- wydarzenie już minęło.
III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka

W dniu 7 listopada 2019 w Hotelu Warszawianka w Jachrance odbędzie się III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka.
Międzynarodowa Konferencja Kamczacka to bardzo ważne branżowe wydarzenie, pozwalające zapoznać się z obecna sytuacją na rynku jagody kamczackiej (haskap). Zaproszeni międzynarodowi goście oraz krajowi specjaliści z ośrodków naukowo-badawczych przybliżą najnowsze informacje związane z trendami w produkcji, agrotechnika plantacji, nowymi odmianami. Bardzo ważne będzie poznanie możliwości zbytu owoców jagody kamczackiej, a być może opracowanie własnej koncepcji przetwarzania owoców i oferowania do sprzedaży gotowych produktów na bazie tych niezwykle zdrowych i funkcjonalnych owoców.
Te i inne aspekty będą poruszane podczas III Międzynarodowej Konferencji Kamczackiej. To niezwykle ważne dla branży wydarzenie, pozwalające nawiązać wiele kontaktów handlowych. To również okazja do zapoznania się z najnowszą ofertą firm działających na rynku a dostarczających środki do produkcji i rozwiązania technologiczne. To miejsce gdzie spotykają się producenci, którzy chcą skutecznie rozwijać swój biznes związany z Haskap. Warto już teraz zapoznać się w WARUNKAMI UCZESTNICTWA i dokonać REJESTRACJI.
Zarejestruj swój udział!
PROGRAM
| 8.00 – 9.00 | Rejestracja uczestników | |
| 9.00 – 9.15 | Rozpoczęcie Konferencji i powitanie uczestników | |
Sesja I – Nowe odmiany i technologie uprawy |
||
| 9.15–9.35 | Zagrożenia chorobami w uprawie jagody kamczackiej | dr Monika Kałużna, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice/Polska |
| 9.35–10.00 | Sukcesy i porażki uprawy haskapu w ciepłym klimacie | Peter Stremer, Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen/Niemcy |
| 10.00–10.20 | Potrzeby pokarmowe roślin, na tle innych czynników warunkujących odpowiednie plonowanie | Marek Konieczny, Yara Poland |
| 10.20–10.50 | Agrotechnika dopasowana do odmian haskapu. Pokaz cięcia krzewów | Paweł Korfanty, Gospodarstwo Szkółkarskie/Polska |
| 10.50–11.05 | Dyskusja i podsumowanie | |
| 11.05 – 12.00 | Przerwa kawowa | |
Sesja II – Nowe doświadczenia i możliwości produkcji ekologicznej |
||
| 12.00–12.25 | Planowane zapylenie haskapu | dr Bob Bors, Uniwersytet Saskatchewan/Kanada |
| 12.25–12.45 | Obserwacje i wnioski po 4 latach uprawy jagody kamczackiej na plantacji | Tadeusz Kusibab, Justyna Kusibab-Mruk, Plantin/Polska |
| 12.45–13.05 | Uprawy jagodowe w systemie produkcji ekologicznej | Urszula Sołtysiak, Agri+eko+plan Consulting/Polska |
| 13.05–13.25 | Praktyczne aspekty prowadzenia plantacji w sposób ekologiczny | Paweł Wawryszczuk, Polska Borówka/Polska |
| 13.25–13.50 | Wyniki najnowszych badań z Uniwersytetu Saskatchewan | dr Bob Bors, Uniwersytet Saskatchewan/Kanada |
| 13.50–14.05 | Dyskusja i podsumowanie | |
| 14.05–15.15 | Przerwa obiadowa | |
Sesja III – Zagospodarowanie owoców i małe przetwórstwo |
||
| 15.15–15.35 | Porównanie jakości owoców jagody kamczackiej po krótkoterminowym przechowywaniu w zróżnicowanych warunkach | dr Jan Błaszczyk, dr hab. Ewa Dziedzic, dr hab. Monika Bieniasz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie/Polska |
| 15.35–16.00 | Trendy w rozwoju ogrodnictwa przemysłowego wiciokrzewu w Rosji oraz ocena odmian pod kątem potrzeb rynkowych | Alena Czernienko, Tomsk product company SAVA/Rosja |
| 16.00–16.20 | Możliwości zagospodarowania owoców, na podstawie obserwacji bieżących trendów krajowych i zagranicznych | Anna Litwin, Blue Haskap/Polska |
| 16.20–16.45 | Oceny konsumenckie i stosunek do nowego owocu na rynku – wyniki analizy sensoryczna | dr Louise Gamble, James Hutton Institute/Szkocja |
| 16.45–17.05 | Wina i nalewki z jagody kamczackiej | mgr inż. Barbara Kowalczyk, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie/Polska |
| 17.05–17.20 | Dyskusja i podsumowanie | |
| 17.20–17.50 | Debata: Jak i gdzie sprzedawać owoce jagody kamczackiej | |
| 17.50–18.00 | Zakończenie konferencji | |
Wszystkie wykłady będą tłumaczone symultanicznie pol/ang; ang/pol
Dojazd:














