Mimo szybko podążającego nurtu związanego z produkcją truskawek skierowanych na rynek deserowych, w dalszym ciągu duża ich część trafia do przemysłu. Są to przede wszystkim truskawki przeznaczone do produkcji koncentratów oraz do mrożenia. Jaki są perspektywy dla tego rynku w sezonie 2024? Tego dotyczyć będzie spotkanie zaplanowane na 12 kwietnia w Starym Radzikowie.
Głównym organizatorem spotkania jest firma FRUTICA Fruit & Logistic, zajmująca się skupem owoców zarówno do produkcji koncentratów jak też do mrożenia. Patronat medialny nad wydarzeniem objęło czasopismo Jagodnik i portal jagodnik.pl. Chcemy dobrze przygotować producentów do nadchodzącego sezonu, powiedzieć jakie są zapasy przetworów z truskawek ale też jakie perspektywy na sezon 2024 – mówi Wojciech Kulig z firmy FRUTICA. Rejon Czermińska nad Wisłą i sąsiednich gmin cały czas pozostaje ważnym rynkiem pozyskiwania truskawek na cele przetwórcze. Największe zagłębie produkcji truskawek w Polsce to właśnie powiat płoński z powierzchnią 6150 ha w 2023 roku. Natomiast gmina Czerwińsk nad Wisłą ma największy w Polsce areał uprawy truskawek – 3520 ha w 2023 roku.
W trakcie spotkania, które odbędzie się 12 kwietnia w Starym Radzikowie (Sala Bankietowa „Niespodzianka”), poruszone zostaną ważne tematy dotyczące rynku przetwórczego truskawek i prognoz co do sezonu 2024. Dla uczestników spotkania zaplanowano atrakcyjne nagrody. Główne to 2 kosy spalinowe marki Stihl.
Osoby, które zechcą uczestniczyć w wydarzeniu proszone o potwierdzenie przybycia telefonicznie 791-823-737 lub 535-668-665
Program szkolenia:
13:00-13:10 Rozpoczęcie i przywitanie gości; Wojciech Kulig/ Frutica
13:10-13:30 Zmiany w organizacji skupu truskawek w sezonie 2024; Krzysztof Gontarski/Inter Trade i Wojciech Kulig/ Frutica
13:30-13:45 Działalność firmy Döhler w Polsce, w tym na rynku truskawki; dyr. Karolina Załuska – Döhler Sp. z o.o.
13:45-14:00 Zrównoważona produkcja – obcy zwrot czy nasza nowa codzienność; Karolina Śluzek – Döhler Sp. z o.o.
14:00-14:15 Działalność firmy Real S.A. Prognoza rynku truskawki mrożonej i do przecierów; dyr. Małgorzata Długosz – Real S.A.
14:15-14:30 Wyższe plony kluczem do lepszych zarobków. Czy 50 t/ha jest możliwe? red. Mariusz Podymniak – „Jagodnik”
14:30-14:45 Quiz z cennymi nagrodami !!
14:45-15:00 Podsumowanie i zakończenie szkolenia.
15:00 Obiad