Za nami targi Macfrut 2025, które odbyły się w Rimini w dniach 6-8 maja. To już 42. edycja wydarzenia, które jest jednym z większych spotkań branżowych na świecie, ważnym zwłaszcza dla firm z basenu Morza Śródziemnego – ale nie tylko. Mocne reprezentacje miały także kraje afrykańskie, Ameryka Łacińska i Azja. Wśród ponad 1400 wystawców, było wiele firm z szeroko pojmowanego sektora jagodowego. Prezentowały się zarówno grupy producenckie, dystrybutorzy i handlowcy, jak również szkółkarze i producenci opakowań.
Prezentowane w specjalnie przygotowanych ekspozycjach owoce jagodowe stanowiły dla mnie jeden z ciekawszych elementów tych targów. Sekcja poświęcona owocom jagodowym była szczególnie barwna – od soczystych truskawek, przez borówki, maliny, po jeżyny. Wystawcy prezentowali zarówno świeże owoce, jak i przetwory, innowacyjne metody pakowania oraz rozwiązania technologiczne służące uprawie i zbiorom. Najszersza była oczywiście oferta firm włoskich, zarówno jeśli chodzi o sektory produkcji i dystrybucji, jak i szkółkarstwa – z dużym pawilonem szkółkarzy i hodowców działających w ramach CIV – Zrzeszenia Włoskich Szkółkarzy.
Ważnym elementem tegorocznych targów Macfrut była także Berry Area – powierzchnia dedykowana firmom z tego sektora, z przestrzenią networkingową i konferencyjną. W ramach Berry Area odbył się szereg wykładów i prezentacji dotyczących uprawy, trendów rynkowych, odkryć i innowacji odmianowych oraz perspektyw rozwoju sektora zarówno we Włoszech, jak i w ujęciu międzynarodowym.
Ciekawym elementem był również test konsumencki przeprowadzany w ramach projektu Breeding Value, koordynowanego przez Uniwersytet Marche. Odwiedzający targi mogli skosztować owoce dwóch odmian malin i wypełnić krótki kwestionariusz dotyczący smaku, wyglądu i innych cech charakterystycznych.
W ramach Berry Area zaprezentowano także przegląd borówek oferowanych we włoskich sieciach handlowych – materiał o nich oraz innych jagodowych opublikujemy wkrótce. Osobną fotogalerię poświęcimy również dorocznej wystawie włoskich odmian truskawek zorganizowaną przez CREA (Consiglio per la ricerca in agricoltura) – Radę ds. Badań w Rolnictwie, która to instytucja zajmująca się badaniami i innowacjami w dziedzinie rolnictwa.
Więcej o samych targach Macfrut przeczytacie w „Jagodniku” 6/2025.
Macfrut 2025 – fotogaleria
Hale targowe w Rimini podczas Macfrut 2025Stoisko firmy Infia produkującej opakowaniaPropozycje opakowań R-PET greckiej firmy MustadOpakowania firmy MustadTruskawki produkowane i pakowane przez włoską firmę Luce, której farmy znajdują się głównie w Lacjum, Kampanii i Apulii. Stoisko firmy International Paper specjalizującej się w opakowaniach z tekturyStoisko firmy APO Fruit, która produkuje i wprowadza do obrotu liczne gatunki owoców i warzyw. Almaverde Bio to włoska firma, która specjalizuje się w produkcji i dystrybucji organicznych owoców i warzyw oraz produktów na ich bazie.Truskawki Almaverde Bio pochodzą z ekologicznych gospodarstw z regionu Emilia-RomaniaBorówki bio od AlmaverdeSolarelli to kolejna włoska marka, pod którą sprzedawane są lokalne warzywa i owoceLuís Mora z firmy Legro, która miała stoisko na Berry Area opowiadał o zaletach substratów kokosowych Dwie selekcje malin, które poddawano testom konsumenckim podczas MacfrutUczestnicy testów wykonywali po degustacji ankietę na tabletachTest koordynowali przedstawiciele uniwersytetu Marche w ramach projektu Breeding ValueSadzonki prezentowane na stoisku Molari/GBerriesGiresser to spółdzielnia produkująca truskawki w tunelach w Południowym Tyrolu – wśród nich jest m.in. odmiana 'Karima’Michelangelo Leis opowiedział o odmianach Mazzoni – wkrótce materiał na ten temat!Na Macfrut licznie stawiły się włoskie firmy szkółkarskieDużo miejsca poświęcono rozwiązaniom biologicznymW ramach Berry Area odbywały się prezentacje i wykłady branżoweSarah Ilyas z firmy Agronometrics przedstawiła aktualną sytuację na światowym rynku borówki Polska firma Intermag promowała swoje produkty wśród klientów z południa EuropyOdmiana 'Giusy’ na stoisku Salvi VivaiSelekcja nr 939 na stoisku Salvi ViaviOdmiany na stoisku Salvi VivaiPodczas Macfrut odbywała się także konferencja poświęcona hodowli odmian Wzory opakowań dla jagodowychI Frutti de Gil to projekt Gruppo Orsero wspierający i rozwijający sprzedaż owoców jagodowych we WłoszechBelOrta to holenderska firma oferująca owoce i warzywa od tamtejszych producentówJeżyny oferowane przez BelOrtaTruskawki odmiany Candonga są uprawiane w prowincji Bazylikata w południowych Włoszech. Oferuje je O.P. Granfrutta ZaniStoisko Granfrutta ZaniPropozycje opakowań dla jagodowych od GiullinSolatia to kolejna marka owoców premium z portfolio Granfrutta Zani.Truskawki od włoskiej kompanii AlegraSlomp do włoski dystrybutor owoców i warzyw, którzy przedstawił na targach bardzo szeroką ofertę owoców jagodowychRynna do bezglebowej uprawy truskawek zaprezentowana przez firmę 4EsseStoisko firmy 4EsseAntonio Minoliti z firmy Fertilidea przedstawił szeroką gamę nawozów i produktów biologicznych, którą posiada ona w ofercie Polska firma Greensort prezentowała podczas tagów m.in. maszynę sortującą do borówek. Różne propozycje opakowań dla jagodowychW ramach Berry Area odwiedzający mogli poznać pełną ofertę borówek z ponad 20 włoskich sieci handlowychStefanie Delgado Perdones z firmy Pasquini & Bini zaprezentowała nowe modele donic pozwalające na znaczne obniżenie temperatury gleby podczas najgorętszych pór dniaShirley Jiang reprezentowała firmę Weihai Hihaya Netting-Tech, która produkuje szeroką gamę siatek do ochrony plantacjiPropozycje opakowań tekturowych od firmy CartonpackStoisko firmy CartonpackPolska firma Scorpion specjalizuje się w maszynach używanych w przemyśle spożywczym. Maszyny Scorpion pozwalają na krojenie, mielenie, granulowanie sortowanie i oczyszczanie surowca, zarówno suchego jak i świeżegoStoisko Freshuelva
Jestem pod wrażeniem tak dobrze przygotowanej fotogalerii. Dawno nie widziałam aby ktoś podpisywał zdjęcia. Kiedyś był to standard a teraz często nawet osoby na zdjęciach nie są podpisywane.
Bardzo dobra robota pana redaktora.
Jestem pod wrażeniem tak dobrze przygotowanej fotogalerii. Dawno nie widziałam aby ktoś podpisywał zdjęcia. Kiedyś był to standard a teraz często nawet osoby na zdjęciach nie są podpisywane.
Bardzo dobra robota pana redaktora.