Maliny we wrześniu. Zbiory mogą potrwać do końca listopada



W gospodarstwie dr. Pawła Krawca, koordynatora projektu Malinowe Factory, wprowadzono szereg nowych produktów, których celem jest wzmocnienie zdrowotności roślin, poprawa jakości owoców oraz wydłużenie okresu zbiorów. Innowacyjne podejście łączy doświadczenie naukowe z praktyką produkcyjną. Partnerem projektu jest firma Symbioz, reprezentowana przez eksperta Mateusza Popielca.

Ochrona owoców – jesienne wyzwania

Wrzesień to czas pełni zbiorów, ale także okres wzmożonego ryzyka infekcji szarą pleśnią. Jak podkreśla dr Paweł Krawiec:

Jesienią mamy coraz dłuższe noce i wyższą wilgotność w tunelach, co sprzyja rozwojowi patogenów. Dlatego w tej fazie sezonu niezwykle ważne jest wspieranie roślin w naturalnej odporności i szybkie zabezpieczanie owoców.

W tym celu zastosowano m.in. EKSTRAGO – preparat roślinny o działaniu systemicznym, który wspomaga odporność malin na infekcje grzybowe. Z kolei Cobre, które ma działanie wgłębne i uzupełnia działanie Ekstargo. Dodatkowo wprowadzono BrassiOne, który wspiera szybsze dorastanie owoców poprzez zwiększenie liczby komórek, co poprawia strukturę i trwałość owocu.

W tunelach maliny ciągle dorastają. Warto zadbać o nie by mogły jeszcze dojrzeć

Zdrowie systemu korzeniowego

Drugim kluczowym etapem jest ochrona systemu korzeniowego. Dr Krawiec zaznacza, że mimo jesieni w glebie nadal panują warunki sprzyjające rozwojowi chorób odglebowych:

Phytophthora czy Verticillium nie ustają jesienią. Dlatego tak ważne są dawki przypominające mikroorganizmów wspierających zdrowotność gleby.

W tym zakresie do programu włączono FIDEL oparty na szczepach bakterii i grzybów. Zawiera w swoim składzie kompleks wyselekcjonowanych naturalnych mikroorganizmów glebowych pochodzenia bakteryjnego Bacillus subtilis i pożytecznych grzybów Trichoderma harzianum oraz Trichoderma viride. Równocześnie, w odpowiedzi na zagrożenie ze strony szkodników glebowych, takich jak pędraki czy opuchlaki, stosowana jest Metacide Plus, ograniczająca ich presję szkodników w strefie korzeniowej.

Kierunek rozwoju projektu

Malinowe Faktory to nie tylko wdrażanie innowacyjnych produktów, ale także przestrzeń do wymiany doświadczeń i testowania rozwiązań w praktyce. Dr Paweł Krawiec zapowiada dalsze poszerzanie programu:

Z roku na rok wprowadzamy nowe rozwiązania, obserwujemy ich efekty i adaptujemy programy do zmieniających się warunków. Dlatego warto śledzić informacje o nowościach i spotykać się podczas wydarzeń branżowych.

Najbliższe okazje do poznania efektów wdrożeń to BERRY FORUM oraz Konferencja Borówkowa, gdzie eksperci projektu Malinowe Factory zaprezentują doświadczenia z ostatniego sezonu.






Poprzedni artykułJagodnik 7/2025 już w sprzedaży!
Następny artykułNadchodzą jesienne przymrozki. Przed nami załamanie pogody

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj