Na tle wszystkich krajów europejskich Polska cały czas jest liderem w produkcji owoców jagodowych. Dane za 2024 rok, wskazują, że łączna powierzchnia wszystkich jagodowych upraw (truskawek, malin, porzeczek i jagody kamczackiej) w Polsce przekracza 106 tys. ha. Wiele z nich to w dalszym ciągu uprawy typowo przemysłowe. Obserwuje się jednak dynamiczny przyrost nowoczesnych plantacji prowadzonych pod osłonami. Z roku na rok rośnie areał nowoczesnych plantacji, gdzie produkuje się wysokiej jakości owoce deserowe trafiające już na rynki całego świata.

Zmiany w jagodowej produkcji

Polska do niedawana postrzegana była jak kraj będący w Europie numerem jeden w produkcji owoców jagodowych na cele przetwórcze. Tak było w odniesieniu do truskawek i malin, a przede wszystkim porzeczek czy aronii. Obecnie sytuacja bardzo dynamicznie się zmienia. W przypadku gatunków, gdzie zbiór i prace pielęgnacyjne można zmechanizować (porzeczki, aronia, agrest, jagoda kamczacka) nadal utrzymana jest produkcja z przeznaczeniem owoców na przetwórstwo. Inaczej jest w przypadku malin czy truskawek. Średnia powierzchnia gospodarstwa truskawkowego w Polsce to zaledwie 0,86 ha. W przypadku malin wartość ta wynosi 0,5 ha. Przy takich areałach szansą na opłacalną produkcję, jest jej ukierunkowanie na zbiór owoców deserowych.

Od dobrych kilku lat obserwujemy trend związany z zanikaniem plantacji stricte przemysłowych. Dotyczy to zwłaszcza regionu Lubelszczyzny i upraw malin. Niskie ceny, nieopłacalna produkcja i brak rąk do pracy powodują, że plantatorzy rezygnują z tradycyjnej uprawy malin. Jedyną szansą na kontynuację uprawy, jest jej przeniesienie pod osłony i zbiór owoców typowo deserowych – podkreśla dr Paweł Krawiec z Horti Team. Prowadzi on własne gospodarstwo jagodowe jak też realizuje szereg projektów pokazujących jak produkować deserowe maliny czy borówki.

Produkcja deserowych malin w tunelach – plony wynoszą nawet 30 ton z hektara

Owoce deserowe i nowe technologie

Z roku na rok w Polsce przybywa upraw tunelowych. Szacuje się, że obecnie uprawa truskawek i malin w tunelach prowadzona jest w Polsce na powierzchni około 2200-2400 ha. Widzimy cały czas duże zainteresowanie plantatorów tą technologia uprawy. Przybywa tuneli i upraw prowadzonych w substratach. To w mojej ocenie jedyna możliwość rozwijania produkcji deserowych truskawek i malin. Z różnych szacunków wynika, że rocznie w Polsce może powstawać co najmniej 100 ha nowych upraw realizowanych w tunelach foliowych – uważa Tomasz Werner, redaktor naczelny czasopisma „Jagodnik”. Wspomniana już produkcja jagodowych pod osłonami to zarazem duże wyzwanie inwestycyjne, ale nie tylko. Trzeba pamiętać, że taka produkcja wymaga zupełnie innego podejścia do uprawy niż tradycyjna uprawa w otwartym gruncie. Zarządzanie klimatem, dobór odpowiednich sadzonek i terminów sadzenia, prowadzenie roślin, nadzór nad nawadnianiem i fertygacją – każdy z tych elementów ma niebagatelne znaczenie. Każdy jest ważny i ma wpływ na końcowy efekt – plon i jakość uzyskanych owoców – podkreśla Tomasz Werner.

Produkcja deserowych jagodowych przenosi się pod tunele

Nie ma miejsca na przypadkowe działania

Szansą na zdobycie wiedzy z zakresu nowoczesnych technik uprawy truskawek i malin będzie organizowana w Polsce po raz pierwszy I Międzynarodowa Konferencja Truskawkowo-Malinowa – BERRY FORUM 2024. To nie tylko wykłady w gronie najlepszych specjalistów z całej Europy, ale też możliwość spotkania się w gronie plantatorów i dostawców środków do produkcji. Dziś musimy być doskonali w tym co robimy. Nie ma miejsca na błędy czy przypadkowe działania. Berry Forum ma być miejscem, gdzie zdobywamy wiedzę, uczymy się, ale też dyskutujemy o tym jak dalej rozwijać nasze gospodarstwa – uważa dr Paweł Krawiec.

W pierwszej edycji Berry Forum swój udział zapowiedziało wielu międzynarodowych ekspertów. Będą ciekawy wykłady, ważne debaty, ale też okazja do integracji podczas uroczystej branżowej kolacji. To wszystko już 27 i 28 listopada w Ożarowie Mazowieckim (koło Warszawy). Szczegółowy program wydarzenia https://berryforum.pl/





Poprzedni artykułTrzeba zmienić podejście. 16 ton borówki z hektara

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj