Cowichan to odmiana malin owocująca na pędach dwuletnich. Jej owoce dojrzewają w środkowym okresie dojrzewania maliny, podobnie jak 'Tulameen’. Odmiana ta została wyhodowana w Kanadzie i jest krzyżówką odmian Newburgh x Qualicum (fot. K. Sak, Agronom Berries).
Jej rośliny silnie rosną i mają wyprostowane pędy, a wyrastające na nich pędy owoconośne są równomiernie rozmieszczone. Kolce występują tylko w dolnej części pędu do wysokości około 40 cm, im wyżej tym jest ich mniej.
Owoce tej odmiany są długie i jasne, stożkowe, jasno czerwone, smakiem jednak ustępują odmianie Tulameen, ale są mniej od niej podatne na gniecie po zbiorze. Zbierane ręcznie zachowują trwałość nawet w czasie bardzo wysokich temperatur. Odmiana ta uważana jest za bardzo plenną.
Cowichan w uprawach polowych wydaje się być odporny na patogeny odpowiedzialne za gnicie korzeni. Jest umiarkowanie podatna na Didymella applanata, ma małą podatność na Botrytis cinerea i jest stosunkowo mało podatny na antraknozę. I właśnie te cechy – odporność na wiele chorób i wysoka plenność sprawiły, że zdecydowano się ją wprowadzić do oceny w uprawie tunelowej. Odmiana ta jest dotychczas mało znana w Polsce, jeśli jednak sprawdzi się w Malinowym Factory, może okazać się cennym uzupełnieniem odmian maliny polecanych na towarowe plantacje tego gatunku, zarówno do upraw polowych jak i pod osłonami.
Cowichan uważany jest za odmianę uniwersalną, której owoce nadają się do sprzedaży na świeżym rynku jak również do przetwórstwa. Daje wysoki plon już w pierwszym rok uprawy. Odmiana ta uprawiana w Kolumbii Brytyjskiej (Kanada) i w stanie Waszyngton (USA) na dużych plantacjach potwierdziła swoją przydatność do zbioru kombajnowego.