Produkcja borówek w Chile stabilnie rośnie

Andres Armstrong z Chilean Blueberry Committee


Produkcja borówek w Chile stabilnie rośnie. Wedle wstępnych szacunków w sezonie 2019/2020 eksport owoców osiągnie wolumen wynoszący ok. 115 tys. ton. Nie ma przesłanek, by sądzić że produkcja i sprzedaż granatowych owoców z tego kraju może się skurczyć. Jest dokładnie odwrotnie. W ostatnim czasie założono sporo nowych plantacji i odnowiono te mniej produktywne. Nowe kwatery wyposażone są w wydajne i efektywne systemy nawadniające, które skutecznie mogą przeciwdziałać skutkom takich susz jak ta, która w 2019 roku nawiedziła północ Chile.

Areał upraw rośnie

Wedle danych przekazanych przez Ciren-Odepa Fruit Cadastre pod produkcję sadowniczą ogółem w tym południowoamerykańskim kraju przeznaczone zostało 342 000 ha ziemi. Z tej puli uprawy borówek w 2019 roku zajmowały ponad 18 000 ha. Wiodącym regionem produkcji owoców jest Nuble. Tam borówki uprawiane są na areale 4024 ha co odpowiada średnio za ok. 22% krajowych zbiorów tych jagód. Ponad ¾ plantacji wyposażone jest w nawadnianie kroplowe, a duża część pozostałych w inne rozwiązania dostarczające wodę (systemy wykorzystujące mikrozraszacze, deszczownie). Północna część Chile doświadczyła w tym roku suszy, która ograniczyła zbiory na tamtejszych plantacjach. Obecnie jednak pozyskuje się plony z centralnych i południowych obszarów kraju, które cieszą się sprzyjającymi warunkami do produkcji owoców borówek.

115 000 ton borówek opuści Chile w tym sezonie

Produkcja w bieżącym sezonie będzie dość wysoka. W decydującej mierze skierowana zostanie ona na eksport. Wedle przewidywań ok. 115 tys. ton owoców znajdzie zbyt na międzynarodowych rynkach. Produkcję napędzają nowe lub odnowione nasadzania, przeprowadzone w ostatnich latach na ok. 4000 ha spośród 18 374 ha które w ogóle przeznaczone zostały pod chilijskie plantacje borówkowe (dane z końca sierpnia 2019 roku). Nowe kwatery zostały założone w oparciu o lepszy dobór odmian i z wykorzystaniem bardziej innowacyjnych, zaawansowanych technologicznie rozwiązań. W związku z tym jakość towaru trafiającego do handlu międzynarodowego już polepszyła się w pewnym stopniu a pozytywny efekt tych działań będzie jeszcze bardziej odczuwalny w przyszłości.

Źródła: Chilean Blueberry Committee, www.simfruit.cl







Poprzedni artykułTargi Natura Food – Konferencja Rolnictwo Ekologiczne
Następny artykułPlantacje jagodowe na ostatnią chwilę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj