Wczoraj odbyła się III edycja Berry Fest, wydarzenia w którym uczestniczą profesjonalni oraz domowi producenci alkoholi owocowych – wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity. Wydarzenie to jest doskonałą okazją do wymiany doświadczeń oraz integracji branży poszukującej nowych możliwości zagospodarowania produkowanych w Polsce owoców jagodowych. Za sprawą grona ekspertów dowiadujemy się w jakim kierunku powinien rozwijać się sektor zajmujący się produkcją trunków z owoców jagodowych. Ważną częścią Berry Fest jest również degustacja w trakcie której wyłaniani są laureaci. Trzeba podkreślić niezwykle wysoki poziome tegorocznej edycji i wysoką jakość prezentowanych alkoholi.
Tegoroczni laureaci Berry Fest 2025 w kategoriach „”profesjonalna” i „domowa” produkcja. Konkurs odbył się 3 października 2023 w Pałacu Mała Wieś. Jury konkursu tworzyli jury Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk, Mikołaj Rey oraz Hieronim Błażejak.
Nagrody Grand PRIX
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród producentów profesjonalnych – Nalewka z derenia czerwonego – zaprezentowana przez Headway TriO SRL, Mołdawia
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród alkoholi domowych – Nalewka z ekologicznych owoców jagody kamczackiej zaprezentowana przez gospodarstwo Zdrowe Jagody, Piotr Poseł
Medale złote otrzymali:
- Nalewka z rokitnika – Andrzej Kudlicki
- Nalewka z tarniny – Andrzej Kudlicki
- OVII Nalewka Kawowa Aronia – Destylarnia OVII
Medale srebrne otrzymali:
Młode Wino Mosty Truskawkowe – Młode Wino Mosty, Hanna Kostkowska
Nalewka z derenia czerwonego – Headway TriO SRL, Mołdawia
Nalewka z aronii ze skórką z pomarańczy – Mariusz Trzeciak
Biała porzeczka z kwiatem czarnego bzu 2023 – DiWine, Beata i Marcin Balcerowski
Medale brązowe otrzymali:
Nalewka malina i czerwona porzeczka – Mariusz Trzeciak
Nalewka z pigwowca, półsłodka – Paweł Krawiec
Czarna porzeczka półsłodka 2020/2021 – DiWine, Beata i Marcin Balcerowski
OVII Okowita z Aronii – Destylarnia OVII, Krzysztof Kaczor
Nalewka z rokitnika, półwytrawna 30% – Nalewkarnia Longinus
Wszyscy nagrodzeni będą promowani na łamach czasopism partnerów – czasopism Restauracja, Hotelarz, Jagodnik oraz KURIER365.pl, BiznesCiti i Kurier Warszawski (magazyn). Nagrodą w konkursie jest promocja wśród właścicieli i kadry zarządzającej HoReCa. Kluczowym wymiarem tej promocji jest całostronicowa reklama laureatów w czasopiśmie „Restauracje”. Numer październikowy promowany będzie m.in. na Polagrze i Natura Food be ECO.
Eksperci, którzy oceniali jagodowe alkohole
Grono ekspertów Berry Fest tworzą Łukasz Klesyk, Mikołaj Rey, Zbigniwe Kmieć, Katarzyna Puk oraz Hieronim Błażejak – mistrz w sztuce komponowania nalewek domowych, laureat wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie.
Krótko o Berry Fest
To inicjatywa, która wspiera produkcję na bazie owoców jagodowych. Punktem wyjścia są owoce: agrest, aronia, borówka, dereń, jagoda kamczacka, jeżyny, maliny, minikiwi, porzeczki, rokitnik, truskawki, żurawina. Lista nie jest zamknięta. Do udziału konkursie kwalifikuje jury. Konkurs otwarty jest na najpopularniejsze kategorie alkoholi – wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity.
Zgłoszenia przyjmowano z podziałem na firmy i osoby prywatne:
- Firmy to producenci dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
- Osoby prywatne to amatorzy, pasjonaci lub plantatorzy, którzy często produkują z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedają, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy, banderol etc. Mają jednak „w dłoni” swój produkt, który chcą pokazać i o którym chcą opowiedzieć.
Warto zaznaczyć, że Berry Fest to wydarzenie otwarte, w którym mogą uczestniczyć wszyscy producenci owoców jagodowych, którzy szukają alternatyw dla produkowanych w swoim gospodarstwie owoców jagodowych jak też osoby produkujące w swoim gospodarstwach alkohole owocowe amatorsko czy też profesjonalnie. Warto poważnie zastanowić się nad swoim udziałem w kolejnej edycji Berry Fest, która miejmy nadzieję odbędzie się już za rok.
Na szczegółową relacje z tego wydarzenia zapraszamy do czasopisma „Jagodnik”
Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie na stornie: www.polskiesuperowoce.pl