Już w środę, 30 kwietnia o godzinie 19:00 odbędzie się webinar „Acetamipryd – jego przyszłość w uprawach jagodowych”. Wspólnie z ekspertami z branży porozmawiamy o zmianach regulacji, które już w tym sezonie wejdą w życie i mogą znacząco – miejmy nadzieję, że przejściowo – utrudnić prowadzenie ochrony upraw i negatywnie wpłynąć na całą branżę produkcji i przetwórstwa owoców.
Całe zamieszanie wynika z rozporządzenia Komisji Europejskiej (UE) 2025/158. Najdotkliwsza jest zmiana dopuszczalnej normy acetamiprydu dla porzeczki, która będzie wynosić 0,01 mg/kg. Jest więc na granicy oznaczalności i wyklucza możliwość zastosowania tego produktu do ochrony.
Ograniczenie dotyczące stosowania tej substancji wprowadzane jest również dla takich gatunków jagodowych jak borówka (z 2,0 mg/ka na 0,7 mg/kg), malina (z 2,0 mg/kg na 0,6 mg/kg) czy jeżyna (z 2,0 na 0,6 mg/kg).
Od 19 sierpnia wszystkie świeże i przetworzone owoce i warzywa będą musiały spełniać zaostrzone warunki – inaczej nie znajdą nabywców ani na rynku krajowym, ani zagranicznym. Co w tej sytuacji mogą zrobić producenci? Jakie perspektywy stoją przed nimi w tym i kolejnym sezonie? Czy poszukiwane są alternatywy, które pozwolą zastąpić acetamipryd, a może jest jeszcze szansa na to, by nowe przepisy weszły w życie po dodatkowym okresie przejściowym? Na te pytania spróbują odpowiedzieć nasi goście:
Dr Artur Miszczak – Kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach;
Dr Paweł Krawiec – Horti Team;
Justyna Wasiak – przedstawiciel firmy Sumi Agro Poland;
Przedstawiciel Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.
Webinar rozpocznie się o 19:00 na profilu Facebook Jagodonik.pl oraz na kanale YouTube JAGODNIKHORTUSMEDIA.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i nie wymaga wcześniejszej rejestracji.