Poznaliśmy Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w roku 2025. W statystykach przygotowanych przez ekspertów Głównego Urzędu Statystycznego w przypadku roślin jagodowych nie widać zbytnio trudności i wyzwań, z którymi musieli mierzyć się plantatorzy – w przypadku większości gatunków tegoroczna produkcja wzrosła w porównaniu do ubiegłego sezonu. Jak prezentują się liczby opracowane przez GUS i czy są jakieś zaskoczenia?
W raporcie GUS zwrócono uwagę na niskie temperatury powietrza i powtarzające się przymrozki wiosenne oraz na deficyt opadów deszczu na początku sezonu jako na czynniki prowadzące do lokalnych uszkodzeń kwiatów i zawiązków owoców. Czerwiec i lipiec przyniosły poprawę warunków termicznych i większą ilość opadów deszczu, co pozytywnie wpłynęło na kondycję upraw sadowniczych. Sierpień i wrzesień przyniosły stabilną i raczej sprzyjającą pogodę dla dojrzewania owoców, choć lokalnie występowały niedobory wody skutkujące drobnieniem owoców lub ich przedwczesnym opadaniem.
Owoce jagodowe – najnowsze szacunki GUS
Produkcję owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych oszacowano na 489,7 tys. ton – to o 1,7% więcej niż w roku poprzednim. W porównaniu do przedwynikowego szacunku GUS, który został opublikowany 3 miesiące temu dokonano korekty i podwyższono produkcję o 5,7 tys. ton.
Zbiory z poszczególnych gatunków prezentują się następująco (w nawiasie wartości z przedwynikowego szacunku z września 2025):
- Maliny – 79,1 tys. t (78,1 tys. t) – o 2,9% więcej względem 2024 r.;
- Porzeczki (ogółem) – 112,3 tys. t (112, 4 tys. t) – ok. 12% więcej niż w 2024 r.;
- Porzeczki czarne – 78,7 tys. t (79,5 tys. t) – 15,9% więcej niż w roku ubiegłym;
- Borówka wysoka – 64,7 tys. t (63,3 tys. t) – ponad 4,3% więcej niż w poprzednim roku;
- Aronia – 42,7 tys. t (41,9 tys. t) – o ok. 5,3% mniej niż w 2024 r.;
- Truskawki – 150,6 tys. t (151 tys. t) – o ok. 5% mniej niż rok temu;
- Agrest – 5,9 tys. t (6 tys. t) – o ok. 9,6% mniej niż w poprzednim roku;
- Pozostałe owoce z krzewów owocowych i plantacji jagodowych – 34,5 tys. t (31,7 tys. t) – o 6,3% więcej niż w 2024 r.
Szczególnie zauważalny jest znaczący wzrost produkcji porzeczek i to pomimo niesprzyjającej wiosną pogody – to efekt w dużej mierze znacznego wzrostu nasadzeń, który ma miejsce od kilku sezonów. O aktualnej sytuacji branży porzeczkowej pisaliśmy m.in. w poniższym artykule:
Porzeczkowy boom. Cz. I: Nasadzenia rosną i nie jest to dobra wiadomość
Według statystyk tegoroczna pogoda nie sprzyjała przede wszystkim uprawom aronii, truskawki i agrestu. To w dużej mierze efekt długotrwałych kwietniowych i majowych przymrozków, które znacząco opóźniły wegetację, a w wielu miejscach doprowadziły do uszkodzeń na plantacjach, co szczególnie raportowali producenci aronii. Z drugiej strony – rynek nie znosi próżni, dlatego za owoce, które trafiły na rynek w tym roku można było uzyskać dość satysfakcjonujące ceny – szczególnie w odniesieniu do truskawek, które biły rekordy jeśli chodzi o ceny oferowane przez skupy.
W przypadku upraw malin i borówki, choć statystyki odnotowują wzrost produkcji, to z pewnością sezon nie należał ani do łatwych ani do szczególnie udanych. Producenci malin zmagali się z niesprzyjającą pogodą – szczególnie w odniesieniu do upraw gruntowych – a następnie z niesatysfakcjonującymi cenami skupu. Znacznie lepiej wypadły pod tym względem uprawy tunelowe. Plantatorzy borówek również mieli w niektórych momentach pod górkę – przede wszystkim warto odnotować, że w tym roku na wielu plantacjach zawiodła odmiana 'Duke’, z kolei podczas szczytu zbiorów odmiany 'Bluecrop’ ceny skupu gwałtownie spadły, a dodatkowo pojawiły się problemy z jakością, wynikające m.in. z częstych opadów deszczu w lipcu.
Pozostaje mieć nadzieję, że sezon 2026 zapisze się pod znakiem bardziej przewidywalnej i sprzyjającej pogody, która przełoży się na stabilny przebieg wegetacji oraz późniejszych zbiorów i korzystną sytuację rynkową dla wszystkich jagodowych plantatorów.

















