Hiszpańskie stowarzyszenie producentów jagód Freshuelva prognozuje, że całkowita powierzchnia upraw jagodowych w prowincji osiągnie 12 388 hektarów w 2026 roku, czyli zaledwie o 1% więcej niż w poprzednim sezonie. Ten umiarkowany wzrost, skoncentrowany na truskawkach, borówkach i jeżynach, potwierdza okres konsolidacji modelu produkcji w Huelvie, w kontekście presji klimatycznej i rosnącej konkurencji ze strony innych regionów.
Niezmiennie od lat truskawki w Huelvie pozostają dominującą uprawą. Z szacunków na sezon 2026 wynika, że areał ich uprawy wzrośnie o 0,9% do 6490 ha, co pozwoli temu regionowi utrzymać pozycję lidera i kluczowego dostawcy tych owoców na rynki europejskie. Choć pogoda w okresie sadzenia truskawek nie była sprzyjająca i doprowadziła do opóźnienia wegetacji i uszkodzeń szklarni i tuneli, to Freshuelva informuje, że pierwsze owoce ponownie będą dostępne na rynku w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Na stabilnym poziomie utrzymuje się areał uprawy malin – wynosi obecnie 1924 ha. Jeżyny ponownie zyskują na popularności i ich areał zwiększył się o 2,4% do 172 ha. To skutek m.in. wprowadzenia nowych odmian, dostosowanych do różnych cyklów produkcyjnych. Dzięki temu jeżyny z Huelvy są dostępne przez większą część roku.
Borówki na drugim miejscu
Borówki amerykańskie umacniają swoją pozycję drugiego najważniejszego gatunku jagodowego w prowincji. Prognozuje się, że do 2026 roku powierzchnia upraw wzrośnie o 1,5%, osiągając 3802 hektary. Freshuelva podkreśla, że dywersyfikacja odmianowa pozwala na wcześniejsze zbiory w grudniu, lepszą jakość i lepszą konkurencję z produktami z Ameryki Południowej, a także odpowiada na rosnący popyt krajowy w Hiszpanii.
Stowarzyszenie ostrzega jednak przed coraz silniejszą konkurencją ze strony innych regionów. Kraje takie jak Maroko i Egipt szybko zwiększyły areał upraw borówki amerykańskiej, a Portugalia również znacznie zwiększyła powierzchnię swoich plantacji, co zmusza Huelvę do dalszych inwestycji w innowacje i efektywność, aby utrzymać swoją pozycję na rynkach międzynarodowych.
Innowacje i profesjonalizacja
Freshuelva podkreśla, że niewielki wzrost powierzchni upraw nie powinien być interpretowany jako stagnacja, lecz raczej jako dążenie do produktywności i profesjonalizacji poprzez ekstensywną ekspansję. Nacisk kładziony jest na udoskonalanie odmian, optymalizację plonów i dostosowanie harmonogramów produkcji do najkorzystniejszych okresów rynkowych.
Według stowarzyszenia odporność wykazana w obliczu ostatnich zjawisk pogodowych oraz nieustanne wysiłki na rzecz innowacji odmianowych, wydajności produkcyjnej i profesjonalnego zarządzania będą kluczowe dla utrzymania przez owoce jagodowe z Huelvy pozycji lidera na europejskich półkach supermarketów w kampanii do 2026 r., która charakteryzować się będzie stabilnym areałem upraw, ale również większymi wymaganiami konkurencyjnymi.
Na podstawie blueberriesconsulting.com

















