Owoce jagodowe oraz ich przetwory powinny stać się nieodłącznym elementem naszej diety. Mogą stanowić przekąskę dla osób z cukrzycą, ponieważ są produktami niskokalorycznymi, posiadającymi niski indeks glikemicznym, a jednocześnie są bogatym źródłem cennego błonnika. Naukowcy z Centrum Edukacji Żywieniowej rekomendują, że owoce jagodowe i przetwory powinny odgrywać istotną rolę w strategiach żywieniowych. Dzięki temu, w sposób naturalny można zapobiec rozwojowi cukrzycy oraz jej następstwom.
Epidemia XXI
Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku, która dotyka coraz większej liczby osób. Kluczową przyczyną tej przypadłości jest nieprawidłowy styl życia, błędny sposób odżywiania. Problem narasta, szczególnie biorąc pod uwagę bierny tryb życia.
Regularne spożywanie owoców jagodowych poprawia gospodarkę węglowodanową organizmu. Liczne badania wskazują, że owoce jagodowe mogą zmniejszać stężenie glukozy we krwi i jednocześnie zwiększają wrażliwość komórek na działanie insuliny. To korzystne działanie dotyczy zarówno osób zdrowych jak i tych z insulinoopornością – mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.
Dominującym źródłem cukru w naszych organizmach są napoje gazowane, desery i oczywiście słodycze. W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o roli ,,cukru dodanego’’, który przyczynia się rozwoju otyłości, cukrzycy, jak również chorób sercowo-naczyniowych. Cukier znacznie zmniejsza jakość zdrowotną diety.
Przetwory i przekąski
Dobrą alternatywą słodkiej i jednocześnie zdrowej przekąski są owoce jagodowe, polecane szczególnie dla konsumentów z cukrzycą, jednak rekomendowane wszystkim. Owoce jagodowe zawierają w znacznym stopniu mniej cukrów w porównaniu do innych owoców, na dodatek wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym. Podobnie jak przetwory, do których nie dodaje się cukru.
W celu wydobycia naturalnej słodyczy owoców stosuje się metodę janginizacji, czyli wolne gotowanie z dodatkiem soli. Do produkcji konfitur i przetworów bez dodatku cukru wykorzystuje się produkty niemrożone, dojrzałe owoce i warzywa, a także wybór słodkich odmian, jak również wykorzystanie autorskich mieszanek przypraw.
Soki
Niektórzy producenci soków dążą do zachowania cennych składników z owoców, takich jak witaminy, mikroelementy i antocyjany. Jedną z takich właśnie firm, jest NFC (‘’Not from Concentrate’’), w której soki powstają przez wyciskanie całych owoców. Zaletą tych soków jest fakt, że nie zawierają one w swoim składzie żadnych dodatków, w tym oczywiście dodatku cukru. Produkt końcowy to wyłącznie te składniki, które stworzyła natura – mówi Magdalena Kryska z Korab Garden, producent soków NFC.
Przekąski
Liofilizowane owoce jagodowe bez dodatku cukru, bądź użycia mikrofal są całkowicie naturalne, a przy tym zachowują wartościowe minerały, witaminy i substancje biologicznie czynne zawarte w świeżych owocach. Poprzez częste i w dużych ilościach spożycie cukru, w głównej mierze dodawanego do napojów, skutkuje rozwojem insulinooporności.
Jak informuje Serwis Zdrowie PAP: połowę wszystkiego co jemy każdego dnia powinny stanowić warzywa i owoce, w tym m.in. owoce jagodowe.
Warto wiedzieć, że dzięki obfitej zawartości antyoksydantów owoce jagodowe działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, a nawet przeciwnowotworowo. Ponadto, składniki w nich zawarte m.in. opóźniają starzenie, wspomagają pracę mózgu, a nawet wykazują działanie antycholesterolowe!
Źródło: Czas na polskie superowoce