksponowanie produktu i zmniejsza koszty transportu opakowań.

Nagrodę ogólną, przyznawaną na podstawie głosów zwiedzających, otrzymał Uniwersytet z Bolonii za nową serię 5 odmian czereśni o nazwie „Sweet” (Aryana, Lorenz, Gabriel, Valina, Saretta), które wyróżniają się słodkim smakiem, średnicą owoców, atrakcyjnym wyglądem, konsystencją miąższu i zapachem.

Do zapoznania się z niektórymi ciekawymi propozycjami wystawców zapraszamy do galerii, a na szczegółową relację z targów do czasopisma „Jagodnik” i „Sad Nowoczesny”.
Więcej zdjęć w glaerii 







Poprzedni artykułOgrody jak dzieło sztuki
Następny artykułCzarna porzeczka w opinii KSPCP po kolejnym sezonie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj