W poprzednich odsłonach plantacji Very Good Berry położonej w Karczewku gmina Kiszkowo, (województwo wielkopolskie około 50 km od Poznania) prowadzonej przez braci Bartłomieja i Szymona Olejnik, pokazaliśmy w jaki sposób obecnie są zakładane nowe plantacje. Wykorzystuje się przy tej technologii organiczny substrat na bazie węgla brunatnego CARBOMAT , którego producentem jest firma CARBOHORT. W uzupełnieniu do poprzednich relacji podsumowujemy jakie są korzyści takiego rozwiązania.
Substrat na bazie węgla CARBOMAT stosowany do uprawy borówki jako dodatek do gleby rodzimej oraz jako ściółka wydaje się rozwiązaniem idealnym, niskie pH (3,5 -4 ,5) wpływa w naturalny sposób na utrzymanie odpowiedniej kwasowości gleby. Substrat ten to bogate źródło kwasów fulwowych oraz huminowych, które są nierozłączną składową gleb wysokiej jakości (żyzności). To dzięki nim zapewniamy właściwe parametry dla wzrostu roślin przez długi czas. Nie bez znaczenia jest również fakt, że substrat na bazie węgla brunatnego to także naturalne źródło pierwiastka C (węgiel), którego zawartość w ryzosferze jest bardzo ważna ale również źródło wapnia, magnezu, żelaza, siarki, boru oraz innych mikroelementów. Bardzo ważne jest również to, że substrat ten ulega bardzo powolnej mineralizacji co zapewnia jego dobroczynny wpływ na glebę i rośliny przez wiele lat.
Korzyści z zastosowania tego substratu zauważa już Bartłomiej Olejnik. Naszym celem jest w najbliższym czasie przejście na system ekologicznej produkcji i tu bardzo korzystnym rozwiązaniem jest zastosowanie substratu z węgla brunatnego w połączniu z kwasami humusowymi z preparatu Carbohumic, który używamy do fertygacji. Możemy dzięki temu utrzymać odpowiednie dla borówki pH gleby, odpowiednie warunki powietrzno-wodne, zapobiegać zmęczeniu gleby ograniczyć chwasty w rzędach roślin i wyeliminować z użycia kwasy do zakwaszania pożywki oraz zoptymalizować mineralne nawożenie – argumentuje plantator z Karczewka. Już w chwili obecnej udało się zaprzestać stosowania chemicznych środków ochrony, na rzecz preparatów typu Carbohumic (próchnica w płynie) oraz efektywnych mikroorganizmów z firmy Probiotics Polska.
Dużą wartością dodaną wykorzystania takiej technologii jest smak owoców. Zauważyliśmy, że owoce z naszej plantacji są wyjątkowo smaczne, duże a przy tym mają bardzo dobrą trwałość po zebraniu. Docenili to nasi klienci w tym również ci, którzy samodzielnie przyjeżdżają do nas po borówki i chętnie po nie wracają – informuje Pan Bartłomiej. Więcej informacji w relacji filmowej
Materiał promocyjny