Huelva to znany na świecie region produkcji owoców jagodowych. Uprawie tych gatunków sprzyja tutaj zarówno klimat, jak też dostępność do dobrej dla tego sektora produkcji ogrodniczej wody oraz gleby. Na uwagę zasługuje również dobre planowanie uprawa, czemu sprzyja wiedza o areale i strukturze upraw realizowanych w danym sezonie. Tak silna koncentracja produkcji owoców jagodowych powoduje, że koniecznością jest ich eksport na zagraniczne rynki. Wymaga to również bardzo dobrego zorganizowania procesu przygotowania owoców do sprzedaży. Z tymi właśnie rzeczami mogli zapoznać się uczestnicy wyjazdu szkoleniowego zorganizowanego przez firmy BioAgris oraz Koppert w drugiej połowie lutego bieżącego roku.
Maliny w Portugalii
Nasza podróż po półwyspie Iberyjskim rozpoczęła się od wizyty w dwóch portugalskich gospodarstwach zlokalizowanych w regionie miasta Faro. W tych dwóch miejscach mogliśmy się dowiedzieć o uprawie takich odmian maliny jak ‘Adelita’ i ‘Diamond Jubilee’. Malin w tych dwóch gospodarstwach zastąpiły wcześniej uprawiane tutaj warzywa oraz truskawki. Plantatorzy zadowoleni są z popytu na maliny oraz względnie dobre ceny. Problemem pozostają jednak stale rosnące koszty produkcji. Stąd do uprawy wprowadza się odmiany oraz takie systemy ich uprawy, które pozwalają optymalizować koszty produkcji. Ważnym elementem w całej technologii uprawy jest ochrona biologiczna przed szkodnikami, którą w odwiedzanych gospodarstwach realizuje się we współpracy z doradcami technicznymi firmy Koppert z Portugalii.
Truskawki – dominują odmiany dnia krótkiego (short-day strawberry)
W kilku z odwiedzonych gospodarstw z produkcją truskawek dało się słyszeć raczej pozytywna informacje jeśli chodzi o opłacalność produkcji. Mimo znacznego wzrostu kosztów produkcji, owoce atrakcyjnych jakościowo i smacznych odmian udaje się sprzedawać w cenach gwarantujących opłacalność produkcji. W coraz większej ilości gospodarstw do uprawy wraża się też nowe odmiany, choć nie mają one jeszcze tak dużego znaczenia w uprawie jak dominujące ‘Fortuna’ i ‘Rosiera’ (więcej o strukturze odmian uprawianych w regionie Huelva czyt. „Struktura uprawy truskawek w Hiszpanii – coraz więcej odmian w uprawie”). W rozłożeniu podaży hiszpańskich truskawek, co dużym stopniu uratowało opłacalność produkcji tych owoców, pomogło wprowadzenie do uprawy odmian, których owoce zbierane są tutaj już od grudnia. Tradycyjny sezon na truskawki w tym regionie kończy się na przełomie kwietnia i maja.
Uprawa truskawek w regionie Huelva Truskawki uprawia się w niskich tunelach Uprawa truskawek w regionie Huelva Uprawa truskawek w regionie Huelva Truskawki uprawia się w niskich tunelach Truskawki uprawia się w niskich tunelach Uprawa truskawek w regionie Huelva Truskawki uprawia się w niskich tunelach Truskawki uprawia się w niskich tunelach Uprawa truskawek w regionie Huelva
Uprawie truskawek, jak też malin sprzyja tutaj bardzo dobry klimat, który powoduje, że ochrona przed chorobami nie nastręcza większych problemów. Większym problemem są natomiast szkodniki. Te w odwiedzonych gospodarstwach w początkowym okresie wegetacji zwalcza się przy pomocy środków chemicznych. Szybko wprowadza się jednak do ochrony najróżniejszych drapieżców, którzy pozwalają ograniczyć problemy z roztoczami i wciornastkami. Dużo ciekawych informacji związanych z samą technologią uprawy, w tym odżywianiem roślin dowiedzieliśmy się od specjalistów z firmy Ecoculture Biosciences, której produkty w Polsce dostępne są za pośrednictwem firmy BioAgris. Hiszpańscy doradcy z tej firmy mówili nam m.in. o tym jak w uprawach jagodowych właściwie korzystać z takich produktów jak NH Delta, XSress, Calflux czy Blush. Okazuje się, że rozwiązania te umiejętnie stosowane w odwiedzonych gospodarstwach pozytywnie wpływają nie tylko na dobry wzrost czy plonowanie, ale również pozwalają przyspieszyć dojrzewanie owoców korzystnie wpływając również na ich smak czy trwałość w obrocie towarowym.
Z tym, jak przygotowywane są truskawki i maliny pochodzące z uprawa ekologicznych mogliśmy zapoznać się np. w firmie Bionest. W tym przedsiębiorstwie owoce jagodowe zgodnie w wymaganiami stawianymi produkcji ekologicznej produkuje się na 1200 ha.
Ekologiczne owoce przygotowywane do sprzedaży w firmie Bionest Ekologiczne owoce przygotowywane do sprzedaży w firmie Bionest Ekologiczne owoce przygotowywane do sprzedaży w firmie Bionest Ekologiczne owoce przygotowywane do sprzedaży w firmie Bionest W celu kontrolowania masy owoców korzysta się z rozwiązań oferowanych przez firmę Top Control W celu kontrolowania masy owoców korzysta się z rozwiązań oferowanych przez firmę Top Control W celu kontrolowania m.in. masy owoców korzysta się z rozwiązań oferowanych przez firmę Top Control