Plantatorzy i piwowarzy zapraszają na Weekend piw malinowych. Odbędzie się on 18-21 lipca w 37 pubach w całej Polsce1. Zaproszenie to okazja dla wszystkich producentów owoców by lepiej poznać branżę piwnych rzemieślników. Jest modna, potrzebuje owoców do przetwórstwa i kompetencji plantatorów.
Weekend promuje prawdziwe owoce jako dodatek do piwa oraz samą malinę, która doskonale łączy się z piwem. Od lat wiedzą o tym koncerny, które niezmiennie produkują piwa z dodatkiem syropu glukozowego, barwników i aromatów malinowych. Piwowarzy w browarach rzemieślniczych dodają tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin.
Maliny doskonale łączą się z piwem
Maliny w opinii nas piwowarów jest owocem niezwykle szlachetnym. Możemy je wykorzystać do praktyczne każdego rodzaju piwa, nadają mu piękny kolor, aromat i słodko-kwaśny smak. Mają dużo witaminy C, substancji przeciwutleniających. Piwa z naturalnym dodatkiem malin lub soku, dłużej zachowują świeżość
– mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar Browaru Stu Mostów.
Maliny najpopularniejszym dodatkiem wśród jagodowych
W piwach jasnych taki sok nadaje przepiękny, czerwony koloru. Przykładem przygotowywany do weekendowych degustacji SALAMANDER Raspberry and Peach Gose. Natomiast w piwach ciemnych, takich jak WRCLW Raspberry Rye RIS, niesamowicie wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który wraz z czekoladowo-kawową podstawą tego stylu stwarza wrażenie ciemnego tortu z malinami – dodaje Gulej.
Wśród atrakcji weekendu malinowe piwa z czołowych europejskich browarów BREWSKI Mangohallonfeber (APA z mango i malinami), BREWSKI Homeland (Berliner Weisse z malinami, jagodami i borówkami) oraz NAPARBIER Fruitmagic Berrymagic (Berliner Weisse z malinami, jeżynami, wiśniami, jagodami i czarną porzeczką).
Czas na polskie superowoce!
Polski kraft rozwija się bardzo dynamicznie, a owoce są wiodącym dodatkiem. Mamy w obu branżach kompetencje by robić najlepsze piwa jagodowe na świecie. Naszą rolą jest łączyć plantatorów i piwowarów
– mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
Dużym sukcesem zakończył się czerwcowy Weekend piw truskawkowych. W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” promowane były piwa truskawkowe. 25 pubów w 14 miastach pomogło dotrzeć z informacją o piwach truskawkowych do blisko 250 tys. osób.
Owoce są dziś najpopularniejszym dodatkiem do piwa
Piwa z różnymi dodatkami stanowiły połowę premierowych piw, które pojawiły się na rynku w 2018 roku. W większości przypadków do piw dodawane są owoce. Najczęściej dodawanymi do piwa owocami są obecnie cytrusy, mango i marakuja. Malina plasuje się na 4 miejscu
– mówi Kacper Groń, z blogu Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości w ofercie polskiego kraftu.
– Dziś owoce dominują w piwach typu Milkshake IPA, Sour Ale oraz Fruit Ale. W tym sezonie owoce pojawiają się głównie w piwach Milkshake IPA – podobnie jak w poprzednich latach. Nowością są liczne wariacje owocowe na temat piw bezalkoholowych – np. bezalkoholowe Mango Ale. Spośród owoców jagodowych żadne nie pojawiły się jeszcze w piwach bezalkoholowych – dodaje Groń.
Zapraszamy na weekend piw malinowych
Oto pełna lista pubów, które zapraszają na Weekend piw malinowych. Rezerwujcie czas w dniach 18-21 lipca:
- Bydgoszcz – Kraftodajnia
- Gdańsk– Loft, Pub Browar Spółdzielczy, Maverick Gdańsk
- Gdynia – Beczka Chmielu
- Gliwice: IBU Craft Beers, Stary Kufel
- Kalisz– Piana
- Katowice: Biała Małpa
- Kraków – Weźże Krafta, BeerStreet, Miejscówka, House of Beer – Kraków, Craftownia – Krakowski Wielokran
- Lublin– Św.Michał – pub regionalny
- Łódź– Pub Browar Spółdzielczy, Pub Piwoteka Narodowa
- Poznań– Wściekły Chmiel, Piwna Stopa
- Sopot– No. 5
- Świdnica – Ambasada San Escobar
- Warszawa– Hoppiness Beer & Food, Cuda na Kiju – multitap bar, Jabeerwocky Ursynów, Jabeerwocky, Kufle i Kapsle – multitap bar, Kufle i Kapsle Powiśle, Kufle i Kapsle Żoliborz
- Wrocław– 4HOPS Cycling Pub, La Famiglia Pizzeria, Szynkarnia – local food & multitap, Craftova, Kontynuacja, Marynka Piwo i Aperitivo, Targowa – Craft Beer and Food oraz w pubie Browaru Stu Mostów.
Zapraszamy na Weekend piw malinowych, 18 – 21 czerwca!
Promocja owoców jagodowych odbywa się w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” Kolejna weekendowa akcja zapraszająca na piwa porzeczkowe odbędzie się na przełomie sierpnia – 1 września. Współpraca plantatorów i piwowarów to kolejny pomysł obu branż na wymianę doświadczeń i promocję walorów różnych odmian.
– Zbliżenie producentów i rzemieślniczych piwowarów może zaowocować wieloma ciekawymi nowymi piwami. Kooperacje z plantatorami dadzą efekt marketingowy i pozwolą zyskać opinię browaru wspierającego i identyfikującego z danym regionem – puentuje Groń.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” organizowane są 3 weekendowe akcje zapraszające konsumentów w całej Polsce na piwa truskawkowe, malinowe oraz porzeczkowe. To prawdziwa „jagodowa sztafeta” trzech szalenie lubianych przez piwowarów owoców. 13-16 czerwca zaprosiliśmy na Weekend piw truskawkowych, 18-21 lipca – zapraszamy na Weekend piw malinowych. 29 sierpnia – 1 września – zaprosimy na Weekend piw porzeczkowych.
1 Stan na 14:45 w poniedziałek 15 czerwca.