Czy wysoki plon można połączyć z doskonałą jakością truskawek?



Próbę odpowiedzenia na to pytanie podejmuje w kolejnej i ostatniej już części materiału przygotowanego przez Yara Poland, specjalista z Norwegii, Tore Frogner. Tore jest cenionym na całym Świecie doradcą ogrodniczym Yara International, związanym w szczególności z produkcją owoców miękkich. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, a przekazywane wnioski są oparte między innymi na wynikach otrzymanych z doświadczeń przeprowadzanych w jego własnym gospodarstwie.

Szczególną uwagę w prezentowanym materiale poświęca dwóm składnikom pokarmowym, którymi są azot i wapń. Ten pierwszy jest najbardziej plonotwórczym pierwiastkiem, jednak w szczególności w uprawie roślin jagodowych jego nadmiar może spowodować m.in.: większą podatność na choroby grzybowe.

Wapń z kolei jest elementem utożsamianym z jakością owoców. Odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten składnik pokarmowy zmniejsza porażenie chorobami grzybowymi, jak również podatność na różnego rodzaju stresy biotyczne i abiotyczne.

Oprócz już wspomnianej próby odpowiedzenia na pytanie postawione w tytule, prelegent w prezentowanym materiale omawia wpływ poszczególnych form azotu i wapnia w nawożeniu truskawki. Przedstawia również gotowe rozwiązania nawozowe, które wkomponowują się w potrzeby pokarmowe tego gatunku.

Zachęcamy Państwa do obejrzenia ciekawego materiału i spojrzenia może trochę z innej perspektywy na najważniejsze rzeczy związane z nawożeniem truskawek.

W celu ustalenia precyzyjnych zaleceń nawozowych dostosowanych do konkretnej plantacji zapraszamy do kontaktu z Działem Doradztwa Ogrodniczego w firmie Yara

Więcej informacji dotyczących nawożenie truskawek znajdziecie na stronie firmy Yara poświęconej odżywianiu roślin jagodowych







Poprzedni artykułSzkodniki nie mają szans
Następny artykułDla zrównoważonej ochrony roślin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj