Podłoże kokosowe do uprawy jagodowych. Prosto ze Sri Lanki
Podłoża kokosowe coraz powszechniej są wykorzystywane w wielu uprawach roślin jagodowych. W ich produkcji specjalizuje się firma Botanicoir, która działa na Sri Lance. Dystrybucję...
W co należy inwestować w gospodarstwach borówkowych?
Inwestycje to rozwój, pod warunkiem, że zostały one ukierunkowane na właściwe cele. W Polsce mamy przeszło 8000 gospodarstw w których uprawiana jest borówka. By...
Czy protesty rolnicze coś zmienią?
Trwa wielka fala protestów rolniczych. W wielu miejscach w Polsce 20 lutego doszło do blokad dróg, rolnicy solidarnie wyjechali na nie by zamanifestować swoje...
Borówka – jak założyć plantację?
Rynek jagodowych się zmienia. Zawsze było to dość nieprzewidywalne środowisko, kiedy myślimy o owocach przemysłowych. Gdy w grę wchodzą jednak jagody kierowane na świeży...
Analiza chemiczna gleby – czy to dobry moment na pobranie prób?
Trwa powiew wiosny. Od trzech dni w większości kraju utrzymują się dwucyfrowe wskazania termometrów, co w połowie lutego niewątpliwie jest anomalią. Gleba rozmarzła, a...
Trwa agonia hurtowego rynku miodu w Polsce
W Polsce trwa agonia rynku miodu. Na serwisach aukcyjnych roją się ogłoszenia o sprzedażach rodzin pszczelich. Tylko na jednym z najpopularniejszych z nich było...
Vip Room truskawkowy – dziewiąta edycja
W Starym Radzikowie 8 lutego odbyła się 9 edycja Vip Room-u truskawkowego. Organizatorem tego wydarzenia była firma Timac Agro Polska (TAP). W spotkaniu łącznie...
Czy warto być na Międzynarodowej Konferencji Borówkowej 2024?
7 i 8 marca odbędzie się już XII edycja Międzynarodowej Konferencji Borówkowej. To wydarzenie w szczególny sposób łączy plantatorów i wszystkie osoby zainteresowane borówkowym...
Czy to są najlepsze borówki świata?
Stosunkowy młody programu Sekoya varietal® dotyczący ekskluzywnych odmian borówki od Fall Creek można opisać jako historię sukcesu. W 2022 roku pierwsze rośliny odmian Sekoya...
Polysulphate – doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia oraz siarki, potasu i...
Wapń zajmuje piąte miejsce po węglu, tlenie, azocie i potasie pod względem zawartości w roślinie. Jest składnikiem, który nie ulega remobilizacji, a więc sukcesywnie...