Trzy metody cięcia haskapu (cz. I) – 2. rok po posadzeniu



W drugiej połowie marca 2022 roku odwiedzamy plantacje zlokalizowaną w okolic Ustrzyk Górnych, gdzie w sąsiedztwie borówki wysokiej posadzono kwaterę doświadczalną haskapu japońskiego. Rośliny w tym roku mają tutaj już dwa pełne lata wzrostu. Jak informował właściciel w ubiegłym roku z pojedynczej rośliny uzyskał plon na poziomie 1,8 kg.

W tej doświadczalnej kwaterze prowadzona będzie m.in. ocena trzech systemów ciecia zaproponowanych przez Pawła Korfantego, właściciela gospodarstwa szkółkarskiego Gospodarstwo Rolne Paweł Korfanty zlokalizowanego Grabownicy Starzeńskiej koło Leska (szczegółowo o tym gospodarstwie przeczytacie w czasopiśmie „Jagodnik” 1/2022).

Rośliny zostały posadzone wiosną 2020 roku z doniczek P9, miały wtedy wysokość około 20-30 cm. Po dwóch latach wzrostu mają wysokość około 1,5 m. Rośliny te mają być tutaj prowadzone zgodnie z trzema metodami:

– na jeden pień

2-letnie krzew haskapu japońskiego po uformowaniu na jeden pień

– na dwa pnie

– na cztery pnie

O tym jak ciąć i formować krzewy haskapu japońskiego, którego pędy w ciągu roku osiągają długość nawet 1 metra dowiecie z materiału filmowego:

Zaproponowane trzy metody cięcia haskapu japońskiego będziemy oceniać przez kilka sezonów. Dzięki temu chcemy zaproponować metody cięcia tego gatunku, które będą optymalizować uprawę dostosowaną do zbioru ręcznego lub maszynowego – kombajnem całorzędowym lub połówkowym – informował Paweł Korfanty.







Poprzedni artykułKompleksowe rozwiązanie do zapylania jagodników
Następny artykułNiechemiczne metody podniesienia produktywności plantacji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj