Jagodnik 4/2020 – już w sprzedaży

Jeszcze na początku tego roku, gdy spotykaliśmy na licznych wydarzeniach branżowych, nikt nie przewidywał, z jakimi problemami przyjdzie nam się zmierzyć w obliczu epidemii wywołanej przez koronowirusa w Polsce i na świecie. Ta sytuacja stawia przed producentami owoców poważne wyzwania. Nie musi jednak oznaczać, że branżę jagodowych czeka globalny kryzys, ale może z jednej strony przyspieszyć pewne zmiany w produkcji, z drugiej – wymusić wdrożenie dodatkowych strategii zapewniających jej bezpieczeństwo. Liczymy, że lektura kolejnego numeru „Jagodnika” będzie Państwu pomocna w realizowaniu zabiegów agrotechnicznych w najbliższych tygodniach.

Truskawka

Szkodliwe roztocze po ciepłej zimie

Zbliżający się sezon wzbudza znaczny niepokój – bezśnieżna i ciepła zima sprzyjała dobremu przetrwaniu zimowych form szkodników na plantacjach i to nie tylko truskawek. W gronie szkodliwych roztoczy, które mogą zagrażać plantacjom truskawek, z pewnością znajdą się przędziorek chmielowiec i roztocz truskawkowiec.

Agrofagi w materiale szkółkarskim

Jednym z najtrudniejszych zadań stojących przed producentem materiału szkółkarskiego jest utrzymanie jego zdrowotności. W tym celu przeprowadzane są m.in. zabiegi fumigacji gleby. Poszukiwane są także rozwiązania dla poprawienia zdrowotności roślin po ich wykopaniu ze szkółki, między innymi z wykorzystaniem gorącej wody. Zabiegi z użyciem łaźni wodnej lub pary wodnej pod ciśnieniem z powodzeniem sprawdziły się w odkażaniu nasion czy drewna.

Wciornastki – co trzeba wiedzieć (cz. 1)

Do niedawna wciornastki nie stanowiły większego zagrożenia na plantacjach truskawek. Obecnie już są lub mogą być przyczyną dużych strat, zwłaszcza w produkcji odmian powtarzających owocowanie i w uprawach pod osłonami. Żerowanie larw i osobników dorosłych prowadzi do silnego szkodzenia owoców i utraty ich wartości handlowej. Wyraźnemu wzrostowi populacji tych szkodników sprzyja ocieplenie klimatu, szczególnie wysoka temperatura miesięcy letnich.

Nawożenie – czy można je wcześniej zaplanować?

Tegoroczna Akademia Uprawy Truskawek, zaplanowana na 14 (Wrocław) i 15 marca (Czerwińsk nad Wisłą), nie odbyła się z uwagi na zagrożenie epidemiologiczne. Na prośbę wielu osób, które chciały uczestniczyć w tych wydarzeniach, spotkaliśmy się z większością prelegentów, aby przygotować wideorelacje z ich wystąpień, dostępne na portalu jagodnik.pl. Ze specjalistami, którzy nie mogli uczestniczyć w nagraniu, rozmawialiśmy, aby zebrać dla Państwa przygotowane przez nich ważne rekomendacje. Istotnym wątkiem części prezentacji były zagadnienia związane z nawożeniem.

Szkodliwość szarej pleśni i zjawisko odporności

Szara pleśń, powodowana jest przez grzyb Botrytis cinerea,jest chorobą, która na całym świecie przynosistraty o dużym znaczeniu ekonomicznym. We wszystkichzarówno chłodnych, jak i cieplejszych rejonach uprawy roślinjagodowych patogen ten może powodować znaczne szkodyprzejawiające się często drastycznym spadkiem plonu owoców.W większości mienionych lat odnotowuje się umiarkowane straty,jakkolwiek w sprzyjających dla rozwoju grzyba warunkach mogąpojawiać się gwałtowne epidemie.

Wyzwania w ochronie

Wystąpienia specjalistów, zarejestrowane 17 marca w ramach prezentacji, które miały zostać przedstawione podczas tegorocznego cyklu szkoleń Akademii Uprawy Truskawek), związane są także z interesującymi zagadnieniami z zakresu ochrony. Jeden z tematów miał dotyczyć zwalczania wciornastków – poszerzony o informacje przygotowane specjalnie dla Czytelników „Jagodnika”, prezentujemy na str. 18.

Instalacje nawodnieniowe na miarę

Zaczyna się nowy sezon produkcji owoców miękkich. Jego inauguracja przypada po relatywnie suchej zimie i bardzo suchym roku 2019. W takiej sytuacji zakładanie plantacji bez systemu nawadniania mija się z celem. Planując takie instalacje dobrze jest uwzględnić możliwe scenariusze rozwoju produkcji w gospodarstwie w kolejnych latach.

Rozwiązania dla truskawek

Targi Fruit Logistica odbywające się w Berlinie to przede wszystkim wydarzenie zorganizowane dla osób, które sprzedają owoce, związane m.in. też z sektorem opakowań oraz przygotowaniem produktów do sprzedaży. Ostatnie kilka edycji było także dobrą okazją do zapoznania się z różnymi rozwiązaniami dotyczącymi samej produkcji owoców.

Malina

Nawożenie malin – nowe możliwości

Gdy przegląda się literaturę dotyczącą nawożenia malin, łatwo znaleźć rozbieżne opinie na ten temat. Z jednej strony spotyka się informacje o niewielkich potrzebach żywieniowych roślin tego gatunku, a z drugiej znajduje się wyniki doświadczeń wskazujące na istotny wpływ tego czynnika na plonowanie i jakość owoców. W niniejszym artykule przypomniano standardowe zalecenia dotyczące nawożenia malin, uzupełnione wynikami doświadczeń prowadzonych w ramach projektów Malinowe Factory oraz Warsztaty Malinowe.

Borówka wysoka

Grzybowe i bakteryjne choroby borówki wysokiej – obserwacje z ostatnich sezonów

Duża liczba nowych upraw borówki wysokiej pojawiła się w ostatnich latach zwłaszcza w centralnej i południowo-wschodniej części Polski. Niestety, często zdarzało się, że materiał nasadzeniowy na plantacje pochodził ze szkółek niespełniających wymagań jakościowych.

Międzynarodowa Konferencja Borówkowa 2020 – #Zmiany

Tegoroczna, już VIII edycja konferencji odbywała się (4-6 marca 2020 r.) pod hasłem ZMIANY. Wydarzenie miało w tym roku wyjątkowy charakter, trwało bowiem aż 3 dni. W tym czasie można było zdobyć dużo teoretycznej, ale też i praktycznej wiedzy o uprawie borówki, spotkać się z przedstawicielami firm zaopatrujących plantatorów w niezbędne środki produkcji, nawiązać wiele relacji biznesowych i nowych znajomości.

Trendy i wyzwania w zakładaniu plantacji

Nowym elementem tegorocznej, VIII Międzynarodowej Konferencji Borówkowej było szkolenie dotyczące trendów i wyzwań związanych z zakładaniem nowych plantacji borówki. Okazało się potrzebne, bowiem wzięło nim udział około 300 osób. Partnerami tego wydarzenia były firmy Fall Creek Farm & Nursery, Koppert Polska i Timac Agro Polska.

Groźne choroby wirusowe

Wraz z szybkim wzrostem produkcji owoców rośnie presja na zwiększenie produkcji szkółkarskiej, co często skutkuje zakładaniem plantacji matecznych z roślin o nieznanym statusie zdrowotności. Wymagania rynku wymuszają poszerzanie asortymentu odmian, z których większość pochodzi z Ameryki Północnej. Przemieszczanie dużych ilości materiału roślinnego wiąże się jednak z zagrożeniem bezpieczeństwa biologicznego wynikającym z rozprzestrzeniania chorób wirusowych.

Porzeczka

Nowe polskie odmiany czarnej porzeczki

Nowe odmiany porzeczki czarnej oraz innych gatunków roślin sadowniczych są wynikiem prowadzenia hodowli twórczej, finansowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem zadania jest wytworzenie i wdrożenie do produkcji sadowniczej nowych odmian wartościowszych pod względem ważnych cech użytkowych niż znajdujące się w uprawie.

Aronia

Czy na aronii da się jeszcze zarobić? (cz. 2)

W poprzedniej części artykułu (czyt. „Jagodnik” 3/2020) opisałem głownie kwestie związane z produkcją owoców aronii na zaopatrzenie dużych zakładów przetwórczych. To wciąż zdecydowanie dominująca forma sprzedaży plonu. Jest szybka i relatywnie bezproblemowa, ale niestety, mało dochodowa, a w niektóre lata wręcz nieopłacalna. Istnieją jednak jeszcze inne możliwości zagospodarowania tych owoców, umożliwiające wygenerowanie większych przychodów w przeliczeniu na 1 kg plonu.

Ważny temat

Przymrozki i jak z nimi walczyć

Okresowe spadki temperatury w okresie wegetacji są powszechnym zjawiskiem w wielu regionach świata i jednocześnie jednym z czynników powodujących najczęściej ogromne straty w uprawach roślin. Nic więc dziwnego, że farmerzy na całym świecie ciągle poszukują najbardziej efektywnych metod ochrony przed przymrozkami. W przypadku upraw jagodowych istnieje kilka rozwiązań, które dają zadowalające efekty i są w stanie uchronić rośliny przed skutkami działania niskich temperatur.

Aktualności

Oferty ubezpieczeń dla producentów jagodowych  W sytuacji coraz liczniejszych zagrożeń, z jakimi trzeba się zmierzyć w produkcji owoców deserowych wysokiej jakości oraz wzrostu nakładów ponoszonych na tego typu działalność, plantatorzy coraz częściej decydują się na ubezpieczenie upraw od następstw nieprzewidzianych zdarzeń pogodowych. Co w tym zakresie mają do zaoferowania firmy oferujące takie zabezpieczenia.

Targi

Jeszcze raz. TSW 2020

Od Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, dużego wydarzenia rozpoczynającego sezon dla branży ogrodniczej, minęło już trochę czasu. Warto jednak jeszcze raz do nich powrócić i przypomnieć kilka z wielu nowych produktów, odmian czy też rozwiązań, kierowanych nie tylko do jagodowej branży.

Ochrona

Wyzwania dotyczące ochrony

Na początku lutego w kinoteatrze Polonez w Skierniewicach odbyła się 61. Ogólnopolska Konferencja Ochrony Roślin Sadowniczych pt. ,,2020 Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin”, podczas której zostały omówione najważniejsze kwestie związane ze zdrowiem roślin.

Technika

Ciągniki o mocy do 30 KM

Ciągniki są obecnie podstawowymi maszynami w gospodarstwach. Często, gdy patrzy się na wskazania licznika godzin przepracowanych przez te maszyny, można powiedzieć, że w ciągu roku działają łącznie nawet przez kilkaset godzin. Warto zatem przed zakupem nowego urządzenia do gospodarstwa przeanalizować kilka istotnych kwestii.

Eko uprawy

Trendy, szanse i zagrożenia w produkcji ekologicznej

Pod takim hasłem 15 lutego odbyła się w Różańcu IX Konferencja Ekologiczna, zorganizowana przez spółki BioConcept-Gardenia i G.P. Bio-Food Roztocze oraz Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. Organizacja konferencji była współfinansowana przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, w ramach programu BIOSTRATEG.

Perły kuchni polskiej

Zdrowy chleb na zakwasie z suszonymi owocami

Zapach pieczonego chleba na zakwasie to coś mistycznego. To istota domu rodzinnego. To najcieplejsze przywitanie zaproszonych gości. Kto raz własnoręcznie upiecze chleb, zrozumie o czym piszę.

Wolna strefa

Hela i Roman (cz. IV)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here