Sektor produkcji ekologicznej ma się coraz lepiej, takie przynajmniej wrażenie można było odnieść odwiedzając Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych BIO EXPO odbywające się w dniach 30 września – 2 października w podwarszawskim Nadarzynie. Była to już trzecia edycja tego wydarzenia. Sądząc po liczbie wystawców, których było w tym roku około 250 i dużej liczbie odwiedzających zainteresowanie produkcją ekologiczną rośnie.
Wiele branży w jednym miejscu
Na targach swoją ofertę prezentowali przedstawiciele żywności produkowanej ekologicznie jak i różnych przetworów owocowo- warzywnych, które doskonałe pozwalają wydłużyć podaż tych produktów. Były firmy oferujące zarówno świeże owoce, warzywa jak i produkowana na ich bazie produkty: susze, konfitury, soki, musy, syropy, kiszonki, mrożonki. Można było spotkać wielu producentów oferujących wysokiej jakości produktu zbożowe (musli, granole, makarony, kasze, mąki), lokalne wyroby alkoholowe (wina, wódki owocowe, nalewki) jak i herbaty, kawy, zioła, przyprawy oraz mięsiwa i wędliny produkowane według własnych receptur.
Osoby poszukujące rozwiązań, uprawniające prace w gospodarstwach ekologicznych lub działających w sektorze małej gastronomii mogły zapoznać się np. z urządzeniami przeznaczonymi do pakowania posiłków dla firm cateringowych, maszynami do etykietowania czy chłodzenia. Produkcja ekologicznych owoców lub warzyw, dobrze jeśli powiązana jest z oferowaniem ich w opakowaniach spełniających standardy stawiane takich uprawą. A więc powinny być biodegradowalne i najlepiej ekologiczne. Takie mogą być opakowania wykonane z pulpy z trzciny cukrowej, drewna lub papieru.
Uczestnicy targów mieli doskonałą okazję do spotkania się z producentami żywności ekologicznej. Dawało to również możliwość nawiązania kontaktów z potencjalnymi odbiorcami swoich produktów jak i dokształcenie się w kwestiach prawnych jak i technologii produkcji. Na targach była również możliwość do rozmowy z przedstawicielami jednostek certyfikujących, jak i stowarzyszeniami branżowymi czy też ośrodkami naukowo badawczymi i medycznymi.
Licznie na targach prezentowały się również firmy oferujące kosmetykami wytwarzanymi wyłącznie z naturalnych składników, olejkami eterycznymi, suplementami diety, odżywkami do pielęgnacji ciała. Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów produkty te zyskują na popularności.
Część wykładowa
W czasie targów w salach wykładowych odbywały się konferencje branżowe w ramach Kongresu Bioexpo 2021. W pierwszym dniu uczestnicy w ramach konferencji odbywającej się pt. Tworzymy Rynek Eko słuchacze zostali zapoznani m.in. z nowymi przepisami jakie będą w kolejnym roku stawiane przed osobami prowadzącymi ekologiczne gospodarstwa oraz strategiami rozwoju produkcji ekologicznej w ramach takich projektów jak np.,,od pola do stołu” jak i ‘’na rzecz bioróżnorodności”. Jak informowała w trakcie tej konferencji Dorota Matera z firmy Bioekspert do 2030 roku w UE 25% powierzchni upraw będzie prowadzone zgodnie z wymaganiami stawianymi produkcji ekologicznej. Prelegenci starali się również przekonać, że warto z produkcji konwencjonalnej przestawić się na produkcję ekologiczną. Przedstawiono również informacje w jaki sposób przejścia z produkcji konwencjonalnej na produkcję ekologiczną, od czego zacząć, o czym pamiętać i gdzie szukać pomocy. Więcej o tym oraz o najciekawszych propozycjach z targowej oferty wystawców na Bioexpo 2021 przeczytacie w czasopiśmie „Jagodnik”