Wnioski płynące z produkcji sadzonek jagody kamczackiej


Dziś kolejny dzień z jagodą kamczacka, która jak wiemy cieszy się Państwa dużym zainteresowaniem. Wśród wiodących propagatorów produkcji sadzonek jagody kamczackiej można wymienić takie osoby jak Tadeusz Kusibab, który sprowadził do kraju wiele odmian z różnych zakątków świata. Aktywnie w tym segmencie działa także Tomasz Michalski współpracujący z wieloma firmami z branży organizując rynek jagody kamczackiej i wspierając wysiłki zmierzające do rozpowszechnienia tej uprawy w Polsce, specjalizuje się także w produkcji sadzonek jagody kamczackiej. Na I Konferencji Kamczackiej, która odbyła się we Mszczonowie 12 listopada reprezentowane były także również inne podmioty, które prowadzą prowadzą badania nad odmianami jagody kamczackiej, a także oferują jej sadzonki.

Prognozy

W Gospodarstwie Ogrodniczym Szetyńscy, jagodę kamczacką rozmnaża się przez ukorzenianie sadzonek zielnych w tunelach przy zachowaniu optymalnej temperatury i wilgotności. Ważna okazuje się na tym etapie ochrona biologiczna i chemiczna. Ukorzenione rośliny oferowane są dwóm grupom odbiorców. Są to albo sadzonki do dalszej produkcji dla szkółkarzy sprzedawane w multiplatach, albo materiał w doniczkach P9 dla plantatorów.

Grzegorz (po lewej) i Michał Szetyńscy, którzy specjalizują się m.in. w produkcji sadzonek jagody kamczackiej i borówki wysokiej
Grzegorz (po lewej) i Michał Szetyńscy

Grzegorz Szetyński prognozuje dynamiczny rozwój uprawy jagody kamczackiej w Polsce. Możliwość niemalże całkowitego zmechanizowania tej uprawy stanowi największy atut jagody kamczackiej. Jest to kierunek atrakcyjny zwłaszcza dla plantatorów czarnej porzeczki, których położenie w ostatnich latach było wyjątkowo trudne – uważa G. Szetyński. Dodaje, że możliwe jest powtórzenie scenariusza z zainteresowaniem owocami borówki amerykańskiej, która jeszcze dwadzieścia lat temu była gatunkiem dość egzotycznym, a obecnie nasz kraj odgrywa wiodącą rolę w produkcji tych owoców w Europie. Łatwość uprawy, mniejsze zapotrzebowanie na ludzką pracę i pozytywne doświadczenia borówkowe mogą proces popularyzacji uczynić tu jeszcze szybszym. Największym wyzwaniem jest dwutorowa promocja jagody kamczackiej na rodzimym rynku. Potrzeba informować klientów o niebywałych walorach owoców i postawić na świeży rynek. Jeśli jagoda będzie dobrze kojarzona, to przez cały rok nabywane będą także jej przetwory – mówi Grzegorz Szetyński. Zdaniem producenta sadzonek, rynek owoców jagody kamczackiej nie jest jeszcze zorganizowany, ale jest to kwestia czasu. Sukces może przynieść powielenie pozytywnych doświadczeń grup producentów jabłek, które dobrze radzą sobie w sprzedaży tych owoców. W przypadku wystąpienia odpowiednio dużej podaży owoców z pewnością znajdą się także sposoby ich zagospodarowania. Podczas mszczonowskiej konferencji Grzegorz Szetyński zachęcał niezdecydowanych do zakładania plantacji i nie przejmowania się doniesieniami np. o przedwczesnemu opadaniu owoców. Pierwszy raz produkcją jagody kamczackiej zająłem się 25 lat temu. Ze względu na dostępne wówczas odmiany szybko się z niej wycofałem. Sygnały płynące od moich klientów faktycznie były niedobre, spora część owoców lądowała na ziemi pod krzewami. Przerwałem więc mnożenie, skupiłem się na borówce wysokiej. Jednak pojawienie się nowym odmian sprawia, że znów podjąłem ten temat. Interesujące są zwłaszcza rosyjskie badania nad siłą odrywania owoców i nowe odmiany z tego kraju. Udało się tam dzięki hodowli rozwiązać problem przedwczesnego opadania owoców, podobnie jak kwestie cierpkości i zawartości cukrów w owocach. Materiał odmianowy jest ciągle udoskonalany – przekonywał właściciel gospodarstwa szkółkarskiego.

Z obserwacji osób zajmujących się produkcją sadzonek wynika więc, że dla wielu sadowników uprawa jagody kamczackiej może być w przyszłości atrakcyjnym kierunkiem działalności. Sprzyja temu kilka czynników: relatywnie łatwa uprawa i oferowanie coraz lepszych sadzonek jagody kamczackiej wielu atrakcyjnych i nowych odmian.

Zbiory jagody kamczackiej przez 5-6 tygodni

W Gospodarstwie Szkółkarskim Ciepłucha już od 6 lat prowadzi się obserwacje w zakresie monitorowania potencjału plonowania, osypywania się, a także okresu zbiorów owoców z różnych odmian jagody kamczackiej. Sadzonki produkowane są w doniczkach o pojemności 0,5 i 1 l. Obecnie w ofercie gospodarstwa znajduje się 15 odmian, ale prowadzone są prace nad uzupełnieniem asortymentu. Z badań przeprowadzonych przez pracowników wynika, że z ekstremalną suszą w 2015 roku najlepiej poradziła sobie odmiana ’Wojtek’ oraz ’Czelabinka’, dobrze wypadł także numer 11759.

Stoisko Gospodarstwa Szkółkarskiego Ciepłucha
Stoisko Gospodarstwa Szkółkarskiego Ciepłucha

Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie. Jej cięcie nie wymaga wiele pracy. Liczba zabiegów ze względu na wysoką odporność na choroby także jest bardzo ograniczona. Jagoda kamczacka nie znosi jednak przenawożenia, a okres jej wegetacji jest bardzo krótki – mówi Maciej Prządka. W ofercie Gospodarstwa Szkółkarskiego Ciepłucha znajduje się wachlarz odmian pozwalający na rozciągnięcie zbioru w czasie na okres 5–6 tygodni, co znacznie ułatwia logistykę jagodowych żniw. Krzewy jagody bardzo smakują zwierzynie. Niezbędne jest ogrodzenie kwatery w której uprawiana jest jagoda kamczacka. Aktywność ptaków może przysparzać pewnych strat, ale największym wyzwaniem jest dobór odmian nie opadających. Jeśli tego nie dopilnujemy, to silne wiatry lub ulewne deszcze mogą sprawić, że wiele owoców odczepi się od krzewu i opadnie na ziemię przez ich zerwaniem – dodaje pan Maciej Prządka zapytany o największe zagrożenia w uprawie jagody kamczackiej. Uspokaja jednak, że bez względu na wybór odmiany uprawa tego gatunku jest o wiele łatwiejsza niż w przypadku borówki amerykańskiej, czy maliny. Z produkowanymi w tym gospodarstwie odmianami jagody kamczackiej można było się zapoznać w czasie Dni Otwartych (więcej czyt…).







Poprzedni artykułIII Konferencja Truskawkowa już 13 stycznia na TSW 2016
Następny artykułHurtowa sprzedaż owoców przez internet

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj