Podczas International Delphy Soft Fruit Event 2019 uczestnicy wydarzenia mogli zapoznać się nie tylko z gospodarstwami szkółkarskimi, które zaprezentowane zostały w pierwszej części relacji, ale także podmiotami produkującymi duże ilości owoców deserowych na lokalny rynek holenderski oraz na eksport. Produkcja ta odbywa się wyłącznie pod osłonami. Krzewy rosną pod daszkami lub mini-tunelami. Holendrzy wykorzystują powszechnie także szklarnie lecz w czerwcu obiekty te stały już puste, zaś zbiory prowadzono w innych kwaterach.
Produkcja owoców
Nie ulega wątpliwości, że produkcja owoców jagodowych w Holandii znacznie wyprzedza zaawansowaniem technologicznym i organizacyjnym tę znaną z polskich gospodarstw. Z jednej strony dystans ten wydaje się trudny do nadgonienia w relatywnie krótkim czasie. Z drugiej jednak strony ten kontrast stanowi pewnego rodzaju szansę. Można podglądać gotowe rozwiązania i zaadoptować je do własnego gospodarstwa bez popełniania błędów na drodze do ich wypracowywania, które wpisane są w los pionierów. Polacy mogą skorzystać z finalnego ich kształtu w pełni znając związane z tym zalety i wady. Gospodarstwa, które odwiedziłem na początku trzeciej dekady czerwca specjalizują się w produkcji truskawek, malin, jeżyn i borówek. To owoce dobrze znane i lubiane w Polsce. Więcej na ten temat będzie można przeczytać w najbliższych wydaniach czasopisma „Jagodnik”.

Stacja meteorologiczna pomaga w prowadzeniu plantacji 
Utwardzony przejazd wzdłuż tuneli poprawia warunki transportu 
Wywóz owoców odbywa się przy pomocy wózków widłowych 
W zbiorach uczestniczy bardzo wielu pracowników z Polski 
W takich warunkach mieszkają pracownicy sezonowi 
Kontenery mieszkalne dla pracowników 
Przejście technologiczne w kwaterze pod daszkami 
Produkcja o tej porze roku w Holandii odbywa się pod daszkami i w minitunelach 
Podstawowym zapylaczem na plantacjach obecnie są pszczoły miodne 
Jeżyny zapylają przede wszystkim pszczoły 
Pomysłowy przyrząd ułatwiający rozwijanie linek podtrzymujących pędy 
Podłoża substratowe do uprawy truskawki i borówki 
Podłoża do uprawy truskawki i maliny 
Pielnik marki Aedes usuwający roślinność przy donicach i rusztowaniach podtrzymujących rynny 
Kosiarka z firmy Aedes 
Podlewanie trawy w międzyrzędziach zapewnia lepszą wilgotność i temperaturę pod daszkami 
Element niszczący zachwaszczenie 
Po przejeździe pielnika 
Jeżyny prowadzone są na 5 pędów z donicy 
Jeżyny w pełni kwitnienia. Uprawa na zbiór tylko w jednym sezonie 
Owocowanie na odmianie 'Aprica’ zapowiada się bardzo dobrze 
Ofoliowanie w odmianach powtarzających owocowanie ogranicza zachwaszczenie 
Owoce odmiany 'Star’ 
Owoce odmiany 'Sonata’ 
Owoce odmiany 'Rosa’ 
Owoce odmiany 'Malling Champion’ 
Owoce odmiany 'Magnum’ 
Owoce odmiany 'Blush’ 
Odmiana 'Sibilla’ 12 tydzień 
Odmiana 'Sonsation’ z 12 tygodnia 
Odmiana 'Limalexia’ wysadzona w 12 tygodniu 
Odmiana 'Florentina’ także z 10 tygodnia 
Odmiana 'Favori’ wsadzona w 10 tygodniu 
Odmiana 'Clery’ 
Odmiana 'Clery’ 12 tydzień 
Maliny pod koniec czerwca osiągają masę nawet 11-12 g 
Kwatera pod daszkami w której uprawiana jest odmiana Aurora 


Krzewy rosną na podniesionym zagonie wyścielonym czarną folią 
Odmiana borówki Aurora 
Plonowanie zapowiada się na dobrym poziomie 
Pomimo dużej ilości zawiązanych owoców nie wydaje się by miały one być drobne













