40 milionów krzewów i 60 mln kilogramów rocznie. Plantatorzy borówki mają powody do dumy  



Chociaż praca na plantacjach borówek trwa cały rok, zima daje nieco więcej czasu na przemyślenia i podsumowania. Dynamiczny rozwój polskich plantacji zaowocował 300 milionami kilogramów borówek, którymi mogli cieszyć się krajowi i zagraniczni konsumenci. To prawdziwy powód do dumy.  

Produkcja borówki na imponującym poziomie

W ostatnich 5 latach, czyli od 2019 roku, polskie plantacje borówek dostarczyły na rynek 300 000 ton owoców. Mówimy zatem o 300 milionach kilogramów lub przeliczając jeszcze bardziej szczegółowo – 180 miliardach pojedynczych jagód.  Według danych IERiGŻ około 2/3 z tej ilości tzn. 200 mln kg zjedli ku swemu zadowoleniu i zdrowiu Polacy, a pozostałe 100 milionów kilogramów wyeksportowaliśmy do wielu krajów Europy i świata, gdzie cieszą się wysokim zainteresowaniem oraz zaufaniem odbiorców i konsumentów.  

Wszystkie wyliczone powyżej kilogramy są zbierane, pakowane i dostarczane konsumentom w ciągu dwóch miesięcy każdego lata – w lipcu i sierpniu. Jednak praca na plantacjach trwa cały rok – 40 milionów krzewów w Polsce wymaga ciągłej pielęgnacji.  

Owoce trafiające na eksport i do sklepów w Polsce są produkowane zgodnie z międzynarodowymi systemami jakości. Profesjonalni plantatorzy, których wysiłek stoi za większością tej produkcji, dochowują ogromnej staranności, aby końcowy produkt, czyli owoce trafiające do konsumentów, był jak najlepszej jakości.  

Spożywanie borówek przysparza konsumentom przede wszystkim wiele przyjemności. Sama świadomość zajadania tak „gęstej odżywczo” przekąski czy posiłku jest dla wielu konsumentów powodem do satysfakcji i zadowolenia.  

Borówki tak lubiane przez konsumentów

Rośnie wiedza i świadomość konsumentów, że bogactwo związków aktywnych, witamin i minerałów sprawia, że owoce jagodowe wykazują wiele korzystnych działań. Zawarte w nich antyoksydanty skutecznie chronią przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Związki zawarte w owocach hamują przedwczesne starzenie komórek, mutacje DNA, zapobiegają powstawaniu insulinooporności i rozwojowi cukrzycy, działają protekcyjnie na układ sercowo-naczyniowy, spowalniają zmiany degeneracyjne w ośrodkowym układzie nerwowym. Zawarty w owocach błonnik ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Naukowcy udowodnili także, że kwas elagowy i resweratrol zawarty w owocach wykazuje działanie antynowotworowe.

Korzyści można by wyliczać i pogłębiać bardzo długo. Ale najważniejsze jest chyba to, że jedzenie borówek jest po prostu bardzo przyjemne i łatwe. Wystarczy kupić i można zajadać.  

Przed polskimi plantatorami kolejna wiosna – okres ciężkiej pracy, którego efektem będzie kolejna potężna porcja owoców borówki, które latem dostarczą wiele przyjemności miłośnikom zdrowia.

Informacja prasowa Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki  





Poprzedni artykułCięcie borówki z Marcinem. Duke i Calypso w 6. roku
Następny artykułW lutym czeka nas powrót zimy. Nadciągają siarczyste mrozy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj