W Huelva nowa kampania – truskawki bez pozostałości

freshuelva, huelva, strawberry from huelva, jagodnik.pl


Huelva to hiszpańskie zagłębie truskawkowe, z którego pochodzi blisko 94% tych owoców zbieranych w tym kraju. W tym roku z tego regionu do sprzedaży mają trafić pierwsze znaczące ilości owoców, w których w uprawie używa się biologicznych środków ochrony roślin, co ma pozwolić oferować truskawki wolne od pozostałości.

Jak informuje prezes Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Truskawki z Huelva (Freshuelva), Alberto Garrocho, trudno jeszcze oszacować jak ważne będą dla rynku pierwsze partie truskawek bez pozostałości, które trafią w tym roku do sprzedaży na europejski rynek. Ma ich być w tym sezonie około 7000 ton. Za realizację tego projektu odpowiedzialna jest firma Fresón de Palos, zarządzająca około 1100 ha plantacji truskawek. Wprowadzany obecnie na skalę komercyjną projekt jest wynikiem trzyletnich doświadczeń z biologiczną ochroną truskawek. W tym roku uprawy te będą prowadzone na około 50 ha. Planowane jest stopniowe zwięskzanie areału tej uprawy, wszystko jednak będzie zależało od popytu na takie owoce. Oczywiście produkcja ta będzie musiała gwarantować oferowanie najwyższej jakości owoców, które uprawiane będą metodami przyjaznymi dla środowiska.

Źródło: www.europapress.es 







Poprzedni artykułJagodnik 6/2013 – już w sprzedaży
Następny artykułSadzonki malin typu long cane – FILM

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj