Owoce jagodowe są modne, owoce jagodowe to polskie superowoce, bomba witaminowa, bogactwo zdrowia i urody. Takie opinie i wiele więcej równie pochlebnych można było w tym roku przeczytać w prasie i internecie, usłyszeć w radiu i poznać oglądając liczne programy telewizyjne. Wydaje się, że wszystkie te działania, wspierane w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” zaczynają przynosić wymierne korzyści. Teraz od producentów będzie zależało, czy te wspaniałe owoce i wysokiej jakości przetwory z nich będą na tyle smaczne, że konsumenci zechcą właśnie po nie sięgać i z jeszcze większym utęsknieniem czekać na rozpoczęcie kolejnego jagodowego sezonu. A to właśnie w tym momencie należy się zacząć przygotowywać do następnego sezonu. O czym m.in. można przygotować w bieżącym wydaniu czasopisma „Jagodnik” 6/2019.
Truskawka
Antraknoza truskawki zagraża odmianom powtarzającym owocowanie
Antraknoza truskawki (czarna plamistość owoców truskawki) jest groźną chorobą, która w warunkach sprzyjających rozwojowi jej sprawcy może mieć gwałtowny przebieg i prowadzić do całkowitego zniszczenia plantacji matecznych, a na owocujących – do znacznych strat w plonie z powodu gnicia owoców.
.
Uprawa w tunelach – owocowanie po 60 dniach
W projekcie „Truskawki w tunelach” realizowanym w kilku pojedynczych tunelach, w których posadzono dwadzieścia odmian truskawki, większość to nowości o wczesnym lub średnio wczesnym terminie dojrzewania owoców. W tunelach oceniane są ponadto nowe systemy uprawy truskawek.
.
Najlepsze odmiany sezonu 2019
W ramach projektu „Truskawki w tunelach”, zorganizowaliśmy 24 maja spotkanie w gospodarstwie „Kozacka Truskawka”. Odbyło się ono w okresie, gdy owoce większości odmian truskawki już dojrzewały. W jego trakcie przeprowadzono więc degustację owoców 19 odmian.
.
Szkodniki groźne po zbiorach
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na konieczność prowadzenia lustracji roślin na obecność szkodliwej entomofauny i w miarę potrzeby jej zwalczanie po zbiorze truskawek.
.
Truskawkowy Disneyland
Kiedy w połowie maja jechaliśmy na zaproszenie firmy Flevoplant do największego niemieckiego producenta truskawek na premierę nowej odmiany, spodziewaliśmy się – jak to zwykle w Niemczech – wzorowo prowadzonych plantacji i owoców doskonałej jakości. To co zobaczyliśmy przekroczyło jednak nasze oczekiwania…
.
Sadzonki odmiany ‘Elsanta’ dla wymagających
Wielkopolska firma Rozsadnik, zlokalizowana w Bogucicach pod Blizanowem, specjalizuje się w produkcji rozsady warzyw szklarniowych i gruntowych. Początki działalności gospodarstwa państwa Wąsiewiczów sięgają 1997 roku. W 2018 roku rozpoczęto w nim produkcję sadzonek typu tray i mini tray truskawek odmiany ‘Elsanta’.
Szkocki sposób na truskawki
Szkocką farmę, którą zarządza Marek Chorobiński, po raz pierwszy odwiedziłem w 2013 roku. Zobaczyłem wówczas, jak tam produkowane są truskawki, jakie stosuje się strategie uprawy i jak zbiera owoce. Kolejna wizyta po upływie 6 lat pozwoliła mi poznać zmiany, jakie nastąpiły w produkcji i dowiedzieć się, jak tamtejsi farmerzy radzą sobie z powszechnymi problemami.
Jakość owoców maliny – na co warto zwrócić uwagę
Głównymi czynnikami, które różnicują jakość owoców malin, są odmiana i agrotechnika. Te dwa elementy rzutują na jakość owoców uzyskiwanych przez producenta, a następnie – na jakość w obrocie na rynku świeżych towarów oraz jakość produktów uzyskiwanych w przetwórstwie
Ważne w produkcji deserowych owoców jeżyny
W uprawie jeżyny przeznaczonej na rynek świeżych produktów najwięcej problemów sprawiają czynniki pogarszające plon handlowy owoców. Należą do nich rewersja koloru jeżyny, oparzenia słoneczne, żerowanie szpeciela jeżynowca oraz obecność muszki plamoskrzydłej, która wręcz eliminuje owoce z obrotu handlowego.
.
Borówka wysoka
Perspektywy opłacalnej uprawy borówki w Polsce (cz. II)
W pierwszej części (czyt. „Jagodnik” 5/2019) przybliżyłem informacje na temat światowych trendów w uprawie borówki, które wydają się kluczowe w kontekście opłacalności produkcji niebieskich jagód. Ważne wydaje się również wdrażanie technologii pozwalających zwiększyć opłacalność produkcji. Oczywiście wszystko to należy odnieść do kosztów produkcji, o których poniżej.
Tylko owoce wysokiej jakości mają szansę
W praktyce we wszystkich europejskich sieciach handlowych od marca, czasem nawet do końca czerwca dostępne są hiszpańskie borówki. Ceny, po jakich są czasami oferowane w sprzedaży detalicznej, dla wielu naszych producentów są przyczyną zakłopotania.
.
Obiekt chłodniczy skrojony na miarę
W borówkowym gospodarstwie Mirosława Garlińskiego i Anny Kowalskiej w Dolecku, gdzie borówki uprawia się na 20 ha, konieczne stało się wybudowanie nowoczesnego obiektu do przechowywania owoców po zebraniu i ich pakowania. Postawiono na najnowsze rozwiązania, bazując przy tym na wiedzy i doświadczeniu ekspertów z tej dziedziny.
Kilka etapów rozwoju produkcji in vitro
W krakowskiej siedzibie spółki Plantin 10 maja odbyło się uroczyste otwarcie nowego laboratorium in vitro. Była to świetna okazja do porozmawiania z założycielem firmy, w której obecnie rozmnaża się około 400 taksonów. Dominują – prawie 90% udziału w produkcji – rośliny jagodowe, a najważniejsze spośród nich gatunki to borówka wysoka i jagoda kamczacka.
Praktyczna wiedza o uprawie borówki
Dla uzyskania optymalnego wzrostu i owocowania krzewów borówki konieczne jest zarówno odpowiednie przygotowanie stanowiska, jak też właściwe zabiegi pielęgnacyjne w trakcie prowadzenia uprawy. Tym właśnie zagadnieniom poświęcono „Borówkowe warsztaty”, które odbyły się 22 czerwca w gospodarstwie dr. Pawła Krawca.
Nawożenie dobrze zaplanowane
Podczas „Warsztatów Borówkowych”, które 22 czerwca odbyły się w Karczmiskach można było dużo się dowiedzieć o tym, jak i czym nawozić borówki. Zagadnienia te okazują się niezmiernie ważne, bowiem strategia nawożenia powinna być dopasowana zarówno do konkretnych plantacji, jak i do warunków pogodowych panujących w danym sezonie.
VII Międzynarodowa Konferencja Borówkowa. Jaka przyszłość dla borówki
Międzynarodowa Konferencja Borówkowa, która już cyklicznie odbywa się w naszym kraju, zwykle jest dobrą okazją do zapoznania się zarówno z bieżącymi trendami, jak i perspektywami borówkowego rynku. Do ich poznania konieczna jest wiedza o tym, co się dzieje w Europie, jakie następują zmiany zarówno od strony produkcyjnej, jak też handlowej.
Porzeczka
Ciężki los plantatorów
W Polsce, dominującej w uprawie czarnej porzeczki na świecie, nie udało się dotychczas wypracować warunków stabilnej produkcji, zapewniającej odpowiednią dochodowość w kolejnych latach. Sytuacja ta ma powoli się zmieniać. Pozostaje jednak pytanie o kondycję plantacji – czy dotrwają one w dobrym stanie do czasu ustabilizowania się rynku?
Targi
Sortowanie, ważenie, pakowanie
W czasie tegorocznej edycji targów Macfrut można było m.in. zapoznać się z istotnymi zagadnieniami dotyczącymi przygotowania produktu dobrej jakości, budowy jego rozpoznawalności, a w efekcie konkurencyjności. Wśród tego ważne były kwestie związane z przygotowaniem owoców do sprzedaży – ważeniem, sortowaniem, opakowaniami.
Perspektywy dla sektora sokowniczego
W dniach 22-24 maja w Karpaczu odbyło się XXII Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków. Wnioski z obrad członków KUPS i zaproszonych gości, w świetle przekazanych na sympozjum informacji, są raczej niepokojące. Także wymiana opinii w rozmowach kuluarowych nie napawa optymizmem. Branżę sokowniczą czekają zmiany prawne, które oceniane są jako zagrożenie.
Perły kuchni polskiej
Racuchy drożdżowe z jagodą kamczacką
Takie racuchy najlepiej smakują z dodatkiem naturalnego jogurtu i skropione miodem. Albo posypane cukrem pudrem. Część jagód dodaję do ciasta i są one integralną częścią smażonych placuszków, ale zawsze zostawiam też trochę owoców do dekoracji. Żeby racuchy wyglądały po królewsku. Podaję je z mlekiem, kakao lub kefirem. Na śniadanie albo kolację. Czasem jako deser po obiedzie. Dzieciaki przepadają za nimi.
Wolna strefa
Jajko czy… borówka?
Co było pierwsze? Dobra marża na borówce czy na jajkach? Dobre marże na borówce były pierwsze. Wszyscy zazdrościli niebieskim jagodom wizerunku i zysków, jakie zapewniały. Ale dziś marże na wielu tradycyjnych produktach są bardziej stabilne. Co sprawia, że słabnie optymizm plantatorów i rośnie ryzyko rozchwiania borówkowych marż? Jak możemy zmniejszyć to ryzyko? O tym jest ta historia.